Zsiday Viktor: a hazai és az európai gazdaság is össze fog omlani, ha ezek a tőzsdei árak fennmaradnak

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 29.

Belpol

Az energiaválságról szóló írásában arra figyelmeztet, Magyarország az EU egyik leginkább sebezhető állama.

Augusztus folyamán az európai gázárak megduplázódtak, a nyár folyamán összességében megnégyszereződtek a már akkor is nagyon magas szintjükről – írja Zsiday Viktor az energiaválságról szóló írásában.

Nem tudjuk, hogy ezek a tőzsdei árak fennmaradnak-e tartósan, de ha igen, akkor nagyjából kijelenthető, hogy mind a hazai, mind az európai gazdaság össze fog omlani."

Elég lesújtó képet fest Zsiday.

De mit is jelent pontosan az összeomlás kifejezés ebben az esetben? Például azt, hogy ha a mostani tőzsdei árak fennmaradnának a gázkereskedésben, akkor a magyar kormánynak évente 3000-4000 milliárd forintot kellene kigazdálkodnia valahogyan, és mivel erre képtelen, muszáj lesz a költség egy részét a lakosságra hárítani további energiaár-emelések formájában. Emiatt az emberek spórolni kezdenének, de a cégek is, ami a munkanélküliség növekedését jelentené. Hozzátette,

Európa számos országában hasonló folyamatok zajlanak, bár kétségtelen, hogy mi vagyunk talán a legsebezhetőbbek"

Megoldást így sem lehetetlen szerinte találni. Úgy értékeli, nem volna meglepő, ha lezárnák a gázkereskedést, és helyette valamilyen központi, EU-szintű elosztási mechanizmust vezetnének be előre megszabott árakon. Ez is rengeteg problémát okozhatna, például el kellene dönteni, ki, mikor, mennyit kap, drágulás pedig így is lenne a lakossági árakban, és az ipar egy része is leállna, de legalább a bizonytalanság megszűnne.

(zsiday.hu)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk