Tízmilliós költségvetési csalás: az ellenőrző kapuk előtt letakarták a nyergesvontatók rendszámát

Bűn

Utólagosan beépített hidraulikus munkahenger segítségével menet közben letakarták egy kevermesi fuvarozási cég három nyergesvontatójának elöl lévő rendszámát, így a közúti ellenőrző rendszer nem tudta azonosítani a járműveket. A jelentős vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt keletkezett kár csaknem 10 millió forint.

Az ügyben a napokban emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség, és az elkövetővel történt egyezségkötést követően a benyújtott vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 41 éves büntetlen előéletű kevermesi férfivel szemben, aki vállalkozóként az útdíjjal trükközött.

A fuvarozási vállalkozást vezető Békés megyei férfi 2019-2020-ban más tevékenységek mellett közúti teherszállítással is foglakozott. A cégnek összesen hat nyergesvontatója volt. A férfi és a tehergépjármű vezetőként alkalmazott munkavállalói fuvarozási és közúti áruszállítást végeztek a járművekkel főként a Dél-Alföldön. A szóban forgó időszakban a tehergépjárművek mozgását figyelő Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző rendszer (EKÁER-rendszer) a kevermesi cég teherautóval összefüggésben összesen közel 4 ezer szállításra vonatkozó adatot rögzített. Ám feltűnő volt, hogy a közúti teherszállítások során az útdíjfizetési kötelezettségét nem teljes körűen teljesítette a fuvarozási cég.

Az egyéni vállalkozó tulajdonában és üzemben tartásában lévő járművek közül háromba beépítettek egy, a vontatók vezetőfülkéjéből irányítható hidraulikus berendezést, amely arra szolgált, hogy a gépjárművek homlokzatának alsó részén elhelyezett fellépő lenyitásával a járművek első rendszáma menet közben eltakarja, így az útdíjköteles útszakaszon közlekedő járművet az ellenőrző rendszer nem tudta azonosítani.

A kevermesi cégvezetőnek az így teljesített fuvarok során összesen közel 18 millió forintos útdíjfizetési kötelezettsége keletkezett 2019-2020-ben, ám ebből csupán 8 millió 750 ezer forintot útdíjat fizetett meg. A valós és a trükk nyomán alacsonyabb értékű útdíj közötti különbség 9,2 millió forint volt, állapította meg a minden részletre kiterjedő nyomozás. Ez az összeg nem folyt be a költségvetés kasszájába. A férfi az okozott adóhiányból az eljárás során 5 millió forintot megtérített, a fennmaradó 4,2 milliót pedig ügyészségi indítvány alapján vagyonelkobzással hajtanak be.

Portálunk érdeklődésére az ügy részleteiről a Békés Vérmegyei Főügyészség tájékoztatott. Így derült ki, az adóhatóság pénzügyőr járőrei már 2019 februárjában észrevették egy közúti ellenőrzéskor, hogy a vállalkozás egyik járművét „megbuherálták.” A nyergesvontatót átvizsgálva látták: a motortér felől utólagosan beépítettek hidraulikus munkahengert, amelynek segítségével az ellenőrző pontok elérése előtt a sofőrök letakarták a rendszámot. Ezt követte a vállalkozás és a többi jármű vizsgálata.

A szóban forgó, beépített hidraulikus berendezés a vontatók vezetőfülkéjéből menet közben – megállás és kiszállás nélkül – volt működtethető. Így a sofőrök menet közben, egy-egy ellenőrző kapu előtt eltakarták a jármű rendszámát, majd a kaput elhagyva, rövid idő múlva láthatóvá tették a rendszámtáblát. Az útdíjköteles szakaszon közlekedő járművet az ellenőrző kamera rendszer nem tudta azonosítani, de a közúti közlekedés során a rendszám látható volt.

A nyomozás során számos bizonyítékot beszereztek a nyomozóhatóságok. Megkeresték a kevermesi vállalkozó gazdasági partnereit, akiknek fuvarozást végeztek. Emellett beszerezték az EKÁER-rendszer, valamint a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer adatait is. Mindezeken felül több tanúvallomás és igazságügyi műszaki szakértői vélemény is rendelkezésre állt, amiből töviről hegyire rekonstruálni lehetett a történteket.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk