Vajda Mihály: Miért végezték ki Szókratészt?

Budapesti séta

Egotrip

– Mit szólnál, Szókratészem, ha tennénk egy sétát a városban? (Hogy hogyan került az athéni Szókratész az én budapesti lakásomba, azt a Magyar Narancs olvasói korábbi szövegeimből már tudják – V. M.)

– Ha ráérsz, s kedved van neked is, szívesen megyek veled. Jószerével még azt sem tudom, mi a város neve.

– Budapest. Nem voltál még itt sohasem?

– Ja, Budapest… Rémlik, hogy voltam már itt. Talán többször is. Több mint száz éve lehetett.

– Én meg akkor még nem is éltem. De mondjuk 60–65 évvel ezelőttre már jól emlékszem, 74–75 évvel korábbra is, amikor éppen romokban hevert a város.

– Miért, mi történt?

– Nem tudom hol vészelted át a második világháborút…

– Azt hiszem, akkor éppen Ausztráliában voltam…

– Ott bizonyára mást tapasztaltál, mint mi itt, Európában. Kemény évek voltak; ha maradsz még egy ideig, beszélgethetünk még arról az időről is, most inkább mégis azt ajánlom, tegyünk sétát a mai városban. De várjál. Adok neked egy maszkot.

– Ja, a vírus. Hallottam már róla. Akárhol jártam az elmúlt fél évben, mindenütt a világjárványt emlegették. De maszkot még én nem hordtam.

– Bizonyára nem jártál még üzletben. Meg nem szálltál buszra, villamosra.

– Minek is? Egyszer mintha kiabáltak volna velem egy üzletben, de nem értettem, mit akarnak. Mi kereshetnék egy üzletben? Éhen halni nem tudok, tunikám, sarum van elég. Ja, bizonyára térképet szerettem volna venni, de nem jutottunk egymással semmire sem.

– Majd én bemegyek veled egy könyvüzletbe; most már van maszkod is. S ha tudni szeretnéd, Magyarországon vagyunk.

– Annak idején, amikor Athénban beszélgettem a fiatalokkal, ez az ország még nem létezett.

– De nem ám. Alig több mint ezer éve hatoltak be a magyarok egy Árpád nevezetű vezér zászlaja alatt a Kárpát-medencébe, ahol addig mások éltek. Szóval migránsok voltak; az akkori migrációt népvándorlásnak nevezzük, s a magyarok nagyon büszkék a honfoglalásra, a migránsokat azonban nagyon nem szeretik. Talán attól rettegnek, hogy ők is honfoglalók lesznek. Mai vezérünk, manapság miniszterelnöknek hívják a vezért, szóval a vezér, akit Viktornak hívnak, mintha valami ilyesmitől féltené a hazát. Úgy csinál legalábbis. De most már abbahagyom a történelmi leckét, nem mondom el Magyarország történetét sem a hivatalos történelmi emlékezetnek megfelelően, sem másképpen…

– Mit beszélsz? Én sok mindent tapasztaltam az elmúlt évezredekben, mindent azért azonban mégsem értek…

– Nem tesz semmit. Érthetőbb nyelven azt mondtam volna, hogy most semmilyen mesélő szemszögéből nem mondom el Magyarország történetét. Bocsáss meg, olyan jól kommunikálunk…

– Mit csinálunk?

– Beszélgetünk; szóval olyan jól beszélgetünk, hogy időnkét megfeledkezem a majd’ két és fél évezred korkülönbségről közöttünk. Azt akartam tehát mondani, hogy nem mondom fel tovább a történelmi leckét, inkább menjünk tovább, s nézzük a várost. Lemegyünk a dombról, át a hídon – Margit hídon –, már Pesten is leszünk. Most ugyanis Budán vagyunk.

– Te jóságos ég, micsoda forgalom, mennyi autó, micsoda bűz! Ezt kell nekem néznem? Nekem nem ilyen emlékeim voltak erről a városról.

– Nem láttál még az utóbbi időben milliós városokat?

– Már hogyne láttam volna. Egy pár hete még Wienben voltam. Ti is így nevezitek?

– Nem. Bécsnek. És? Akkor beszéljünk Bécsről. Az másmilyen volt? A forgalom, a bűz vonatkozásában értem.

– Határozottan másmilyen. Sokkal kellemesebb. Messze nem ilyen nagy a forgalom, és nem ilyen elviselhetetlen a levegő.

– De hát azért vannak még Budapestnél is elviselhetetlenebb milliós városok. De nem kötözködni akarok veled.

– Én se veled. Csak hát én úgy emlékeztem Budapestre, hogy az egy nagyon kellemes város. Nem gondoltam volna, hogy azóta ilyen kellemetlenné vált.

– Mint mondtam, amilyennek te Budapestet először találtad, arról az időről nekem nincsenek tapasztalataim. De fiatalkorom Budapestjét én is sokkal jobban szerettem. S nem csak arról van szó, hogy sok minden elromlott. A motorizáció egyetlen nagyvárosnak sem tett jót. Itt azonban valami sajátos történt. A szocializmusnak nevezett társadalmi-politikai rend összeomlása után bekövetkezett – alapjában pozitív – változásokra Közép- és Kelet-Európa városai strukturálisan nem voltak felkészülve. A kocsik száma szinte egyik hónapról a másikra sokszorosára nőtt, ehhez viszont nem volt meg a szükséges infrastruktúra, amit nem lehet egyik napról a másikra kiépíteni. S itt most kénytelen vagyok politikai problémákkal terhelni téged. Az úgynevezett rendszerváltás után a politikusok többsége a maga hatalmának kiépítésével és lehető megszilárdításával volt elfoglalva. A városi infrastruktúra gyors megújításához és átalakulásához legfeljebb álmaikban fogtak hozzá. S amikor azután vezérünk megszerezte a hatalmat és meg is szilárdította azt, a városok, a nagyvárosok szükséges strukturális átalakulása még a politikusok álmaiban is lekerült a napirendről. A vezér a vidéki Magyarországra épít, a nagyvárosok nem érdeklik. Ennek következményeként a nagyvárosok problémái semmilyen szerepet sem játszottak a politikában. Bizonyára emiatt Budapest s még néhány másik nagyobb város a legutóbbi helyhatósági választásokkor szembehelyezkedett az állampárttal, az ellenzékre szavazott. Ez nagyon jó is lenne, csakhogy az állam mindent megtesz azért, hogy ezeknek az ellenzéki nagyvárosoknak keresztbe tegyen. Ez a szomorú valóság. Mondd, Szókratészem, nagyon untatlak? Oly sok mindent láttál az elmúlt két és fél ezer évben… Problémák hol keletkeznek, néha megoldódnak, a világ változik, amit egyesek haladásnak, mások hanyatlásnak, a szellem technikai fejlődéssel párhuzamos hanyatlásának tekintenek – nem rejtem véka alá, magam is az utóbbiak közé tartozom, akiket a vezér libernyákoknak nevez (jó szó, mi?) –, hogy téged, gondolom, semmi sem lep meg.

– Dehogy untatsz, drága barátom. Sok mindent láttam, sok mindent tapasztaltam, de mindig fontos a számomra, hogy tudjam, mi van ott, ahol éppen vagyok. Mindig szeretek kérdezni. De mondjad csak, miféle monstre épület az ott szemben? Ez után a rémséges szobor után. Én nem ilyenekhez voltam szokva ifjúkoromban. Pheidiasz akkor még élt.

– Az épület, melyre kérdeztél, a Parlament. Már akkor is túlméretezettnek tűnt, amikor az ország mintegy háromszor akkora volt, mint manapság. A szobor meg, hát az tényleg rusnya. Ez csak kópiája a valaha ugyancsak itt állt szobornak, időközben viszont egy másik, alapjában jó szobor állott a helyén. Vezérünk azt állította, hogy a Parlament épülete előtti teret eredeti formájában hozzák helyre. Hát ez csak a szoborrémségekre áll. A térnek magának semmi köze ahhoz, melynek padjain kisgyerekkoromban mászkáltam. Fényképekkel is tudom igazolni. De hát az ízlés, Szókratészem egyre romlik. Erről is beszélünk majd sétánk során a továbbiakban.

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.

Dehogy vagyunk egyedül

A vígjáték műfaja lefelé tartó pályájának igencsak a végét járja már, s mint számos híres képviselője, mára elgyengült, fárasztó, és ha mond is valamit, az gyakran kellemetlen vagy csitítgatni való. Elég csak az utóbbi idők tömeggyártott spin-off sorozataira gondolnunk, ha az eredetiek színvonalának revíziójával nem is szívesen zaklatnánk fel magunkat.

Tekintetek tüzében

  • Révész Emese

Czene Márta technikai tudása kivételes, nem sajnálja az időt és a fáradságot a részletek megmunkálására, vékony festékrétegei, kifinomult vonalrajza, kimért kompozíciói a reneszánsz fénykorát és a fotórealizmus legjavát idézik. Önmagában ez vajmi kevés lenne azonban ahhoz, hogy érdekes legyen a kortárs szemlélőnek.

Purcell zongorája

Az 1695-ben elhalálozott Henry Purcellnek természetesen nem volt zongorája, hiszen Bartolomeo Cristofori csak egy évtizeddel később találta fel a zongora ősének tekinthető fortepianót, majd újabb 60–70 évnek kellett eltelnie, amíg ez a hangszer lassan egyeduralkodóvá válva kiszorította billentyűs társait. „Purcell, a zongora poétája” – kommentálta a koncert előtt egy barátom kissé helytelenítő mosollyal Szokolov műsorát, aki a koncert teljes első félidejét az angol mesternek szentelte.

Az az űzött hang

„A csapat a Váladék nevű kocsmában gyűlt össze, hogy levonja a nap tanulságait”, olvassa fel színtelen hangon, hadarva A hosszú nap című tárcanovellájának első mondatát Tar Sándor valamikor 1993-ban. Hova sietett vajon? Vagy inkább honnan menekült? Semmi érzelem nincs a hangjában, és mégis zaklatottnak tűnik, talán a gyorsan eldarált szavak, a szinte fuldokló lélegzetvételei miatt. Hallgatni is felkavaró.

Az élet értelme

Ferdinand von Schirach izgalmas szerző: jogászból lett író, ami a hazánkban is játszott két színdarabján meg is látszik. A Terrort a Katona József Színház mutatta be 2016-ban, az Istent most láthatjuk először. Mindkettő zárt tárgyalás formáját ölti, a Terror a tárgyalóteremben játszódik, s bár az Istenben elhangzik az intelem, hogy „ügyvédnő, nem a bíróságon vagyunk”, és látszólag egy nyílt pódiumbeszélgetésen veszünk részt, valójában teljesen nyilvánvaló, hogy de, most is a bíróságon vagyunk. Ahol mi, nézők vagyunk bírók, és a felsorakoztatott számtalan érvből kell levonnunk a végső következtetést, majd szavaznunk kell arról, hogy támogatjuk-e Kertész Tibort abban, hogy orvosi segítséggel vessen véget az életének.

Korszerűtlen elmélkedések

  • Zelei Dávid

„Valószínűleg nem vagyok regényíró; valószínűleg olyan esszéíró vagyok, akinek regényeket kell írnia, mert esszét írni nem tud”, nyilatkozta egyszer a portugál José Saramago. Magyarul eddig hiányzó regényét, a Festészeti és szépírási kézikönyvet kézbe véve pedig minden eddiginél jobban mögé láthatunk e Nobel-díjasként azért álszerénynek ható kijelentés miértjének.

Körözik Putyint

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök és Marija Alekszejevna Lvova-Belova, a gyerekjogok oroszországi elnöki biztosa ellen. Mindkettőjükkel szemben az a megalapozott gyanú merült fel, hogy legkésőbb 2022. február 24-ét követően ők maguk adtak parancsot gyermekek kényszerdeportálására és kényszeradoptálására, illetve nem akadályozták meg alárendeltjei­ket ebben. Ez a nemzetközi jog szerint háborús bűnnek számít.

Mindent és mindenkitől

Megkárosítva érzi magát és feljelentést tervez több olyan orosz állampolgár, aki magyar letelepedési kötvényt vásárolt a VolDan Investments Ltd. nevű közvetítőcégen keresztül.