Elfogtak egy rémhírterjesztőt Nógrádban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2020. március 19.

Bűn

Van elég baj, nem kell beszállnunk a rossz hírek gyártásába.

Közveszéllyel fenyegetés miatt indítottak eljárást az ellen a 23 éves Nógrád megyei férfi ellen, aki a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban terjesztett rémhíreket Nógrád megyében - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense csütörtökön az MTI-vel.

Nágel Tamás elmondta: a pusztaberki férfi kedden egy internetes üzenőfelületen olyan, minden alapot nélkülöző állítást tett közzé, miszerint az egyik Nógrád megyei településről egy embert kórházba szállítottak koronavírus-fertőzés gyanúja miatt, és a vele érintkezők többsége elkaphatta a betegséget, így a község lesz a vírus epicentruma. Az álhírt - az esetleges pánik megelőzése érdekében - a helyi önkormányzat nyilatkozatban cáfolta. A referens közölte: a férfit szerdán fogták el, a lakásán a rendőrök különböző számítástechnikai eszközöket foglaltak le.

Nem ez az első eset, hogy a rendőrség álhírterjesztőkre csap le: néhány hete egy nőt és egy férfit állítottak elő, mert koronavírussal kapcsolatos rémhírekkel riogattak az interneten.

3 év börtön járhat azoknak, akik álhíreket terjesztenek a koronavírusról

Egy nőt és egy férfit őrizetbe vettek. Az emberek számára a bizonytalanság a legrettenetesebb, ezért próbálnak minden információba belekapaszkodni - állítja Síklaki István szociálpszichológus az ATV Híradójának, amiről a 24.hu számolt be. Krasznai Csaba kiberbiztonsági szakértő szerint az emberek híréhsége tehet az álhírek elszaporodásáról.

Figyelmébe ajánljuk