A Világélelmezési Program kapta az idei Nobel-békedíjat

  • narancs.hu
  • 2020. október 9.

Élet + Mód

Az ENSZ World Food Programme élelmiszersegélyt nyújtó szervezetét 1961-ben hozták létre.

Péntek délelőtt jelentették a Nobel-békedíj idei nyertesét. A díjat és az azzal járó 10 millió svéd koronát (345 millió forintot) a FAO és az ENSZ által alapított World Food Programme (WFP) kapta, amely a világ legnagyobb humanitárius, élelmiszersegélyt nyújtó szervezeténék számít.

Feladata, hogy összegyűjtse a kormányok és egyéb szervezetek önkéntes felajánlásait, ezt szétosztva pedig segítséget nyújtson a világ bármely területén éhezőknek.

A díjátadón kiemelték, hogy a WFP közel egymillió embernek nyújtott segítséget válságövezetekben, elsősorban Afrikában, Dél-Amerikában és Ázsiában. Az indoklás szerint a WFP kiemelkedően fontos szerepet játszik abban, hogy az éhezést és éhséget ne lehessen háborús fegyverként használni.

"A bizottság az idei díjjal arra a többmillió emberre szeretné ráirányítani a világ figyelmét, aki éhezik, illetve fenyegeti az éhínség. A Világélelmezési Program egy többoldalú együttműködés keretében kulcsszerepet játszik az élelmezésbiztonság és ezáltal a béke megteremtésében. Nap mint nap tesz a népek testvériségének elősegítésért, ami része volt Alfred Nobel szándékának" - írta a bizottság.

Figyelmébe ajánljuk