Az orrcseppek és orrspray-k akár egy hét alatt függőséget okozhatnak

  • narancs.hu
  • 2021. november 24.

Élet + Mód

A Semmelweis Egyetem hívta fel a figyelmet a veszélyekre.

Felnőtteket és gyerkeket is érinthet, és akár egy hét alatt is kialakulhat - ez az orrcsepp-, vagy orrspray-függőség . figyelmeztet közleményében a Semmelweis Egyetem.

Az intézmény jelzi:  vény nélkül kapható orrspray-k túlzásba vitt használata állandó orrdugulást, gyakori orrvérzést, irritált nyálkahártyát is okozhat.

Egy idő után ugyanis az orrcseppek túlzott használatának mellékhatásait kezeljük, ez pedig épp ellenkező hatást fejt ki, mint szeretnénk. Ugyanis minél hosszabb ideig használja valaki ezeket a szereket, annál nehezebben tud visszaállni a nyálkahártya önszabályozó mechanizmusa.

"Ahogy a szer hatása elmúlik, az orrnyálkahártya visszanyeri természetes véráramlását, a vérerek újból kitágulnak, ezáltal a vérellátás fokozódik, és az orrnyálkahártya a korábbinál még jobban megduzzad. Ilyenkor egyre gyakrabban és nagyobb adagokban kell használni az orrcseppeket és az orrspray-ket annak érdekében, hogy az orrdugulás megszűnjön, szélsőséges esetekben akár óránként, akkor is, amikor a beteg már egyébként gyógyult" - figyelmeztetnek.

Hangsúlyozzák, ha a függőség kialakult, mindenképp fül-orr-gégész szakorvoshoz kell fordulni. Az orrcseppfüggőség orvosi felügyelet mellett, szteroid tartalmú szerek használatával megszüntethető, de nem néhány nap, hanem több hét alatt.

"A legtöbbet akkor tehetünk egészségünk megóvása érdekében, ha rendeltetésszerűen, általában legfeljebb egy hétig, naponta maximum 3-4 alkalommal használjuk a recept nélkül kapható patikaszereket"

– hangsúlyozza dr. Fent Zoltán, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk