A válaszadás szabályai

  • Kálmán C. György
  • 2012. szeptember 25.

Első változat

Hogy ki, miért, kinek nem válaszol, annak bonyolult, alig átlátható szabályai vannak.

…és azt is megtanulja lassan az ember, hogy ne is csak magán az eseményen háborodjon fel, ne a botrányra magára figyeljen, hanem arra kapja fel a fejét, ahogyan a kommunikáció új játékszabályai megszületnek.

Pontosabban: nagyon sajátos játékszabályok ezek, amelyeket állítólag valamennyiünknek ismernie kellene, amelyek állítólag evidenciák, meglétükhöz és érvényességükhöz kétség sem férhet – mégis az a rossz érzésünk támad, hogy most hallunk róluk először, mintha az orrunk előtt kapták volna légből őket. Zavarba ejtenek, nem tudjuk, hülyének néznek-e, vagy esetleg valóban mi vagyunk a hülyék, az alapvető szabályokkal tisztában nem lévő bunkók.

Most például arról olvashattunk, hogy egy vidéki gimnáziumi tanár valami rejtélyes okból nem kapta mag a kinevezését, így az iskolakezdés után egy héttel abba is kellett hagynia a munkáját. Döbbenetes és érthetetlen történet, de a legszebb mégis az, ahogyan a hivatalosságok mindezt magyarázzák és kommentálják.

Sehogyan.

Ilyen mondatok hangzanak el: „Kovács Zsuzsanna, a Harruckern igazgatónője tud erre válaszolni, ha tud, mert nekem nincs jogköröm, hogy önnek válaszoljak.” „Nem tudom, kiről van szó, de a fenntartó engedélye nélkül sem én, sem a kollégáim nem nyilatkozunk.” „Én nem mondok semmit, jó? Bármi történt, az nagy valószínűséggel csak félreértés lehetett.” „Egyetlen kompetens személy van, aki nyilatkozhat az ügyben: Gara Ágnes, a MIK vezetője. – De nem válaszol sem szóban, sem írásban. – Neki ehhez joga van. Én nem vagyok az ő felettese.”

Úgy tetszik, hihetetlenül bonyolult szabályrendszer áll az útjában mindenféle nyilatkozatnak: összetett alá- és fölérendeltségi viszonyok, hatásköri átfedések és lukak egész hálózata, udvariassági és jogi szabályok, az eljárás hagyományos és törvény szabta menete szinte áttekinthetetlen. Az a benyomásunk, a közszolgák képzésének nagy részét kell hogy kitegye ennek a szövevényes szisztémának az elsajátíttatása. Nem irigyeljük őket. Nemcsak válaszolni nehéz, hanem megtanulni, hogy hol, mikor, kinek, ki és mit válaszolhat – igazán embert próbáló feladat.

És ugyanez vonatkozik az írásos kommunikációra. A kormányfő azt mondja, az IMF levelét ő nem hozhatja nyilvánosságra, mert erre csakis a küldő fél van felhatalmazva – na, megint egy új szabály, ugyan sose hallottunk róla, de ezt kicsit szégyelljük. Másfelől ha a kormány ír az IMF-nek, azt sem tárhatja a köz elé, mert… izé, nem tárhatja. Erre is nyilván van valami szabály, de illetékesség, hatáskör hiányában illemből, udvariasságból, szokásból ezt nem közlik velünk.

Rugalmasnak kell lennünk; vannak szabályok, de gyorsan és váratlanul változnak – még jó, ha értesülünk róluk.

Figyelmébe ajánljuk