Mennyibe kerül szemüvegesnek lenni?

Ameddig ellátunk

Élet + Mód

Az idén már akkor is megdöbbentő összeget fogunk fizetni egy-egy szemüvegért, ha nem trendi darabot választunk. Az állam gyakorlatilag kiszállt a területről, a piac jelentős része egyetlen multi kezében van.

Balázs tavaly év végén, laza tíz évvel az előző keret és lencse megcsináltatása után elment egy optikushoz. A szeme ugyanis sokat romlott: addig 2,5 dioptriás lencsékkel élt, de immár 5-ös dioptriára van szüksége, ráadásul mivel távolra is homályosan lát, multifokális lencsére kell átállnia. A negyvenes évei elején járó férfi nem hanyagságból halogatta a szemvizsgálatot: az, hogy egy gyermektelen, tíz éve minimálbéren dolgozó ember az egyébként ajánlott két-három évente új szemüveget csináltasson, manapság úri passzió. A szemvizsgálat bár ingyenes az önkormányzati szakrendelőben, a keretet megvásárolni és a lencsét megcsináltatni optikusnál kell.

Balázsnak, aki minimálbérből, úgy havi 195 ezer forintból él, az új lencse és a szemüvegkeret 130 ezer forintjába került. Pedig az optikusnál meg is nyugtatták: „Azt mondták, hatalmas szerencse, hogy még a téli akciók idején érkeztem, mert amúgy 190 ezer forintba került volna” – mondta a férfi, aki ezek szerint örülhet annak, hogy nem egyhavi fizetésébe került az, hogy képes legyen leolvasni a házszámokat az utcán. Balázs nem válogatott, hiszen a 130 ezerből mindössze 25 ezer forint a keret (vagyis nem esztétikai szempont szerint választott). „Akció, ingyenvizsgálat, most aztán kurva jól jártam” – összegzett megszólalónk.

Nézz mélyen a szemembe!

Az 5 dioptriás szemüveg kifejezetten erős, nélküle semmiféle kisebb feliratot nem tud elolvasni az ilyen látásromlással küzdő ember, autót vezetni pedig rizikós. Nem véletlen, hogy 1,5-es dioptria környékén már állandó szemüveg- vagy kontaktlencse-viselést javasolnak a szakemberek. A KSH 2022-es adatai szerint a férfiak 41, a nők 58 százaléka használ szemüveget vagy kontaktlencsét. Ebben persze benne vannak a nem állandóan hordott, olvasásra vagy vezetésre használt szemüvegek is, de a lakosság 15 százaléka kisebb látási nehézségekről számolt be szemüveg vagy kontaktlencse viselése ellenére is, míg 2,5 százalék látása súlyosan korlátozott. Nem túlzás tehát kijelenteni, általános a probléma – ehhez képest meghökkentő, mennyit segít ebben az állami egészségügy: nagyjából semmit. 2010 óta csak a 6-os dioptriánál erősebb szemüvegekre és kontaktlencsékre vehető igénybe társadalombiztosítási támogatás. Hat dioptria még nem részleges látásvesztés, csak pont annyi, hogy szemüveg nélkül például rendszeresen fájjon a fejünk, kifáradjon a szemünk, és ne tudjuk kényelmesen elolvasni a friss Magyar Narancsot.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.