Tartalom

MaNcs 36. évf. 4. sz. (2024-01-24)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Vigyázat, dzsalók!

Január első vasárnapjának kellemes délutánján egy Bentley típusú személygépkocsi robogott valahol Nagylak alatt Arad megyében, Romániában – 162 kilométer/óra sebességgel. De, jaj, csak 100-zal lett volna szabad, ti. „közigazgatási joghatósági” értelemben.

A szerk.

A szerk.

Az ág is húzza

Amióta Tarlós István megnevezte, majd Vitézy Dávid és Ungár Péter nem nevezte meg Vitézy Dávidot, mint aki az LMP főpolgármester-jelöltje lesz vagy nem lesz, és a meg nem nevezéssel Ungár és Vitézy egyértelművé tették, hogy igenis Vitézy lesz a jelölt (vagy nem), sokat töprengtünk azon, hogy mi az istennyila zajlik vagy nem zajlik a szemünk előtt.

Egotrip

Egotrip

Egotrip

Vajda Gergely: Zene hetilapra

Most komolyan?

„Egy óra alatt több száz dalt tanulhatsz meg, ha megtanulod ezt a négy akkordot” – hadarja egy energikus, mosolygós fiatalember a zongoránál ülve, majd be is bizonyítja: ugyanannak a négy akkordnak a váltogatásával saját magát kísérve dalolja popnóták hosszú sorát.

Publicisztika

Zöldi Anna

Publicisztika

Mindent bele!

A zsámbéki templomrom jövőjéről

Miután kihirdették a zsámbéki templomrom megújítására a helyi önkormányzat által kiírt pályázat eredményét, a Magyar Építőművész Szövetség alkalmat adott az építészeknek, hogy a nyilvánosság előtt is bemutassák terveiket. Bár nem minden tervezőcsapat élt a lehetőséggel, a látottak alapján talán árnyaltabb véleményt alkothatunk egy sokszorosan összetett építészeti problémáról.

Váradi Balázs

Publicisztika

A kriptocicák visszakarmolnak

Merre tart az NFT-k piaca?

A decentralizáltan, megállíthatatlanul működő blokklánc-technológia első körben arra volt jó, hogy a működtetőinek ösztönzésül osztott saját kriptovalutájának (a bitcoinnak) mindenkori hollétét nyilvántartsa. A második körben beindított láncok az okos­szerződések leprogramozhatóságával aztán mindenféle egyéb kriptozsetonok, újfajta kvázi pénzek (tokens) nyilvántartását is lehetővé tettek.

Belpol

Belpol

„Ha mi nem támadjuk meg, akkor úgy marad”

Kovalcsik Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék egyetemi tanársegédje a választókerületek újrarajzolásáról

Egyes választókerületek határait nem lakosság­arányosan húzták meg – mondja Kovalcsik Tamás. A Választási földrajz elnevezésű Facebook-oldalt működtető geográfusnak és kollégájának nem volt mindenre kapacitása, de ahol törvénytelenséget véltek, a TASZ-szal összefogva bíróságon támadták meg az aránytalanul vagy indoklás nélkül újrarajzolt választókerületi határokat.

Így vásárolta fel a NER a Svábhegyet

Belpol

Egy hegy megy

A napokban a Béla király út 20. számú ingatlanon beindultak a NER-közeli cégek buldózerei, hogy át­fazonírozzanak egy nemrég még a közös állami vagyonhoz tartozó területet. Mit, hogyan és kinek herdált el az ország vezetése, és miért kattant rá a NER-elit a Svábhegyre? Jelentés egy elfoglalt magaslatról.

Küzdelem az akkuüzemek ellen Fóton

Belpol

Szívjanak a „gazdagok”!

Bő egy éve küzdenek a fótiak, hogy ne induljanak el az akkumulátorüzemek a település melletti ipari parkban. Nem minden eredmény nélkül, amit az is jelez, hogy beindult a megosztó propaganda, mondván, csak a „fótligeti gazdagokat” zavarja a beruházás, a „tősgyökeres falusiak” nem is tudnak róla.

Meteorológiai szolgálat helyett nonprofit cég

Belpol

Örök nyár

Január elsejétől más néven és intézményi formában folytatja az országos meteorológiai szervezet, amelyet még inkább a kormányzati célok szolgálatára rendelnének.

Könyv

Interjú

Könyv

„Dédanyánk és nagyszüleink”

Kovács Dominik és Kovács Viktor drámaírók  

A Kovács ikrek kapták idén a Drámaíró Kerekasztal Prológ díját; közösen írják műveiket, legyen az dráma, novella vagy regény. A vidékiségről és a fővárosi létről, a szoros családi kapcsolatokról, az amerikai dél gótikájáról és az ikreket fogadó csodálkozásról beszélgettünk velük.

 

Kritika

Könyv

Kritika

Leukémia kisasszony

Eörsi István: Végjáték // Kőrössi P. József: Naplóromok

„Most már legalább tudom, miben fogok meghalni” – idézi fel utolsó könyve elején Eörsi István a második gondolatát, miután megtudta, hogy gyógyíthatatlan leukémiája van. Első gondolata egy karcsú görög asszony volt, akinek fekete haja eltakarja meztelen hátát.

Színház

Kritika

A nagy szerep

Liliom

Elitista vagy jogos elvárás a nézőktől, hogy ismerjék egy-egy szerző népszerű drámáit?

Kiállítás

Kritika

Anyag és tér

Nemes Csaba: Making Painting / Festészetet csinálni

Nemes Csaba a rendszerváltás utáni művészet megkerülhetetlen, jellegzetes kézjegyű alakja, aki 2020 körül felhagyott a figurális festészettel és az absztrakció felé fordult, látszólag radikálisan újraindítva művészetét. E fordulatnak két felismerés ágyazhatott meg.

Tévésorozat

Kritika

Nevét s hevét

Az agyafúrt vagány

Charles Dickenst a televízió szereti a legjobban. Úgy általában minden mozgókép odavan érte, de a televízió mindennél és mindenkinél inkább.

Film

Kritika

Senkinek kellők

Alexander Payne: Téli szünet

Téli szünetre készül az elitkeltető Barton középiskola, a növendékek hazamennek, csak néhány szerencsétlen marad, akiket vakációzó szüleik otthagynak az ünnepekre.

Film

Kritika

Hova az igazság?

Prikler Mátyás: Hatalom

„A forgalmazók nevezik politikai thrillernek a filmünket. Javasoltam, hogy nevezzük tragikomédiának” – nyilatkozta filmjéről lapunknak a múlt héten Prikler Mátyás rendező, és igaza volt.

 

Zene

Interjú

Zene

„Kényelmetlenül akartuk érezni magunkat”

Mark Bowen gitáros-producer

Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb angol posztpunk zenekarának Tangk című ötödik albuma meglepő stílusváltást hoz. Az IDLES gitárosával a februárban megjelenő album keletkezéséről beszélgettünk, de Mark Bowen egy roppant kellemetlen titkot is elárult az interjúban.

 

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

A szenvedély íze

„A kultúra ott kezdődik, ahol konyha van; amikor a szakács művének ihletője nem az éhség, hanem a kultusz”

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

Bűnügyi nyilvántartás

Mindent egyetlen lapra tesz fel az Apple, amikor új, kiváló brit hagyományokat követő krimisorozatát két markáns színész összhangjára bízza.

Visszhang: tánc

Visszhang

Hermész

Kovács Gerzson Péter (KGP), a TranzDanz társulat atyja koreografált jutalomszólót Tókos Attilának.

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

A szekta lányai

Elhivatott követők százai, 13 feleség, egy teljes birodalom: Ervil LeBaron nemhogy megtalálta, de felépítette a földi mennyországot, majd fegyvereseket állított a kapujába.

Interaktív
Film

tévésmaci

Film

A birkalegelő szelleme

Amikor Sztupa és Troché régi százasokat gyűjtöttek, jó okuk volt a sietségre: elkészültek az időgéppel.

Bűn

Zálogkölcsön, nem létező tartozás, csalás, sikkasztás – a bűn fertője Dél-Magyarországon

Bűn

Jacek, az aranyember

A Békéscsabai Járásbíróságon tavaly decemberben ítélték el a Jacek néven elhíresült férfit egyebek mellett sikkasztás és üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében. A védő szerint lapunknak komolyabb ügyekről kellene írnia.

Élet + Mód

Mennyibe kerül szemüvegesnek lenni?

Élet + Mód

Ameddig ellátunk

Az idén már akkor is megdöbbentő összeget fogunk fizetni egy-egy szemüvegért, ha nem trendi darabot választunk. Az állam gyakorlatilag kiszállt a területről, a piac jelentős része egyetlen multi kezében van.

Gasztro
Lokál

helyrajzi szám

Lokál

Nagy Imre tér 3.

Magyarország 1941-es hadba lépé­sét követően az ipari miniszter elrendelte a Magyar Királyi Ipari Anyaghivatal felállítását, amit a terv- és készletgazdálkodásban testet öltő ipari centralizáció indokolt.