18 év után ma szabadult a móri bankrablásért tévesen elítélt Kaiser Ede

  • 2020. június 1.

Bűn

Büntetését végül sorozatos fegyveres rablásért kapta.

Ma reggel, 9 óra után pár perccel távozott a börtönből Kaiser Ede, mivel véget ért 18 évnyi büntetése. "A férfin fekete póló és farmernadrág volt, mindössze egy fekete táska volt nála. Az ügyvédje ment elé, és ő is vitte el a Kozma utcai börtön elől egy fehér BMW terepjáróval" – számol be az Origo.

"Kicsivel több volt, mint ami jól esett" – mondta szabadulása után Kaiser a Blikk beszámolója szerint.

Kaiser Edét először jogerősen életfogytiglani fegyházra ítélték a móri bankrablás és az ott elkövetett brutális gyilkosságok miatt, majd felmentették, büntetését végül sorozatos fegyveres rablásért kapta.

A 2002. május 9-i móri bankrablás megrázta az országot: a nyolc ember életét kioltó, idehaza minden idők legkegyetlenebb gyilkosságának számító bűncselekmény általános megdöbbenést keltett. Hajdú Lászlót és Kaiser Edét 2002 júliusában vették őrizetbe, a nyomozás végére 2004-ben a rendőrség arra jutott, hogy Kaiser egy, Hajdú pedig hét embert ölt meg. Mindketten tagadták, hogy közük lenne a móri rabláshoz,  majd miután 2007-ben egy civil az erdőben véletlenül megtalálta a fegyvereket, előkerültek a valódi tettesek is, Nagy László és Weiszdorn Róbert. Előbbi öngyilkos lett a börtönben, utóbbit 2010-ben 40 év minimálisan letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.