A Ferihegyen is lesz drónfigyelés

  • narancs.hu
  • 2019. január 18.

Élet + Mód

Egyre több gondot jelentenek az engedély nélküli reptetések a légiforgalomban.

Megnégyszereződött a szabálysértő drónreptetésekkel kapcsolatos bejelentések száma - közölte a HungaroControl Zrt. az MTI-vel.

A probléma nemcsak az, hogy év alatt négyszeresére nőtt a szabálysértő drónreptetésekkel kapcsolatos bejelentések száma, hanem az is, hogy tavaly például tizenhárom repülőgép személyzete jelezte a HungaroControl légiforgalmi irányítóinak, hogy drónt láttak a gépek közelében.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a pilóta nélküli légijárművek nem megfelelő alkalmazásának repülésbiztonsági szempontból komoly kockázata van.

„...műszer, mellyel mindez jól megmutatható"

Amerikában egymilliárd dolláros piacot jósolnak nekik a következő tíz évben, ám a távolról irányított légi járművek, vagyis a drónok használatának szabályozása még igen kezdetleges. Olcsó játék gazdag gyerekeknek, vagy lehetőségek korlátlan tárháza? Mint oly sok minden, a drónok is a hadiiparból szivárogtak át a civil szférába, és menő játékszerré váltak.

Ahogy írják, az egyik legkirívóbb eset Magyarországon tavaly novemberben történt: ekkor egy érkező járat pilótája vette észre, hogy egy drón repked a leszállásra készülő gép közelében. A pilóta jelezte a HungaroControl irányítónak, hogy egy drón mindössze hatvan méterrel volt a repülőgép alatt.

A társaság persze minden alkalommal megtette a szükséges intézkedéseket. A jövőre való tekintettel pedig megkezdték egy olyan felderítőrendszer beszerzését, amely képes a drónokat a repülőtér környezetében érzékelni. A beruházásról részletesen a későbbiekben adnak tájékoztatást.

A drónok nemcsak itthon jelentettek problémát a légiforgalomban: legutóbb a London-Heathrow-i repülőtéren függesztették fel a forgalmat drónészlelés miatt. Korábban, ugyancsak Nagy-Britanniában a gatwicki futópályát zárták le másfél napra.

Terminátor helyett a távirányítós vackoktól kell félni

A drónok olcsóvá, nagyon jóvá és könnyen elérhetővé váltak az elmúlt években. Fegyvert szerelni rájuk sem sokkal bonyolultabb. A következő dolgok valamelyike történt Venezuelában. Maduro elnök beszédet tartott egy katonai parádén. A beszéd alatt valami felrobbant, amely a kormány közleménye szerint hét katona halálát okozta.

Figyelmébe ajánljuk