A Magyar Narancs teljes kollektívája köszönti október 23-át! – A hópárducok világnapját

  • narancs.hu
  • 2015. október 23.

Élet + Mód

Itt az idő, magyarok! Cselekedni kell újra: a hópárducot a kihalás szélére sodorta az éghajlatváltozás! Semmi cukiság: elképesztő videók!

Október 23-án van a hópárducok világnapja. Erre a napra időzítve jelent meg a WWF friss jelentése a faj jelenlegi állapotáról és a fenyegető veszélyekről, sürgős nemzetközi fellépést szorgalmazva a hópárducok sérülékeny hegyvidéki élőhelyének megóvása érdekében, amit az éghajlatváltozás hatásai kritikusan veszélyeztetnek. A terület emellett több százmillió embert lát el ivóvízzel Ázsia-szerte.

Sérülékeny kapcsolatok

Sérülékeny kapcsolatok: ember, víz, hópárduc és a globális éghajlat címmel csütörtökön kiadott WWF-tanulmányból kiderül, hogy a hópárducok élőhelyének több mint egyharmada lakhatatlanná válhat, ha nem fordítunk nagyobb figyelmet a klímaváltozás hatásainak visszaszorítására. A felmelegedés egyik látható jele az erdők szintjének magasabbra tolódása, illetve az egyre magasabb területekre költöző mezőgazdaság és legeltetés, ami egyre kisebb területre szorítja vissza az állatokat.

false

330 millió ember

Ez a folyamat nemcsak azért aggasztó, mert egy veszélyeztetett faj élőhelyéről van szó, hanem azért is, mert ez egyben Ázsia legfőbb vízgyűjtő területe. A WWF jelentése kiemeli, hogy mintegy 330 millió ember él a hópárducok élőhelyén eredő folyók 10 km-es körzetében, akiknek napi vízellátása közvetlenül függ a terület biztonságától.

Az éghajlatváltozás drasztikusan megváltoztatja

a hegyekből származó víz áramlását, amivel szerte a kontinensen tömegek megélhetése kerül veszélybe.

Közép-Ázsia hegyvidéki területein kevesebb, mint 4000 hópárduc élhet már csak és a számuk egyre csökken. Élőhelyük fokozatos elvesztése, az erózió, az orvvadászat, valamint a helyi közösségek konfliktusai az elmúlt 16 év alatt mind hozzájárulnak a populáció mintegy 20 százalékos csökkenéséhez és a példányok szétszóródásához.

false

A hópárducok világnapja alkalmából a WWF Magyarország is közzéteszi a WWF Mongólia és WWF Nepál által kiadott kameracsapda-felvételeket, amelyek segítségével most mindannyian betekintést nyerhetünk a rejtőzködő életmódot folytató nagyragadozó életébe.

Figyelmébe ajánljuk