Zebegényi hotelt és pavilont újíthat fel a Rétvári-közeli alapítvány

Belpol

2,7 milliárd állami támogatás áll rendelkezésre a milleniumi dohánypavilon renoválására, de a közbeszerzési dokumentumok szerint az összeg nem elegendő a kivitelezéshez. A projektet bonyolító alapítvány szintén nekifut a közeli Kenderes Hotel felújításának, melyet részben a pavilon miatt vásároltak meg. 

Kiírták a zebegényi Kenderes Hotel felújítására vonatkozó közbeszerzést – értesült a Narancs.hu. Az erről szóló dokumentum szerint az első ütem feladata az állagmegóvás és a külső határolt felületek rendezése lesz. 

A Kenderes Hotel sorsa azért érdekes, mert még 2022-ben több értékes ingatlan Rétvári Bence országgyűlési képviselőhöz köthető személyek által gründölt alapítványokhoz került Pest megyének ezen a részén, Rétvári Vác központú választókerületében. A sor a váci, Káptalan utcában található épületegyüttessel kezdődött, amiből az önkormányzat közösségi teret létesített volna. Az esetről még az EP-választáson nagyot nyerő, Tisza-alelnök Magyar Péter is beszélt, amikor országjárása során útba ejtette Vácot. Hasonlóan nyúltak le egy épületet Szobon is: a polgármester lapunk megkeresésekor értesült arról, hogy a Rétvári jobbkezeként számon tartott Bajor Gergő által vezetett Dunakanyar Védegylet Alapítvány megkaparintott egy helyi ingatlant. 

A zebegényi hotelt a Millenniumi Pavilon Közhasznú Alapítvány vásárolta meg, mint arról lapunk annak idején hírt adott. Az alapítvány – ami szintén Rétvárihoz kötődik, erről lejjebb írunk – jelenlegi kurátora, Ulicsák Tamás Ferenc az Építészfórumnak tavaly ilyenkor azt mondta, 44 fős szálláshely kialakítása a cél; a hotel a környékre érkező turisták, vendégek vagy akár a szintén Zebegényben lévő dohánypavilon épületében rendezvényen részt vevő vendégek szállását biztosítaná. 

A kurátor a kormánypárti 0627.hu-nak is beszélt a hotellel kapcsolatban: „A Millenniumi Pavilonban egy kulturális közösségi tér létesül, mely gazdaságos működtetéséhez elengedhetetlen, hogy szálláshellyel is rendelkezzen az épület. A történelmi környezetet nem akartuk megbolygatni, a pavilon területén nem szerettünk volna egy szállodaépületet létrehozni, ezért az alapítvány megvásárolta a pavilontól körülbelül 200 méterrel elhelyezkedő Kenderes Hotelt.

A hotelt egy évtizede nem gondozták, több száz köbméter szemetet halmoztak fel. Az épület tetőszerkezete súlyosan sérült, minden nappal romlik az állaga.

Az alapítvány megkezdte a terület rendezését még 2022-ben, kitakarítottuk a teljes területet és a felújítási terveket elkészítettük. Célunk, hogy a felújítást követően egy 40 fő befogadására alkalmas, éttermi résszel rendelkező szálláshellyel gazdagodjon Zebegény” –vázolta a terveket. 

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer (EKR) felületén a napokban felhívás jelent meg, mely szerint nekifutnak a hotel felújításának. A dokumentumból pár érdekes részlet kiderült az ingatlant érintően: az épület alapterülete bruttó 1281 négyzetméter, nem áll országos vagy helyi védelem alatt. Pincét, emeletet, tetőtéri galériát is magába foglal. „A legfontosabb feladat, hogy ez a rendkívül tagolt épület egy nyugodtabb tömegbe legyen rendezve” – olvasható a dokumentumban. 

A hotel több szempontból is elavult, nem felel meg a kor követelményeinek, például a tetőszerkezet cseréje elengedhetetlen. Az biztos, hogy lesz vele feladat, a felújítás első ütemének az állagmegóvás és a külső határoló felületek rendezése lett meghatározva. Szerettünk volna beszélni Ulicsák Tamás Ferenccel, de jelenleg szabadságát tölti, arra kért, hogy majd ezt követően keressük. 

 
A Kenderes Hotel Zebegényben
Forrás: Wikipédia
 

A Milleniumi Pavilon Közhasznú Alapítvány egy másik helyi épületet is felújíthat, jelentős állami támogatásból. A Millenniumi Pavilont, ismertebb nevén Dohánypavilont leromlott állapota miatt jelenleg nem haszálják. Az épület Zobel Lajos tervei alapján a városligeti millenniumi kiállításra készült 1895 környékén. Később Ferenc Józsefnek adományozták, aki továbbadta Zebegénynek, ahol csak később, az 1920-as években állították fel. Az ingatlant testi fejlődésben elmaradt gyerekek üdültetésére használták. 2001-ben német tulajdonba került, az állapota leromlott. 

2018-ban a Családháló Alapítvány 137 millió forint állami támogatásból vásárolta meg az ingatlant. A forrást az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) – Rétvári Bence korábbi tárácja – biztosította. Az alapítvány kurátora egy volt KDNP-s újbudai önkormányzati képviselő, Ábrahám Katalin. Rétvári korábban újbudai országgyűlési képviselő volt, személyesen ismeri Ábrahámot, aki volt a Millenniumi Pavilon Közhasznú Alapítvány első kurátora is. A szervezet 2,7 milliárd forint állami támogatást kapott az EMMI-től, ebből a pénzből újíthatják fel az épületet.

A pavilon a látványtervek alapján esküvők, partik, konferenciák helyszínéül szolgálhat. Ulicsák Tamás Ferenc 2023 szeptemberében azt mondta lapunknak, szeretné, hogy még a „tél beállta előtt” történjen valami a projekttel, mert rémálom, hogy ennyire húzódik. Ez a vágya nem teljesült: a felújításra vonatkozó közbeszerzés érvénytelenül zárult, mert a kivitelezők túl sokat kértek. (Az sem segít a helyzeten, hogy az épület a hegyoldalban van, szűk utcákon lehet feljutni, azt pedig nem néznék jó szemmel a helyiek, ha több tonnás kamionok furikáznának a községben.) 

A Közbeszerzési Hatóság oldala szerint többször is kiírták a közbeszerzést, de nyertes ajánlattevő nincs feltüntetve, magyarán továbbra is akadályba ütközik a felújítás. A legutóbbi, májusi hirdetményben úgy fogalmaznak: „Annak oka, hogy miért nem választották ki a nyertest: a vevő döntése a nem elegendő finanszírozás miatt.” A további dokumentumokban ennél kicsit bővebben azt írták, hogy „(...) igazolható, rendelkezésére álló anyagi fedezet összege nem elegendő a szerződés megkötéséhez az értékelés alapján legkedvezőbb ajánlatot tett ajánlattevővel”. A közbeszerzés az EKR-ben eredménytelennek van feltüntetve

A Millenniumi Pavilon Közhasznú Alapítvány múlt évre vonatkozó beszámolója szerint szépen fogyott a központi költségvetésből folyósított mintegy 2,7 milliárd forintnyi támogatásból. A tárgyévben 81 millió forintot költöttek, ebből 20 milliót személy, 1,3 millió forintot dologi kiadásokra fordítottak, a legtöbb elköltött pénz pedig „felhalmozási” címszó alatt van feltüntetve. 

A pavilonról írt korábbi cikkeink alább olvashatók. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk