Egotrip

Váradi Balázs: Csak semmi politika!

A szülők hangja

Egotrip

A 2010 óta épülő és szigorodó Orbán-rezsim némely szakpolitikai döntése ellen igen­is volt erős társadalmi tiltakozás. Széles körű megmozdulás indult 2013-ban a diplomások röghöz kötése, 2014-ben a netadó, 2018-ban a lex CEU ellen, és abban az évben demonstráltunk a rabszolgatörvény ellen is. Ebben a sorban okkal nevezhetjük kivételesnek azt a tavaly ősz óta tartó tiltakozás- és munkabeszüntetés-hullámot, amelyet a közoktatás működésével és a tanítók, tanárok bérszínvonalával szemben felgyülemlett jogos elégedetlenség hívott életre.

Először is azért, mert nem napokban vagy egy-két hétben, hanem immár hónapokban mérhető a tartama. Másodszor azért, mert már messze nem csak a legizgágábbak vállalják arccal és névvel is a küzdelmet. Harmadszor pedig azért, mert ha nem is mindent elsöprő, országos általános sztrájk zajlik, de a mozgalom az apolitikus gyerekeket és szülőket is magával ragadja, és sok száz iskola több ezer pedagógusát készteti csatlakozásra.

A legnagyobb reményre talán az a tény ad okot, hogy nemcsak az oktatók és a diákjaik egy része, hanem a szülők is megmozdultak. Szülők is részt vettek a hosszú reggeli élőláncokban, és nem csupán Budapesten. A Szülői Összefogás Közösség Facebook-oldalát 17 ezren lájkolják, a Szülői Hangét 57 ezren követik. Mindez valami nagy, országos összefogás és közös cselekvés körvonalait vetíti a vágyak gyöngyvásznára. A magyar családok több mint 60 százalékában van gyerek. Ez az arány a Fideszt szavazataival makacsul támogató 2–3 millió magyar körében sem lehet lényegesen kevesebb. Ha a szülők országosan megszerveződnek és közösen lépnek fel, a rendszer kénytelen lesz meghátrálni, legalább ezen a fronton.

Reális-e ez a remény?

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk