A bajor miniszterelnök is szivárványszínű stadiont akar

  • narancs.hu
  • 2021. június 21.

Belpol

Markus Söder a szabadság jelképének tartaná a müncheni stadion díszkivilágítását, ami egyben válasz a magyar homofób törvényre is.

Markus Söder bajor kormányfő támogatja, hogy a müncheni Allianz Arena labdarúgó-stadion kapjon szivárványszínű díszkivilágítást a német és a magyar válogatott szerdai Európa-bajnoki mérkőzésén.Söder egy más ügyben tartott hétfői berlini sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy "nagyon jó jelnek" tartaná a bajor tartományi főváros stadionjának díszkivilágítását.

Az aréna megvilágítása a szivárvány színeivel "társadalmunk szabadságának jele" lenne, ezért "nagyon támogatnám" – idézi az MTI a Keresztényszociális Unió (CSU) elnökének szavait.Az Európa-bajnokság Londonba tervezett döntőjének esetleges áthelyezéséről ugyancsak kérdésre válaszolva kijelentette, hogy "München készen áll" a mérkőzés megrendezésére.

Bár a távirati iroda hallgat róla, a szivárványszínű díszkivilágítás terve a napokban elfogadott magyar „homofób törvénynek” szól.

A fideszes kétharmad a Jobbik támogatásával olyan törvénycsomagot fogadott el, ami a pedofil bűncselekményekkel egy kalap alá vette a homoszexualitásról szóló felvilágosítást, tájékoztatást, és a 18 év alattiak számára lényegében láthatatlanná tenné a médiában és az oktatásban a nemi kisebbségeket.

Az üzenetértékű díszkivilágítást támogatja Dieter Reiter müncheni polgármester is: mint az Index írja, Reiter levelet írt az Európai Labdarúgó-szövetségnek (UEFA), hogy a június 23-i Németország–Magyarország Európa-bajnoki meccs előtt a szivárvány színeivel világítsák ki a helyszínt, az Allianz Arénát. A polgármester nem csak támogatója, de egyben kezdeményezője is ötletnek: három társával –közöttük Aleksander Čeferin UEFA-elnökkel együtt indították a szivárványszínű stadionról szóló petíciót a change.org-on, melyet eddig közel százezren írtak alá.

Szijjártó: káros a politikát összekeverni a sporttal

A szivárványkampányra magyar oldalról Szijjártó Péter külügyminiszter reagált: hétfőn újságírói kérdésre azt mondta: "... rendkívüli károsnak tartom, amikor akárkik politikát össze akarnak keverni sporttal.  A világtörténelemben volt néhány ilyen kísérlet, azok nagyon rosszul sültek el."  A kommentár éppen Szijjártótól meglepő, aki az egykori válogatott csapatkapitány Dzsudzsáknak csak úgy köszön, "szevasz tesókám!", aki junior torna világbajnokságok megnyitóján fejti ki, hogy a kormány a sportot stratégiai területnek tartja - és aki diplomáciai útjain is folyamatosan posztolja ki politikusi Facebook-oldalára a gyúrós-kocogós képeket.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk