A napokban mindenki "behívót" kap a népszámlálásra

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 26.

Élet + Mód

Október 1-jén kezdődik a 2022-es népszámlálás. Tíz éve volt utoljára.

Október 1. és november 28. között népszámlálás lesz Magyarországon - közölte a KSH, amelynek célja, hogy az eredmények hosszú távon alapot nyújtanak az országos, regionális és helyi társadalmi, illetve gazdasági fejlesztésekhez.

Hangsúlyozzák: a népszámláláson kötelező részt venni. A kérdőívet viszont az interneten is ki lehet tölteni, erre október 1. és 16. között van lehetőség. Aki nem él az online válaszadás lehetőségével, azt számlálóbiztos keresi fel.

Az népszámlálás az egész országban egy időben, azonos tartalommal és egységes módszertani alapon végrehajtott adatfelvétel kiterjed minden személyre és lakásra, és kötelező is, ugyanis a vonatkozó törvény szerint az adatszolgáltatás társadalmi érdek, közös ügy. "A népszámlálás révén pontos és részletes képet kaphatunk Magyarország népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, nemzetiségi és vallási összetételéről, valamint élet- és lakáskörülményeiről" - írják. 

A népszámlálás helyi előkészítéséért és az adatfelvétel végrehajtásáért a települési, a fővárosban pedig a kerületi önkormányzatok jegyzői felelnek, a KSH szakmai felügyelete és támogatása mellett. Ők választják ki azt a csaknem 28 ezer számlálóbiztost, akik azokat a háztartásokat fogják felkeresni, akik nem töltötték ki online a kérdőívet. Akik november 20-ig sem interneten keresztül, sem számlálóbiztos segítségével nem töltötték ki a népszámlálási kérdőívet, november 21. és 28. között a település jegyzőjénél tehetnek eleget ennek a kötelezettségüknek – tette hozzá a KSH elnöke.

A népszámlálás eszmei időpontja 2022. október 1-je 0 óra, az ekkor fennálló állapotot alapul véve kell a kérdéseket megválaszolni.

A kérdőívet minden magyar állampolgárnak ki kell töltenie, azoknak is, akik átmenetileg, 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak, valamint a külföldi állampolgároknak is, ha legalább 3 hónapja Magyarországon tartózkodnak. Emellett lakáskérdőívet kell kitölteni az ország területén minden lakásról, lakott üdülőről és egyéb lakott lakóegységről, illetve a közösségi éjszakai elhelyezésre szolgáló intézményekről. Fontos, hogy – a nem lakott üdülők kivételével – az üresen álló ingatlanokról is adatot kell szolgáltatni.

A kötelező kérdések mellett olyanok is lesznek, amelyek megválaszolása önkéntes, ilyenek például az egészségi állapotra, a fogyatékosságra, a nemzetiségi hovatartozásra, valamint az anyanyelvre és a családi, baráti körben használt nyelvre, illetve a vallási hovatartozásra vonatkozó kérdések.

A KSH minden magyarországi lakcímre postai úton felkérőlevelet küld a napokban. A levélben a népszámlálásról szóló hasznos információk mellett egy egyedi belépési kód is található, ennek segítségével tudja minden háztartás önállóan, interneten kitölteni a kérdőívet a népszámlálás honlapján, a nepszamlalas2022.hu oldalon. 

A kitöltött kérdőívek a beküldést követően a KSH erre a célra létrehozott szerverére kerülnek, és a kérdőíveken rögzített adatokat a beküldést követően titkosítják, és fokozottan védett környezetben tárolják. Az adatokat pedig csak statisztikai célból, összesített formában lehet nyilvánosságra hozni. Hozzáteszik, hogy az informatikai rendszer kialakítása a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) jóváhagyásával történt.

Az adatok biztonságáról a számlálóbiztosoknak is nyilatkozni kell, ugyanis nekik kötelező titoktartási nyilatkozat aláírásával vállalni, hogy minden adatot, információt bizalmasan kezelnek, és azt más személynek nem adják át, a kérdőívekről pedig semmilyen másolatot, fotót nem készítenek. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk