Zugló új polgármestere az önkormányzat teljes átvilágítására készül

  • narancs.hu
  • 2024. június 24.

Belpol

Rózsa András kijelentette: az ATV, Fiala János, a Publicus és a Republikon sem számíthat új önkormányzati megbízásokra a jövőben.

Rózsa András Zugló június 9-én megválasztott új polgármestere a Telexnek arról is beszélt, hogy szerinte három tényező miatt nyerte meg a polgármester-választást. Egyfelől sokat számított Hadházy Ákos támogatása, másfelől a saját helyi beágyazottsága, harmadrészt pedig  az, hogy a kampányban olyan égető témákról beszélt, amivel a XIV. kerületet korábban vezető szocialista polgármester, Horváth Csaba nem igazán foglalkozott az elmúlt öt évben. Ezek közé tartozott Rózsa szerint például a köztisztaság, a zöldfelületek kezelése, az utak és szakrendelők állapota, valamint a parkolási káosz.

„Én azért is indultam el polgármesternek, mert nem tudtam volna kiállni a zuglóiak elé, és őszintén, jó szívvel azt mondani, hogy szavazzanak Horváth Csabára” – fogalmazott Rózsa.

„Nekem nem az MSZP-vel volt gondom, hanem a zuglói MSZP-vel, amely Tóth Csaba vezetésével egy korrupciós gépezetet hozott létre, ingatlanpanamát játszott, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy lemaradt a kerület.”

A Momentum színeiben indult, civilek által is támogatott polgármester a hírportál kérdéseire elmondta: az októberi váltás után minden önkormányzati cég igazgatói posztjára új pályázatot írnak ki. „Fel fogok venni egy revizort, aki átvilágítja a hivatalt és az önkormányzati cégeket. Minden szerződést át fogunk nézni, és ahol problémát találunk, ott jogi lépéseket teszünk” – jelentette ki Rózsa. Majd hozzátette:  

„A Publicus és a Republikon ne nagyon számítson megbízásokra, mert nem volt olyan produktumuk, ami a kerületieket segítené.”

A Republikon Intézetnek négy év alatt 54 millió forintot fizetett politikai tanácsadásra az önkormányzat, az MSZP-hez közel álló Publicus pedig 60 milliót kapott. „Ezt a pénzt útfelújításra, az óvodák tetőfelújítására szeretném költeni” – tette hozzá a megválasztott polgármester, aki azt is leszögezte, hogy nem számíthat a zuglói önkormányzat megrendelésére októbertől Fiala János televíziós műsorvezető és az ATV sem. Korábban a sajtó feltárta, hogy a zuglói önkormányzat havonta nettó 666 ezer forintot fizetett az ATV-nek azért, hogy havonta legalább háromszor foglalkozzanak a műsorokban Zugló ügyeivel. Ehhez hasonló szerződése volt az önkormányzatnak Fiala Jánossal: a Keljfeljancsi YouTube-csatornáján legalább havi rendszerességgel szerepelt a most leváltott zuglói MSZP-s polgármester.

Rózsa András polgármester a lapnak arról is beszélt, hogy Terézvároshoz hasonlóan Zuglóban is bevezetik a kizárólagos lakossági parkolást, azaz kialakítanak olyan parkolóhelyeket, ahol csak a helyi lakosok állhatnak meg az autójukkal. Ezzel együtt az egész kerületben fizetőssé tenné a parkolást a lehető leghamarabb, viszont a zuglói lakosoknak egy autóval ingyenes lesz majd a parkolás a kerületben.

„Nem pénzbeszedő gépezetként akarjuk használni a parkolást, hanem forgalomszabályozási eszközként” – mondta el a momentumos polgármester.

A parkolási rendszer átalakításánál is komolyabb feladat lesz ugyanakkor az építési szabályzat felülvizsgálata, jelenleg ugyanis – ahogy Rózsa András fogalmazott: a kerületben ebből a szempontból „vadnyugati állapotok vannak a lehető legrosszabb értelemben”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk