Orosz oligarchának is dolgozhatott a magyar civileket lejáratni próbáló hírszerző cég
de_1_top_story_lead.jpg

Orosz oligarchának is dolgozhatott a magyar civileket lejáratni próbáló hírszerző cég

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2018. április 6.

Bűn

Az izraeli magánhírszerző cég Putyin szövetségesének is dolgozhatott.

A BuzzFeed News hosszú cikkben mutatja be, hogy miként próbáltak meg rejtélyes emberek fantomcégek mögé bújva terhelő adatokat szerezni Soros Györgyhöz köthető civil szervezetekről. A lap emlékeztet, hogy nincs bizonyíték arra, hogy konkrétan mely cég próbálta meg csőbe húzni a szervezeteket, vagy arra, hogy ki lehetett a megbízó, de a furcsa találkozók hangfelvételei a kormánypárti Magyar Időknél landoltak, a vonatkozó cikkeket a Fidesz-alapító Bayer Zsolt írta, és a témára azonnal rászállt a kormány is.

Csütörtökön az Index már arról írt, hogy egy izraeli magánhírszerző cég lehetett a háttérben. Mindkét cikk leírja, hogy miként zajlottak ezek az akciók: nem létező cégek nevében hívták találkozóra olyan civil szervezetek vezetőit, melyek a kormány támadásainak célkeresztjében állnak. Az álcégek képviselői külföldi szállodákba hívták el a civilek képviselőit, a beszélgetéseket felvették, melyeket aztán manipulatívan megvágva hozott nyilvánosságra a kormánysajtó.

Igazi botrány itthon azután lett, hogy az egyik felkeresett civil szervezet, a Migration Aid vezetője gyanút fogott, azonnal értesítette az Alkotmányvédelmi Hivatalt, és maga is felvette a beszélgetést.

A BuzzFeed leírja, hogy mind a hét esetben ugyanúgy zajlott a civil szervezetek felkeresése. A titokzatos külföldiek kamuhonlapokat, nem létező irodákat és ideiglenesen működő telefonszámokat adtak meg elérhetőségként. A nem létező cégek munkatársainak pedig készítettek névjegyeket és LinkedIn profilokat is. A lap megkérdezte a miniszterelnök szóvivőjét is (valószínűleg Kovács Zoltánt vagy Havasi Bertalant, de ez nem derül ki egyértelműen), aki arra kérdésre nem válaszolt, hogy a kormány áll-e a lejárató akció mögött, de arról sem, hogy tudtak-e róla. Annyit viszont elmondott, hogy a „felvételekből kiderült egyértelműen, amit a kormány olyan régóta hangoztat”.

Az amerikai lap arra jutott, hogy az a csoport, amelyik megkörnyékezte a magyar civileket, Szulejman Kerimov orosz oligarchának is dolgozott. Kerimov Oroszország egyik leggazdagabb embere, az orosz felsőház tagja, ahol a Dagesztáni Köztársaság képviselője. Karimovot Vlagyimir Putyin elnök magas rangú állami kitüntetésben részesítette tavaly márciusban, novemberben azonban Franciaországban adócsalás gyanúja miatt letartóztatták az orosz oligarchát.

Az álcégek weboldalainak domainregisztrációit vizsgálva azt találta az amerikai lap, hogy ugyanaz a személy vagy cég készítette a magyar civilek megtévesztésére létrehozott weboldalakat, amely több, Kerimovot éltető oldalt is működtet. A BuzzFeed összesen nyolc Kerimovhoz köthető oldalt talált. A suleykerimov.info, suleykerimov.net, suleykerimov.online, suleykerimov.site és suleykerimov.website oldalak az orosz milliárdos érdemeit sorolják, a goldminingrussia.com Kerimov fiának cégét reklámozza, a dagestanfan.com pedig Kerimov otthonát népszerűsíti, és az oligarcha ottani munkáját dicséri. Ezeket a weboldalakat mind ugyanarról az e-mail-címről regisztrálták két napon belül, további 16 oldalt pedig egy hónappal később – nem sokkal Kerimov letartóztatása után. A lap elérte Kerimov alapítványnak szóvivőjét is, aki tagadta, hogy az orosz milliárdosnak bármi köze volna az őt népszerűsítő oldalakhoz. A BuzzFeed több olyan Twitter-fiókot is talált, melyek Kerimovot védik, és a fent említett weboldalak valamelyikére hivatkoznak rendszeresen.

A BuzzFeed szerint az oldalak mögött álló e-mail-cím az Izraelben élő Dimitri Savinhoz vezetnek, míg további oldalak mögött egy romániai fejlesztő állhat. A lap további, ehhez a körhöz köthető weboldalakat is talált, melyek egy későbbi akcióhoz lehetnek szükségesek.

Figyelmébe ajánljuk