Elítélték, majd felmentették az embercsempészettel vádolt Bundás Taxit

Bűn

A Szekszárdi Törvényszék nem hiszi, hogy a mentett állatokat szabadidejében üzemanyagáron fuvarozó férfi az önkéntes munka örve alatt pörgette a migránsbizniszt.

Felmentő ítéletet hozott a Szekszárdi Törvényszék Rubos Róbert ügyében, akiről a Narancs többször írt.

A Budapesten taxizó, szabadidejébe mentett állatokat üzemanyagáron szállító debreceni férfitől 2021. október 5-én munkaidőben rendeltek fuvart. A viberen, videóhívással jelentkező, angolul beszélő nő azt mondta neki, egy német építőipari cég nevében telefonál. Romániai vendégmunkásokat kellene gyorsan Szegedről Budapestre vinni, mert lemaradtak az autóról. Rubos Róbert elvállalta a fuvart, elindult Szegedre, de menet közben újra hívták, hogy az utasok, akiket fel kellene vennie, már Baja mellett vannak. A megbeszélt helyen voltak az emberek, beszálltak, elindult velük, és aztán 20 kilométer múlva rendőrök állították meg. Kiderült, utasai szírek, ő pedig gyanúsított, majd vádlott lett. Elveszítette az állását. Az eljárás közben azzal szembesült, a hatóságok azt feltételezték, ő az állatmentő önkéntes munkájának örve alatt embercsempészkedett.

A Narancsot nem ő kereste meg, hanem egy oroszlányi állatmentő, aki kapcsolatban állt Róberttel a befogadó gazdákhoz szállított macskák révén.

Tavaly júniusban a Szekszárdi Járásbíróságon tartott tárgyaláson a sofőr azt igyekezett bizonyítani, hogy az utasokat törvényesen, a Bolt Taxi szabályzata alapján vette fel, és nem tudott arról, kik azok az emberek. Az, hogy az utas nem beszél magyarul, Budapesten taxizva is mindennapos élmény. Emlékeztetett, hogy a rendőrök nem találtak nála pénzt a motozáskor, mert nem is kapott az utasaitól. A viteldíjjal utóbb számoltak volna el, így állapodott meg a megrendelővel. A taxiórája is ment, amikor lekapcsolták, és pörgött is, amíg le nem merült az akkumulátor, ami miatt 730 ezer forint után keletkezett áfafizetési kötelezettsége.

Az ügyészség azt igyekezett bizonyítani, hogy Rubos Róbert mégis tudta, hogy migránsokat szállít. A bíróság pedig gondban volt, többek között azért, mert a bíró hiába kérte levélben a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányságtól, küldjék át a taxis lefoglalt telefonjáról a bizonyításhoz szükséges adatokat, a rendőrség nem reagált, de még csak telefonon sem sikerült elérnie a bírónak a Rubos Róbert ügyében intézkedő nyomozót.

Tavaly szeptemberben végül mégis ítélet született: bűnösnek találta a taxist a bíróság, két év szabadságvesztést szabott ki rá. Rubos Róbert fellebbezett.

Most június 12-én már a másodfokon eljáró Szekszárdi Törvényszék hozott ítéletet. A Kovács János Zoltán, Böcz Andrea és Szili Zsolt Gergely alkotta tanács úgy döntött, a vádlottat

„a társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettének vádja és annak következményei alól felmenti”.

A határozat szerint mindent ki kell adni neki, és a terhére rótt 338 ezer forintos bűnügyi költséget is az állam viseli.

Könnyen lehet azonban, hogy a pernek nincs vége, mert az ítélet nem jogerős, nyolc napon belül lehet fellebbezni ellene.

Ezek a cikkeink szólnak a déli határról:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk