Závecz Research: a magyarok 56 százaléka elfogadó a melegekkel szemben

Belpol

A felmérést az RTL Klub rendelte meg a tematikus műsoraihoz.

A media1.hu számolt be róla, hogy az RTL Klub több műsora is homoszexualitást érintő témákról közöl riportokat a következő hetekben. Ezekből az is kiderül majd egy friss kutatás alapján, hogy mennyire lenne elfogadott, ha Magyarországnak homoszexuális miniszterelnöke lenne. A csatorna szerda esti adásában többek között az azonos nemű párok örökbefogadási nehézségeiről is szó esik majd, illetve arról is szó lesz, hogy a megkérdezettek körében mi számít az örökbeadandó gyerekek szempontjából kedvezőbb fejleménynek, ha állami intézményben nevelkednek, vagy ha homoszexuális pár fogadja őket örökbe – írja a media1.hu.

Az RTL Magyarország megbízásából a Závecz Research által 2021 júniusában végzett a homoszexualitás megítélésével kapcsolatos felmérés arra is rávilágít, hogy a válaszadók 56 százaléka elfogadó a homoszexuálisokkal szemben. A személyes megkérdezéssel, 1000 fős mintán végzett, az ország 18 éves és annál idősebb felnőtt lakosságát nem, életkor és iskolai végzettség szerint reprezentáló kutatás szerint a nők nagyobb mértékben elfogadók a melegekkel szemben (62%), mint a férfiak (48%).

A media1.hu cikke szerint a kutatás eredményeit alapján megfigyelhető, hogy az életkor növekedésével csökken az elfogadó magatartás. Korosztály tekintetében ugyanis a 60 év felettiek a legelutasítóbbak, nekik mindössze 38 százalékuk támogatja a nem heteroszexuális kapcsolatban élőket. Ugyanakkor a településszerkezetet tekintve a kistelepülésektől a nagyobb városok felé haladva növekszik az elfogadás.

Leginkább elfogadóak a 18-39 év közötti, érettségivel, illetve főiskolai/egyetemi diplomával rendelkező budapestiek.

A Závecz Research kutatása szerint a megkérdezettek 23 százalékának van homoszexuális ismerőse. Az ő túlnyomó többségük (87%) elfogadó a melegekkel szemben. Míg azok a válaszadók, akik nem tudnak arról, hogy ismeretségi körükben megtalálható a többségtől eltérő szexuális irányultságú egyén, jóval kisebb mértékben (46%) elfogadóak csak.

Az RTL Klub által megrendelt felmérés a kormány erősödő homofób kampányával, és az annak centrumában álló homofób törvénnyel hozató összefüggésbe. Mint arról folyamatosan beszámolunk, a kormány által gyermekvédelmi törvénynek nevezett, számos LMBTQI-ellenes elemet tartalmazó törvénye ellen itthon is több tízezren tiltakoztak, utcai demonstrációra is sor került, de jelentős nemzetközi visszhangot is kiváltott a botrányos jogszabály. Angela Merkel, Ursula von der Leyen vagy Markus Söder mellett számos európai és amerikai politikus, civil szereplő szólalt fel a kirekesztő törvény ellen. Orbán Viktort egy uniós csúcson kérték számon európa politikusai, legutóbb pedig Szijjártó Péter kényszerült magyarázkodásra a CNN kamerái előtt.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk