Halálra gázolta férjét, de felmentették

Bűn

Az asszony az életét védte – mondta ki a Szegedi Ítélőtábla.

„Halálos gázolás Üllésen: autó elé lépő férfit ütött el egy nő” – írta 2017. december 27-i dátummal a Délmagyarország a Csongrád-Csanád megyei községben, a Szent Margit utcán történt esetről. A nő az autóval épp elindult, amikor a férfi a jármű elé lépett. A „gyalogos” olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy meghalt – így szól a hír, amely nem tér ki arra, hogy családi dráma történt.

A Szegedi Ítélőtáblán kedden tárgyalt büntetőügynek azonban fontos az előzménye. Az üllési házaspár kapcsolata régen megromlott, elsősorban azért, mert  – állapította meg a bíróság – a férj agresszív természetű ember volt, ivott, és gyakran a tettlegességig fajult közöttük a veszekedés. A konfliktusok ellenére együtt éltek.

Aznap, december 27-én délután négy órakor, közepesen ittas állapotban a férj a falhoz lökte a nőt, majd a földre nyomta, fojtogatta. Ahogy a nő szabadult a szorításból, felvette kocsijuk slusszkulcsát, kiszaladt a házból, beült az autóba. A férje ment utána, és a kocsi elé állt, úgy próbálta megakadályozni, hogy a nő elinduljon. Az asszony megpróbálta kikerülni, de a férfi ismét a jármű elé lépett. Azt gondolhatta, hogy a nő úgyis megáll. A férfi a motorháztetőre dőlt, de a kocsi nem állt meg: a nő levette a lábát a gázpedálról, de nem fékezett, közben a kocsi kereke fölkapott az aszfaltra, amitől a férfi a kocsi elé esett, az útra. Az autó átment rajta – a test fennakadt az alvázban – és a túloldali útpadkánál állt meg. A férfi mellkasa összeroppant, meghalt.

A nő – a bírósági iratok szerint tudatszűkült állapotban volt –, ahogy kiszállt a kocsiból, és látta, mi történt, hívta a 112-t, de már hiába.

 

 
Tárgyalás a Szegedi Ítélőtáblán, kedden. A pandémia miatt csak a bírói tanács és a jegyzőkönyvvezető volt jelen a teremben az érintettek közül. Fotó: Szegedi Ítélőtábla, Gyuris Gábor
 

 

A Szegedi Törvényszék tavaly június 23-án hozott ítéletet az erős felindulásban elkövetett emberölés ügyében. A körülményekre való tekintettel a vádhatóság is két év börtönbüntetést kért, öt évre felfüggesztve, a bíróság azonban felmentette a vádlottat, Cs. B. B.-t, elfogadva az asszony védekezését, miszerint őt támadta meg a férje, védte magát. Az ügyészség fellebbezett az ítélet ellen.

A Szegedi Ítélőtábla most úgy találta, a férje által megtámadott nő tényleg jogos védelmi helyzetben volt. Arra számított, hogy a férje bántani fogja, ha megáll, és ez az állapot addig tartott, amíg kiszállva a kocsiból, észre nem vette, mi történt. A másodfokon eljáró bíró tanács is felmentette az asszonyt, a végzés pedig jogerős – tájékoztatott a Szegedi Ítélőtábla sajtótitkára.

Figyelmébe ajánljuk