Egy Békés megyei pedofil ügyében nem látott tennivalót a Varga Judit vezette igazságügyi tárca

Bűn

Különös fénytörést ad a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese, Kónya Endre kegyelmi ügyének egy pár évvel ezelőtti kötegyáni eset: egy jogerősen elítélt pedofil bűnöző egészségügyi problémája miatt sem börtönbe, sem rabkórházba nem került. Ebben semmi kivetni- vagy tennivalót nem talált a Varga Judit vezette Igazságügyi Minisztérium.

Még 2020 nyarán számolt be a Narancs.hu egy korábban rendőrként dolgozott kötegyáni férfi büntetőügyéről. A Gyulai Járási Ügyészég öt rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette és két rendbeli tizenkettedik életévét be nem töltött személlyel szexuális cselekmény végzésével elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt emelt vádat a 70 éves férfi ellen. A vádiratban egyebek között szerepelt, hogy 2019 augusztusában a férfi saját udvarára csalt és házában fajtalankodott egy 8 éves kisfiúval a román határ mellett található Békés megyei községben.

Az idős férfi pénzt ígért, ha a gyerekek az udvarban összegyűjtik a szemetet, de segített nekik biciklit javítani, emellett pedig cigivel, sörrel és borral kínálta a 10 év alatti gyerekeket. Az egyik fiúról a házban „lekerült” a nadrág. A nyugdíjas férfi fajtalankodott az akkor nyolcéves kisfiúval, akinek testvérével is próbálkozott. Nem sokkal később kirendelt pszichológusok és pszichiáterek megállapították: igaz, amit a kisfiú állít. Édesanyja azért is volt nagyon elkeseredve, mert félt, hogy fiában örök nyomot hagy az abúzus. „Nincsenek szavak arra, hogy mit érez egy olyan szülő, akinek gyermekét bántották” – nyilatkozta ekkor az anya. A férfi rövid időre előzetes letartóztatásba, majd bűnügyi felügyelet alá került.

Nem akármekkora fordulat következett már a vádemelés után, de az elsőfokú bírósági ítélet hirdetése előtt, 2020 decemberében. A férfival szemben újabb, kiskorú sérelmére elkövetett bűncselekmény gyanúja merült fel, amiért őrizetbe vették. Egy 14 éves fiút csalt a házába, simogatta, megpróbálta levenni a kabátját, de a gyerek ellökte magától és elfutott. A rendőrség az ügyészségnél a gyanúsított letartóztatását kezdeményezte, de a bíróság az ügyészség indítványával egyezően, az időskorú és súlyos, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő férfi bűnügyi felügyeletét rendelte el.

2021 februárjában a zárttá nyilvánított elsőfokú tárgyaláson a Gyulai Járásbíróság B. M. vádlottat bűnösnek mondta ki két rendbeli tizenkettedik életévét be nem töltött személlyel szexuális cselekmény végzésével elkövetett szexuális erőszak bűntettében és öt rendbeli züllött életmód folytatására rábírással elkövetett kiskorú veszélyeztetésének bűntettében. Az elsőfokú bíróság a vádlottat 4 év 6 hónap börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, emellett mintegy 1 millió forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte. A férfi ügyvédjével együtt enyhítésért fellebbezett az ítélet ellen.

A másodfokon eljáró Gyulai Törvényszék 2021 júniusában részben megváltoztatta az elsőfokú ítéletet: a vádlottat végleges hatályú foglalkozástól eltiltásra is ítélte. Ez kiterjed minden olyan foglalkozás gyakorlására vagy egyéb tevékenységre, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyásolási viszonyban áll. A másodfokú bíróság az elsőfokú ítélet egyéb rendelkezéseit helybenhagyta. Az elítélt B. M. a bírósági tárgyalásokon semmifajta megbánást nem mutatott, s nem kért elnézést a gyerekkorú áldozatoktól és szüleiktől.

Telex 2021 december elején azt közölte, hogy a Békés Megyei Főügyészség megerősítette értesülésüket, ami szerint a kötegyáni pedofil rendőr időközben meghalt. A hírportál ugyanakkor nem írt arról, hogy mikor volt és milyen ítélettel zárult az ügyben a másodfokú bírósági eljárás. Portálunk megtudta: a volt rendőr egy Békés Megyei Központi Kórház gyulai tagintézményében hunyt el. Ezt követően azt kérdeztük a Gyulai Törvényszéktől, hogy a jogerős ítélet után miért nem kellett a férfinak a börtönbüntetés letöltését elkezdeni. Vagy miért nem utalták börtönkórházba? 

Mint utóbb kiderült, ugyanezt firtatta írásbeli kérdésében Stummer János, a Jobbik akkori országgyűlési képviselője Varga Judit igazságügyi miniszternél. Az ellenzéki politikus azt kérdezte, helyénvaló-e, ha a júniusban meghozott másodfokú jogerős ítélet után öt hónappal sem kerül börtönbe vagy börtönkórházba az elítélt, így szabadlábon tölthette élete utolsó napjait. Varga Judit nevében Répássy Róbert államtitkárt válaszolt. Kifejtette: „A kérdésben megjelölt ügy nem tartozik az igazságügyi miniszter hatáskörébe, az igazságügyi miniszter ilyen döntést nem hozott. Hivatalos tudomásom van róla, hogy a kérdésében megjelölt elítélt ügyében a Gyulai Törvényszék döntött, beleértve a büntetés végrehajtásának elhalasztását is.” Hozzátette, hogy a kormány feladatkörébe tartozó minden esetben figyelemmel van az Alaptörvényben rögzített alkotmányos alapelvre, amely alapján a magyar állam működése a hatalom megosztásának elvén alapszik. Ebben az esetben arra utalt Répássy, hogy igazságszolgáltatás független a végrehajtó hatalomtól.

Ezzel egyben azt is üzente az államtitkárán keresztül a családbarát és gyermekvédő kormány illetékes tárcája, hogy a konkrét ügyben nincs semmi hatásköre, feladata. Jogászok szerint ezzel szemben éppen a kötegyáni történetre hivatkozva kezdeményezhette volna a vonatkozó törvény módosítását a tárca, ami megakadályozhatta volna, hogy a pedofília miatt jogerősen elmarasztalt férfi, betegsége ellenére, semmilyen formában ne kezdje meg büntetése letöltését. Mások űgy vélték, hogy a már beteg férfi 2020 decemberében – amikor vádlottként állt a Gyulai Járásbíróság előtt – annyira még sem volt rossz egészségügyi állapotban, hogy ne ismételje meg a kiskorú elleni bűncselekményt.

A Gyulai Törvényszék a Narancs.hu-nak küldött akkori válaszában azt írta, „a szabadságvesztés végrehajtásával kapcsolatban a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága hívja fel az elítéltet a szabadságvesztés végrehajtásának a megkezdésére”. Mint közölték, a szabadságvesztés végrehajtásának megkezdését akadályozó körülmények is fennállhatnak, amelyek tisztázását követően kerülhet sor a szabadságvesztés tényleges megkezdésére.

A jogerős ítélet 2021. június 10-én született. A kötegyáni férfi több mint öt hónappal később, 2021. november 12-én halt meg a gyulai kórházban. Egyes megfogalmazások szerint a jogerős verdikt ellenére szabad emberként hunyt el a férfi, ami a maga sajátos formájában egyfajta kegyelemként is értelmezhető. A kötegyáni gyerekkorú áldozatok semmilyen elégtételt nem kaptak az elszenvedett abúzusért.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk