Az egyházvezetés tudott a lépéseikről - írja a pünkösdi egyház előzetesben lévő misszióvezetője

Bűn

Levelet írt a lassan egy éve előzetzes letartóztatásban lévő V. Gy. a Magyar Pünkösdi Egyház Egytanácsának és a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának. Az egyház intézménye, a Közösségi Misszió egykori vezetőit 8 milliárdos, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással és pénzmosással gyanúsítják. A levélben V. Gy. ártatlannak vallja magát, másokat viszont vádol. Egyértelművé teszi, mindent az egyházvezetés tudtával tettek, és szerinte az pünkösdi egyház meg akarja szerezni a misszió vagyonát.

„Mint ahogy Önök előtt ismert, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt nyomozást indított a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága. A nyomozás 2018-ban indult, 2021 novemberében tartottak házkutatást nálunk, majd 2022. április 22-én tartóztattak le minket, és dr. V. K.-val azóta előzetes letartóztatásban vagyunk, 5-25 év szabadságvesztés büntetéssel fenyegetve.” Így kezdődik az a lapunk által megismert levél, amelyet V. K., a Magyar Pünkösdi Egyházhoz (MPE) tartozó, békéscsabai központú Közösségi Misszió (KM) egykori ügyvezetője március 13-án címzett vallási közössége legfőbb irányító testületéhez, az Egyháztanácshoz. Ezt a levelet hivatalosan megkapta a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága is.

A levelet később ismeretlen e-mail címről a pünkösdi egyház több más képviselője és tagja is megkapta, ami a közösségen belül azóta terjed, és élénk szóbeszéd tárgya lett. Információink szerint egy, a büntetőügy kapcsán a Magyar Pünkösdi Egyház helyzetét taglaló kétrészes, alapos és szinte minden részletre kiterjedő, de még nem publikált tanulmány kész tényként hivatkozik erre az írásra, ahogy az egymástól független, az MPE szervezetén belüli vagy ahhoz közeli források is.

Ahogy tavaly tavasszal a Békés Megyei Főügyészség portálunknak adott válasza alapján elsőként megírtuk: „büntetőügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette, különösen jelentős értékre, bűnszervezetben elkövetett pénzmosás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt hallgatott ki két személyt gyanúsítottként”. 2022. április 20-án került sor a békéscsabai központú KM két ügyvezetőjének, V. Gy.-nek és V. K.-nak az őrizetbe vételére, majd két nappal később a letartóztatásba helyezésére, amit azóta többször meghosszabbítottak, így majdnem egy éve rács mögött vannak. A vádhatóság a Narancs.hu-val közölte azt is, hogy a kárérték eléri a 8 milliárd forintot. Utóbb kiderült, hogy a gyanúsításban szereplő visszaélések fókuszában a népkonyhai szolgáltatás, pontosabban annak fiktív volta áll. 

A levél első mondatai azt az eddig nem ismert fejleményt közlik, hogy a két gyanúsítottnál 2021 novemberében házkutatást tartottak a nyomozók. Későbbi részeiből az is kiderül, hogy a nyomozóhatóság emberei mindkét esetben a hajnali órákban kopogtattak be a két ügyvezető házába. Mindez azért is érdekes, mert a Narancs.hu-nak Herczeg Tamás, a Fidesz-KDNP békéscsabai országgyűlési képviselője, egyben a Fidesz Békés megyei választmányának elnöke tavaly májusban elismerte, hogy 2022 elején belépett a Fideszbe a két később letartóztatásba helyezett ügyvezető. Herczeg akkor felháborodással vegyes csodálkozással azt kérdezte portálunktól, hogy ez miért érdekes. Felmerül a kérdés: két nem sokkal később letartóztatatott ember vajon miért tartotta fontosnak, hogy gyorsan belépjen a kormánypártba. De azért is fontos lehet a felvetés, mert ellenük már 2018-ban megindult a nyomozás, sőt 2021 novemberében házkutatás volt náluk.

A Pataky Albert vezette MPE saját tagságának azt közvetítette, hogy megtévedt ember a KM két volt ügyvezetője. Azt is állították, hogy a letartóztattak működéséről és esetleges visszaéléseiről az egyházvezetésnek nem volt tudomása. A sajtó, így lapunk megkereséseire egyetlen alkalommal sem válaszolt az MPE vezetése. Azonban 2023 elején az események már elsodorták az elnökséget, amely arra hivatkozva mondott le, hogy még a látszatát is el akarja kerülni annak, befolyásolnák a nyomozást. 

Azóta megtörtént egy igen felemásra sikeredett, a vitás kérdésekre válaszokat nem adó és a kialakult helyzetet nem tisztázó tisztújítás az MPE-n belül. Ennek sikeressége és tartóssága legalábbis kérdéses. E tisztújítás előtt született V. Gy. levele. Ebben a volt ügyvezető saját és társa, V. K. szerepét merőben másként látja, mint a nyomozóhatóságok. Nem meglepő módon ártatlanságát hangoztatja a levélíró, mikor a nyomozás során tett addigi tanúvallomásokban elhangzottakra reagál. Azokat pontosítja, cáfolja és kiegészíti. Másokat viszont, így a pünkösdiek Országos Cigány Missziójának egyes vezetőit vagy az egyik miskolci központú MPE-intézmény vezetőjét összefüggésbe hozza visszaélések és jogtalan, nagyarányú meggazdagodás gyanújával. Emellett egyértelművé teszi, hogy

az MPE vezetése – hiába tagadja – tudott minden lépésükről.

„Az Önök utasítási, iránymutatásai alapján végeztük munkánkat. Önök tisztában voltak intézménystruktúránkkal, szerződéseinkkel, szabályzatainkkal” – írja az előzetes letartóztatásából, a Gyulai Büntetés-végrehajtási Intézményből V. Gy.

Azt sem rejti véka alá a levélíró, hogy gyanúja szerint az MPE a büntetőeljárás nyilvánosságra kerülése, egyben letartóztatásuk után – megítélése szerint – jogszabálysértő módon arra törekszik, hogy megkaparintsa a KM tíz év alatt felépített teljes ingó és ingatlan vagyonát. De nem hallgatja el azt a tényt sem, hogy az Egyháztanács tagjainak fizetését a KM két ügyvezetője finanszírozta, amelyet luxus kategóriájú autók tettek kényelmessé.

Lapunk rendszeresen beszámolt az MPE-t érintő ügy részleteiről. Ezek a cikkeink itt olvashatók.

(Címlapképünkön a Magyar Pünkösdi Egyház budapesti központja)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk