Tartalom

MaNcs, X. évf. 04. szám, (1998.01.22.) (1998-01-22)

Egotrip

Egotrip

Kálmán C. György: Magánvalóság (Vízügy)

Nehéz kérdés, feleim, valódi kihívás. Mert az értelmiségi, egyfelől, olyan okos ember, meg van neki végzettsége, van neki valami hatalomközeli stichje is; másfelől meg gyakran elnéz a levegőbe, vállára veszi (olyankor) az őt környező társadalom gondját s baját, megnyilatkozik, és arra oda kell figyelni. Sokat szokott a felelős értelmiségi foglalkozni azzal is, hogy mi is az a felelős értelmiségi, mi az ő feladata, felelőssége, hivatása, hatóköre és mozgástere. Közügyekben megszólal, felelősen hallatja a hangját, társadalmi igazságtalanságok láttán feljajdul, a hibákat ostorozza, jobbító szándékkal.

Egotrip

Babarczy Eszter: Sétáló filozófia (Éberség)

Hogy mi a különbség, ezt kéne most elmondanom, házmester és doorman között. És hogy mit veszítünk, amikor házmestereinket veszítjük, és mit nyerünk, amikor nem alkalmazunk doormaneket. Úgy is fogalmazhatnék, mi a különbség Bécs és New York és Bécs és Budapest között, de ez olyannyira szerénytelen volna, hogy belepirulna a papír. Pedig hát Bécsben ülök egy hotelszobában, és ezen gondolkodom.

Publicisztika

Publicisztika

Háború helyett

A múlt héten Crna Gorában nem tört ki a háború. A volt elnök, Momir Bulatovic ugyan mindent megtett ennek érdekében, pár apróságot hagyott figyelmen kívül csupán. Először is azt, hogy miért nem elnök többé: azért, mert Milo Djukanovicra többen szavaztak. Bulatovic arról is meg lehetett győződve, hogy a rendőrség nagyobb része őt támogatja - ebben is tévedett. Hívei fegyvereket kértek a podgoricai helyőrségtől: nem kaptak. Meg nem erősített belgrádi értesülések szerint Bulatovic korábban, a szövetségi védelmi tanács ülésén kérte, hogy hirdessenek rendkívüli állapotot a kisebbik jugoszláv tagköztársaság területén. Javaslatát állítólag Pavle Bulatovic szövetségi hadügyminiszter támogatta, Radoje Kontic miniszterelnök és Momcilo Perisic tábornok, vezérkari főnök ellenezték az ötletet. Bulatovic, elszánt csapata élén, ennek ellenére - vagy éppen ezért, sarokba szorított patkányok módjára - nem adta fel, és összetűzést provokált a rendőrséggel; több mint száz ember megsérült, több mint húszan pedig le vannak tartóztatva, köztük az állami tévé volt szerkesztője, aki két beszéd között unalmában rendőrökre lövöldözött. Első hallásra lehet, hogy nem volt buta elgondolás: nagy bajt csinálni Podgorica utcáin, majd bevárni a szövetségi hadsereg tankjait - mára azonban kiderült, ez a puccskísérlet is gyalázatosan volt megszervezve, egészen pontosan sehogyan sem, rögtönzés volt az egész, blöff, ott és akkor eleve kudarcra ítélve; a tábornokokat nem lehetett megingatni.

Belpol

Belpol

Kulturális hírek

Gyász71 éves korában meghalt Kiss István szobrászművész. A képünkön látható, 1961-ben kivitelezett, budapesti Dózsa György-emlékműve nyitotta meg köztéri szobrainak hosszú sorát - Leninjeire, Münnich Ferencére nem várt jó sors a rendszerváltás után.

Belpol

Egyezkedés a Dunáról: Folyószámla

Bár a birodalmi lépegető tovább lépeget, és már csak öt kilométerre van az eredeti vízlépcsőszerződéstől - hiszen a Nagymaros tőszomszédságában lévő Pilismaróton felépítendő alsó vízlépcső magyar felvetését a szlovákok már elfogadták -, azért vannak arra utaló jelek is, hogy nem Maróthy volt kommunista környezetvédelmi miniszter 1988-as lázálmában élünk: vízlépcsővel demokráciában.

Belpol

Zűrgammák III.: Jobb későn

Január 10-én két napilap egy-egy, az MSZP-s politikusok vállalkozásainak hátterét feltáró anyagot tett közzé. Az egyik a Xénia Láz Egyesület körüli dolgokat, a másik a Nyírfa-ügy részleteit boncolgatta. Előbbi a szocialisták egyre izmosabb csoportjához, a Baloldali Ifjúsági Társuláshoz, utóbbi Baja Ferenc miniszterhez vezetett el. A Xénia-ügyből politikai botrány lett, a Baja-féle cuccból nem. A Xénia azóta mindenkit perel, aki mozdulni mert az ügyben.

Belpol

A Balettintézet magánosítása: Terézvárosi piruett

A jelek szerint nyomott árak jellemezték 1997-ben a fővárosi ingatlanpiacot: az Operaházzal szemközti Balettintézet épületének négyzetmétere például annyiba sem került, mint egy pesti komfort nélküli, szoba-konyhás, udvari lakásé. A 105 éves Dreschler-palota eladásáról még októberben döntött a VI. kerületi képviselő-testület. Akkoriban nemcsak az alkalmi vételár keltett feltűnést, hanem az is, hogy a vevő, egy bizonyos Andrássy út 25. Kft. kilétéről senki sem tudott semmit. Az eladásról szóló határozatot azóta törvénytelennek ítélte a Közigazgatási Hivatal, s emiatt a múlt héten bírósághoz is fordult - igaz, azt kifogásolta, hogy az adásvétel során nem vették figyelembe az épületben lakó bérlők elővásárlási jogát.

Belpol

Vadászjelenetek Tunyogmatolcson

Érvényes horgászengedélye volt annak a 34 éves, roma származású férfinak, akit K. István vadőr orvhorgászattal gyanúsított meg, majd lőtt agyon közvetlen közelről január 14-én, kora délután a tunyogmatolcsi Szamos-holtágban. A nyírségi községben a Narancs azt is megtudta, hogy a vadőr már korábban megfenyegette áldozatát. Szemtanúk szerint szó sincs jogos önvédelemről, illetve véletlen balesetről, ahogyan azt a 27 éves tettes állítja: a romák biztosak benne, hogy a gyilkosságot a bosszú motiválta.

Külpol

Külpol

Japán: A megtorpant úttörő

Japánban a gazdasági reformról, világszerte pedig a japán gazdaságról beszéltek sokat: a világ második legnagyobb gazdaságának hosszú és mély válsága kihat az egész világgazdaságra. Japán azért is fontos, mert az ázsiai modernizátorok Japán mintáját követve építették fel a minap befuccsolt gazdasági csodájukat, azzal a lényeges különbséggel, hogy míg Japánban pusztán "paternalista államkapitalizmus" uralkodik, addig Észak- és Délkelet-Ázsia számos országában kőkemény autokrácia, diktatúra dúl.

Külpol

Délkelet-Ázsia: Omlásveszély

Abban sok meglepődni való nincs, hogy hónapok óta Délkelet-Ázsiát járja az egész pénzügyi világ, Valutaalap, bankvezérek, Soros György. Érdekesebb, hogy tizenkét napra a térségbe utazott William Cohen amerikai nemzetvédelmi miniszter is. A válság közvetlenül és elsősorban pénzügyi természetű ugyan, de áttételes hatásai kiszámíthatatlanok, mindenféle biztonságpolitikai vonzatokkal.

Film

Film

"Csak púp vagyunk a minisztérium hátán" (Kristóf István, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója)

Január 10-12. között második alkalommal rendezték meg a Fővárosi Nagycirkuszban azt a nemzetközi fesztivált, amelyen nemcsak a közönség, hanem a zsűriben helyet foglaló direktorok, impresszáriók kegyeiért is versengtek a fellépők, a legjobbak komoly szerződésekhez juthattak. A legnagyobb mutatványt mégsem ők, hanem a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója, Kristóf István mutatta be, egyrészt, amennyiben megszervezte, hogy egy ilyen világszínvonalú rendezvénynek Budapest legyen az otthona, másrészt amennyiben a fellépők közül három produkciót a cirkusz katasztrofális anyagi helyzete ellenére is le tudott szerződtetni.

Könyv

Könyv

T´DOOR: Mentmore Towers, elpusztítva

Novice az angliai ugróversenyekben (hurdle, chase, azaz vesszők és seprők) az a ló, aki az előző idényben nem nyert. Pontosabban, ha a magasabb akadályú chase-ben fut, chase-t nem, ha hurdle-özik, hurdle-ben nem. Sok más dolog is van. 1991-ben, mikor az iraki válság engem az olcsó - csúcsolcsó - repjárat kihasználására késztetett, meg arra, hogy életemben tkp. először és utoljára lakjam igazi londonibelvárosi, ázsiaiinasos szladiban egy kültelítettségi vécés néni kiadó szobájának béréért, 1991-ben egészen novice gyerekként véletlenül Cheltenhambe mentem ki először (azóta is csak 8 angol pályán voltam), és fogalmam sem volt, mint X. Y.-nak, hogy a waterlooi csatát látja a dombról, fogalmam se, hogy a Nagy Fesztivál második napját látom, illetve hogy az év során elszórt hatalmas versenyeken és a liverpooli (Aintree) Grand Nationalen kívül "maga AZ". De erről már sokat meséltem, és most is csak Mrs. J. Pitman lova miatt hozom elő a dolgot.

Könyv

Kiállítás: Királyi sportok

London csuda hely, viszont esős és drága. Ha esik, és nincs pénzed kocsmára, menj be egy múzeumba. A legtöbb - éppen a legjava - ingyért van. A világ más városaiban áldozat múzeumba járni, Londonban sport.

Zene

Zene

A halál és a társa (Vincent Perez színész)

Nem is olyan rég láttuk a tragikus hirtelenséggel kultikus filmmé vált A hollót (ebbe halt bele a Sárkány fia, Brandon Lee). Ám máris itt a folytatás. A halott hős helyére új fiú érkezett. Mi a berlini Palace Hotelben értük utol. A teljesen feketébe öltözött és az ablak ellenfényében rejtelmesnek tűnő alak Vincent Perez. Genfben született, anyja német, apja spanyol. Genfben, Párizsban és Nanterre-ben tanulta a színészkedést. A francia film egyik feltörekvő tehetsége. A Cyranóban Gerard Depardieu mellett játszott, az Indokínában pedig maga Catherine Deneuve szeret bele az általa játszott fiatal tisztbe. Továbbá Isabelle Adjani szeretője a La Reine Margot-ban, ilyenek. Forgatókönyvet ír, és 1992-ben rendezett egy rövidfilmet is (L´échange). A közeljövőben Beeban Kidron Joseph Conrad novellájából készült filmje, a Swept From the Sea (a novella címe Amy Foster) kerül a mozikba. Franciaországban Philippe de Broca új filmjében, a Le Bossu-ban domborít.

Zene

Film: Damoklész lesújt (Billy Bob Thornton: Penge élén)

Amerikai film. "Függetlennek" hirdeti magát. Szegény emberek között játszódik, lenn Amerika déli részén, főhőse bolond, a címben pedig valami nagykést emlegetnek. Végül megöl valakit? Meg. De azért ő a jó? Persze. Ja, és a főszereplőt nem jelölték véletlenül Oscar-díjra?

Zene

Nyolc kis kritika

1980-86 körül lelkesen és naivan azt gondoltam, az lenne az élet, ha hétről hétre tehetséges, ismeretlen, fiatal zenekarok küldözgetnék nekem a kazettáikat, megannyi felfedezendő gyöngyszem, akiket majd jól a Hungaroton orra alá dörgölök. Persze, nem lévén a hátam mögött egy rendszeresen megjelenő rocklap, soha nem árasztottak el a küldemények. Talán jobb is így, sok csalódástól megkímélt ez, meghagyta az illúzióimat. Miközben Pesten megvoltak a magam zenekarai (hadd ne soroljam), mindig bennem bujkált a kétely, hogy valami fontos kimarad, csak mert vidéki. Ma már biztos vagyok benne: tényleg itt történtek a nagy dolgok, nem hiszem, hogy bármi igazán lényegestől megfosztott volna a fővárosi lét, ami kincset meg a vidék rejtett, az ide is eljutott (lásd Kispál).

Tranzit

Tranzit

Főzelékfaló

Főzelékfaló, Bp. VI.,Nagymező utca 18.Nyitva tartás: 9-22 óráigSzombaton: 10-17 óráigVasárnap: szünnapVan valami mesébe illő idill a Főzelékfaló nevű egység designjában.

Lokál

Lokál

1997 izéi

melyek jobbára távollétükkel tüntettek, ami meg mégis volt, arra a fene nem emlékszik már, ha mégis voltak, áramvonalasak voltak, formatervezésük lendületes jövőt ígért, amit persze majd le kell tagadniuk, de kiknek is.