Zűrgammák III.: Jobb későn

  • Id. Pásztor Ottó
  • 1998. január 22.

Belpol

Január 10-én két napilap egy-egy, az MSZP-s politikusok vállalkozásainak hátterét feltáró anyagot tett közzé. Az egyik a Xénia Láz Egyesület körüli dolgokat, a másik a Nyírfa-ügy részleteit boncolgatta. Előbbi a szocialisták egyre izmosabb csoportjához, a Baloldali Ifjúsági Társuláshoz, utóbbi Baja Ferenc miniszterhez vezetett el. A Xénia-ügyből politikai botrány lett, a Baja-féle cuccból nem. A Xénia azóta mindenkit perel, aki mozdulni mert az ügyben.
Január 10-én két napilap egy-egy, az MSZP-s politikusok vállalkozásainak hátterét feltáró anyagot tett közzé. Az egyik a Xénia Láz Egyesület körüli dolgokat, a másik a Nyírfa-ügy részleteit boncolgatta. Előbbi a szocialisták egyre izmosabb csoportjához, a Baloldali Ifjúsági Társuláshoz, utóbbi Baja Ferenc miniszterhez vezetett el. A Xénia-ügyből politikai botrány lett, a Baja-féle cuccból nem. A Xénia azóta mindenkit perel, aki mozdulni mert az ügyben.

Ellenzéki képviselők szerint megkezdődtek az MSZP-n belüli nagy "leszámolások"; a Fidesz parlamenti vizsgálóbizottságot alakít. Úgy tűnik, megvan a kampány egyik témája.

Offenzív magatartás

A Xénia Láz-őrület az elmúlt napokban tovább fokozódott: kiderült, ma már nem lehet megkérdezni Magyarországon a miniszterelnöktől az ország legnagyobb (szocialista) napilapjának információira hivatkozva, hogy ugyan mit gondol egy MSZP-s vállalkozás alvilági kapcsolatairól. Aki mégis megteszi - mint Heltai Péter, az MTV Rt. információs műsorainak főszerkesztője -, azt másnap beperlik. Heltai a Népszabadságban megjelent írás alapján a Xénia Láz Egyesület és Prisztás József esetleges kapcsolatát firtatta. (Annak idején Prisztás kivégzése után kezdődtek a budapesti leszámolások.)

Az egyesület nem csak Heltai Pétert perli: belekerült a szórásba László József, az MTV Rt. alelnöke is mint a felvett műsorokért felelős személy. A Xénia Láz Egyesület - amely immáron az Úttörő Szövetség tagszervezete -,az LP Félix Film Kft., a Félix Film Kft. (az Ûrgammák című épületes mutatvány előállítója) és Czégé Zsuzsa (az előbbi kft-k tulajdonosa) a bíróság elé invitálja a Népszabadság Rt. elnök-főszerkesztőjét, valamint a cikk szerzőjét. A vád: nagy nyilvánosság előtti, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás. A Fidesz ifjúsági szervezete alelnökének, Rogán Antalnak is felelnie kell azért, mert a Népszabadság-cikkre hivatkozva parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kérte. A Xénia csípőből beperelte a Fidesz frakcióvezetőjét, Pokorni Zoltánt is, de ennek semmi köze semmihez. (Talán csak régi küzdelmükhöz: mióta Xénia van, Pokorni tiltakozik; egyszer aztán rosszul értelmezett egy szakértői anyagot, kábítószernek nevezte az Ûrgamma-társasághoz kapcsolható IQ-energiaitalt, és utána hiába helyesbített, a Xénia nem felejtett.)

A büntetőeljárások megindításán kívül polgári perek is kezdetüket vették. A Xénia Láz Egyesület, az LP Félix Film Kft., a Félix Film Kft. és Czégé Zsuzsa -a személyéhez fűződő jogok megsértése miatt - perli a Népszabadságot, illetve a lap kiadóját. A kár -jogi képviselőjük, Muskovszky Gábor számításai szerint - 63 millió HUF. A beperelteket tartja élete megrontójának Szöllősi Istvánné, az MSZP országgyűlési képviselője, Schmuck Andor, a megszűnőben lévő Xénia Láz Egyesület vezetője és Muskovszky Gábor ügyvéd is: kártérítési igényük 6 millió HUF. Az egyesület továbbá az Országos Sajtószolgálat útján a múlt héten azt is tudatta országgal-világgal, hogy nem tekinti lezártnak a perek sorozatát, további jogi lépések folyamatba tételét fontolgatja, úgy vigyázzon mindenki.

Ám a jelek szerint nem volt hatástalan a xéniás per-offenzíva: ezt a lapok és a különböző médiumok hallgatása bizonyítja. Vigyázok minden szóra,közölte egy ellenzéki képviselő, mondván: tart attól, hogy Muskovszky Gábor beperli. (A Független Jogászfórum környékén is megfordult ügyvédet nem a Xénia-sztori tette ismertté. Valamennyi ügyében ő képviselte Prisztás Józsefet, mindannyiszor sikerrel.) Hasonlóan fogalmazott egy kormánypárti honatya is; szerinte most, hogy nincs tévéelnök, egyetlen műsorban sem kerül terítékre az ügy, vagy ha igen, akkor csak olyasféle óvatossággal, mint az Aktuálisban.

Vizsgálat

A Xénia Láz Egyesület és az Ûrgammák című - több mint 350 milliónyi közpénzből támogatott - televíziós produkció mögött álló gazdasági csoport kapcsolatainak feltérképezésére kíván létrehozni parlamenti vizsgálóbizottságot a Fidesz. Egyelőre nem tudni, kit jelöl a párt a testületbe, de az bizonyosnak tűnik, hogy Pokorni Zoltánt nem. Pokorni egyébként úgy véli, a vizsgálóbizottság csak jobb híján való kezdeményezés. A miniszterelnöknek kellett volna intézkednie,mondta.

A pedagógiai és kulturális botrányt emlegető Horn Gábor (SZDSZ) sem tartja szerencsésnek a parlamenti vizsgálatot. Úgy véli, a rendőrségnek és az ügyészségnek kellene lépnie, hisz nyomozni csak ők tudnak. A képviselő kétkedése érthető, hisz az országgyűlési vizsgálóbizottság felállítása sok időt vesz igénybe. A parlament február elején kezdődő hathetes ülésszakától pedig senki sem várja a Xénia-botrány tisztázását. A hét eleji híradásokkal ellentétben azonban "az SZDSZ támogat minden olyan kezdeményezést, amely hozzájárul a Xénia-ügy tisztázásához", fogalmazott Horn Gábor.

Az MDF azzal toldotta meg a Fidesz kezdeményezését, hogy kéri az Ûrgammák című sorozat levételét az MTV műsoráról. Az illetékesek egyelőre nem reagáltak. Csapody Miklós alelnök szerint nem is fognak. A szintén kultúrbotrányt emlegető ellenzéki képviselő az MSZP egyes csoportjai között kiújult küzdelemmel magyarázza a Xénia-botrányt. Megkezdődtek a választások előtti "leszámolások" a szocialista pártban, nyilatkozta. Pokorni is úgy véli, mindez előfordul egy ekkora pártban a választások előtt. Egy másik fideszes képviselő szerint "a BIT túl sokat markolt", s ezt megsokallták az MSZP vezetői, ezért az újabb csata. Innen nézve tehát a Népszabadság nem véletlenül várt mostanáig a sztori közlésével. Így van vagy sincs, az tény: nem hirtelenjében kiderült dolgokról van szó. (A Narancs például bő egy évvel ezelőtt - elsőként - közölt hosszabb elemzést a Xénia körüli vállalkozásokról, míg az Ûrgammák sorozat kapcsán elhíresült IQ-"energiaital" körüli furcsaságokkal múlt tavasszal foglalkoztunk, lásd: Zűrgammák, 1996. december 12., illetve Nuku IQ, 1997. május 29.)

Toller László, az MSZP frakcióvezető-helyettese cáfolja a belső konfliktusokról szóló feltételezéseket. Semmiféle harc nincs az MSZP-ben, az viszont elképzelhető, hogy valaki konfliktust akart gerjeszteni, de nem szednek szét bennünket,mondta. A támadás politikai tartalma nem egyéb, mint hogy a Fidesz le akarja gyűrni azt a szervezetet, amely életet vitt az iskolákba, tette hozzá. A választások előtt Toller szerint különösen fontosak a Fidesz számára a pedagógusok és a fiatalok. "De meg fog fordulni a dolog, és igazzá válik a mondás, hogy kard által vész el, ki kardot ránt", imigyen szóla a szocialisták politikusa.

Id. Pásztor Ottó

Figyelmébe ajánljuk