Diplomáciai jegyzet

Búcsú Goodfriendtől – Senki nem hiszi el a családi okokat

szerző
Ara-Kovács Attila
publikálva
2015. febr. 15., 08:02
kommentek
41
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Még az is lehet, hogy Goodfriendet tényleg családi gondok szólították haza, de ezt már soha senki nem fogja elhinni. Az orbánista oldalon azért, mert ott a diplomata távozásában saját diadalukat látják visszaigazolódni; az antiorbánista oldalon pedig az igaz ügy vereségét.

Karácsony előtt pár nappal, egy budapesti virágüzletben néhányan arra lettek figyelmesek, hogy egy férfi tört, de jól érhető magyarsággal kér egy virágcsokrot, s amikor ki akarja fizetni, a virágkötő hölgy a következőt mondja neki: „Uram, én tartozom önnek köszönettel azért, mert segíteni próbál a hazámon.”

A férfit André Goodfriendnek hívták.

false

 

Fotó: MTI

Mindez egy másik történetet idézett fel bennem. García Márquez közvetlenül az 1956-os forradalom után Magyarországon járt. Kószált a fővárosban, s amikor megpróbált szóba elegyedni egy rozoga villamos kalauzával, az elővett egy papírt, felírt rá két szót, Save Hungary, s átadta a megrendült fiatal írónak.

Az amerikai ügyvivő virágcsokros történetét egy közeli barátomtól hallottam, aki szemtanúja volt az esetnek, tehát nincs okom kételkedni valóságtartalmában, mindazonáltal az eset olyan kerek és olyan frappánsan, sőt olyan megrendítően fejezi ki a mai magyarországi helyzetet, hogy azonnal a folklór részévé vált. És már örökké az is marad, épp úgy, ahogy azok a történetek, melyeknek kortárs szemtanúi lehettünk negyed évszázaddal ezelőtt, s amelyeknek főhőse szintén egy nagyszerű amerikai diplomata volt, Mark Palmer nagykövet.

Nem csoda, hogy André Goodfriend visszahívása nem csak mellbe vágott, de mérhetetlenül el is szomorított sok ezer embert.

Új arc kell

Akár még az is lehet, hogy Goodfriendet – amint az a hivatalos közlésben szerepelt – tényleg családi gondok szólították haza, de ezt már soha senki nem fogja elhinni. Az orbánista oldalon azért, mert ott a diplomata távozásában saját diadalukat látják visszaigazolódni; az antiorbánista oldalon pedig az igaz ügy vereségét.

Én is azt mondom: ennek nem lett volna szabad megtörténnie. Pedig számtalan racionális ok szól a visszahívás mellet, belátom. Mindenekelőtt az, hogy Colleen Bell személyében most már van egy tényleges magyarországi nagykövete az Egyesült Államoknak. Ha Goodfriend marad, az előtörténetek miatt a demokrácia elkötelezett híveinek továbbra is ő marad hazája nem „tényleges”, hanem „igazi” nagykövete. Ez pedig – lássuk be – a diplomáciai ügymenet és hatékonyság szempontjából a legcsekélyebb mértékben sem szerencsés.

Minthogy a magyar–amerikai kapcsolatok felmelegedésében legfeljebb az illúziók rabjai hihetnek, hisz a kleptokrata kormányelit ma ott folytatja, ahol tegnap abbahagyta, s Orbán oroszokkal ellejtett pávatánca is legfeljebb annak szól, hogy szimbolikus gesztusokkal ellensúlyozza a Putyin-látogatás hosszú távú gázüzletekben és a Paks 2-ben realizálódó végzetes következményeit, s így további szankciók remélhetők a magyar kormánnyal szemben. Ezekhez pedig új arc kell, mert hogy az nemcsak az amerikai politika folytonosságát erősíti meg, hanem annak eltökéltségét is.

Ugyanakkor persze megeshet, hogy Goodfriend személye mégis egy taktikai lépéskényszernek esett áldozatul, mely épp úgy lehet Washington részéről egy józanító gesztus Orbán felé, miként a magyar belpolitikai realitások átértékelése, az ellenzék rovására.

Lemondtak

Elméletileg elképzelhető például, hogy valamilyen megállapodás jött létre amerikai–magyar kormányszinten, melynek lényege, hogy Orbán ígéretet tett: feladja eddigi politikáját. Ám nem hiszem, hogy ezt valaki is komolyan gondolhatja Washingtonban.

De az is megeshet, hogy – az új magyarországi közvélemény-kutatások fényében – Washingtonban felmérték, a Jobbik annyira megerősödött, hogy kizárólag ez a párt lehet a Fidesz váltópártja. És az előretörése olyan elementáris, hogy nemcsak Fidesz-kihívó már, hanem a következő nyertes. Nos, ha ez így van, akkor Amerikának inkább érdeke Orbán mellé állni. Ő egyelőre csak üzletelni akar az oroszokkal, és (talán/egyelőre) nem kivinni az országot az unióból és a NATO-ból, cserébe azért, hogy totális hatalmát meghagyják a magyar határokon belül. Míg a Jobbik minden tekintetben a guruló rubelektől és a moszkovita ideológiai klímától függ.

Ha ez így van, akkor természetesen nem csak André Goodfriendtől kell búcsút vennünk, hisz ez nem kevesebbet jelent, minthogy Amerikában – ha átmenetileg is, de – lemondtak a magyarországi demokratikus kibontakozásról; azt 2018 után sem tekintik lehetségesnek.

(A szerző a DK külpolitikai kabinetvezetője.)

szerző
Ara-Kovács Attila
publikálva
2015. febr. 15., 08:02
kommentek
41
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 41
  grrr
  2015. február 17., kedd 16:12
  Megnéztem a főszerkesztőt, nekem semmit sem mond a neve.
 2. 40
  grrr
  2015. február 17., kedd 16:08
  A Hírkeresőt szoktam végigböngészni. Forgacs Istvan a kedvencem, ha cigányokról van szó, meg ha nem cigányokról akkor is. Az egyetlen akinek esze van.
 3. 39
  Cyrano
  2015. február 17., kedd 16:02
  Leila maga mandinert olvas?
  Le vagyok taglózva.
  Mandiner gerinces főszerkesztője egy fórumon egyszer bőszen bizonygatta, hogy a híreket elferdíteni, kiforgatni ( szerintem ezáltal meghamisítani), az újságíró joga.
  Bocsásson meg ilyen oldal publikációi rohadtul nem érdekelnek.
 4. 38
  grrr
  2015. február 17., kedd 15:36
  Az én drága Cyranomnak küldi az ő Leilája, az arab démon.

  http://mandiner.blog.hu/2015/01/05/c_k_a_mediaban
 5. 37
  grrr
  2015. február 17., kedd 06:18
  Más kérdés, hogy ha tényleg családi lenne az ok akkor arról nem szólna itt híradás, hiszen az nagyon csúnya dolog lenne.
  De a munkával kapcsolatos dolgok hangsúlyozása kimondatlanul is cáfolja a másik lehetőséget és ez jó.
 6. 36
  grrr
  2015. február 16., hétfő 19:03
  Köszönöm, hakohen!

  Én is végigböngésztem az írást és nem találtam benne családdal kapcsolatos szavakat, csak a munkára vonatkozókat. Ez megnyugtató volt. Nagyon nem akarnám, hogy a mi drága Andrenknak valami családi dolog miatt kelljen elmennie, ha már hazamegy.
  Ami amúgy is nagyon elkeserítő.

 7. 35
  hakohen
  2015. február 16., hétfő 18:54
  @grrr és mások:

  A 6. sz. komment laza és hozzávetőleges (nem hitelesített, de remélem, a lényeget visszaadó) fordításban magyarul így hangzik:

  Korábban számos misszióvezető-helyettessel és tényleges misszióvezetővel dolgoztam a követségen belül. A többiekhez hasonlóan André Goodfriend ragyogóan teljesítette feladatait.

  Nála az történt, hogy rivaldavénybe került ahelyett, hogy szürke eminenciásként dolgozott volna a háttérben, amint ezt a szerepe megkövetelte volna.

  A diplomácia sima nyelvű, és a kemény politikai érdekek érvényesítéséről szól. Úgy összegezhetem, hogy Goodfriendnek bármilyen hasznos tapasztalatai voltak is, egy másik posztra kerül rotáció során, és egy új helyettes misszióvezető fogja fölváltani itt.Ez a Külügyminisztérium döntése Washingtonban.

  Egyszerű a magyarázata. A diplomácia szerepe nem a pontgyűjtés a kormánnyal való vitában, hanem sima utat kialakítani az USA számára, hogy képes legyen produktív kapcsolatokra a magyar kormánnyal.

  Orbán nem-diplomatikus stílusa fényében az USA feladata volt a diplomáciai protokoll Magyarország által tanúsított hiányából adódó szemét kitakarítása. (Itt néhány zsargonkifejezés jön, amihez nem elég az angol tudásom.)

  Goodfriend kiválóan teljesítette a szerepét, és ideje van friss arcok felbukkanásának, akik új kísérleteket tesznek arra, hogy miképpen és hogyan lehet további diplomáciai eszközöket találni a magyar-amerikai viszony megjavítására.

  Ez az én magánvéleményem
  Andrew Somogyi


 8. 34
  grrr
  2015. február 16., hétfő 15:39
  Jól érti galambocskám, kivételesen jól érti.

  Van cigánybűnözés ami a késztetésben, konkrétan az áldozatmítoszban különbözik minden más bűnelkövetéstől.
  Azon a lélektani alapon jön létre, miszerint "én szegény, elnyomott cigány vagyok aki a többség miatt van rossz sorban, engem elnyomnak, én a többség áldozata vagyok, nekem ezért elégtétel jár, nekem lehet és szabad bárkitől bármit elvenni".

  A cigánybűnözésnek azok a barmok ágyaztak meg akik kitalálták és a köztudatba bevitték a megélhetési bűnözés fogalmát amely felmenti az erkölcsi és sokszor a jogi következmények alól a bűnelkövetőt és a legkevésbé sem törődik az áldozatokkal.


 9. 33
  Cyrano
  2015. február 16., hétfő 15:23
  Ja értem. Megélhetési bűnözés nincs, cigánybűnözés van.
  Vitázzon magával a Vona Gábor.
 10. 32
  grrr
  2015. február 16., hétfő 12:34
  "... nőni fog a megélhetési bűnözés, ennek ellenszenvedői nem a gazdagok, hanem a szintén szegény és védtelenek lesznek (ez már most is látszik)."

  Nincs olyan, hogy megélhetési bűnözés. Bűnözés van és aki ellopja a másik szegény embertől azt amiért az megdolgozott és még bántalmazza is, az egy aljas, piszok emberalatti lény.
  De ki meri ezt kimondani?
  Ki meri csak egy picurkát is megbélyegezni, hibáztatni az efféle mocskot akit itt körülírtam?
  Ha az illető cigány származású. Ha nem cigány akkor lehet anyázni bátran akkor egy mocskos féreg, de ha cigány akkor szegény elnyomott pária, akit meg kell értenünk és empatikusan kell hozzá viszonyulnunk.
  Ha majd a cigány származású gazemberre is le lehet írni, hogy ő egy cigány származású gazember, ha a felelősség majd vissza lesz helyezve az elkövetőre és az áldozattal lesz törődve, az áldozattal lehetünk szolidárisak a bűnelkövetők helyett akkor kezdenek majd a dolgok normalizálódni.
  Ehhez nem kell egy fitying beruházás sem, ehhez csak józan ész kell.
  Aminek nyoma sincs.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Ara-Kovács Attila

„A gonosz győzelmének záloga, hogy a jó emberek ne tegyenek semmit.” – E. Burke

Ara-Kovács Attila
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk