Éberség

  • Kálmán C. György
  • 2013. október 31.

Első változat

Orbán Viktor magvas és iránymutató beszédet mondott egy turistaház felújítása alkalmából. Fontoljuk meg az üzenetet.

Nincsenek kicsiny ügyek, jelentéktelen események, hétköznapi dolgok. Viharos, háborús időket élünk, mindenre oda kell figyelni, minden pillanatban fel kell hívni a figyelmet a romboló erők aknamunkájára és saját tevékenységünk fontosságára, minden fronton.

Éberség, honfitársaim.

Mert nem egyszerűen arról van szó, hogy a miniszterelnök elmegy felavatni egy turistaházat, és ott mond egy alkalmi beszédet. Ez csak a felszín, ez csak a látszat. Mert alkalmat ad ez a jelentéktelennek tetsző esemény arra, hogy maga az ország vezetője rántsa le a leplet az ármánykodókról; mert voltak és vannak ilyenek. „Magyarországon sokan gondolták azt, hogy a legjobb, ha elzárva maradnak az erdők az emberek elől.” Sokan. Hallhattuk őket úton-útfélen, az erdőbekerítő maffia, a kerítésoligarchák, a nyúl-vaddisznó lobbi – kinek ne gyűlt volna meg a baja ezzel a destruktív, visszahúzó, emberellenes erővel? De: „nem ez a világ helyes rendje” (és hogy mi az, azt ki tudná jobba, mint a mi miniszterelnökünk?).

A világ helyes rendje az, ha „az erdőkre úgy tekintünk, hogy azért jöttek létre, hogy az emberek használják [őket,] és örömüket leljék bennük”. Minden más megoldás nem helyes rend, vagy nem a világé, vagy helyes, de nem rend. Nem lehet túlbecsülni ezen fejtegetések értékét – végre egyszer s mindenkorra világosan látunk ebben a bonyolult és homályos ügyben, hogy minek is az erdő, és mihez kezdjünk vele.

De itt még nincs vége. Ha már rámutatott az ország első embere a gonosz és hátramozdító tényezőkre, útmutatást ad abban a tekintetben is, hogyan és mit kell tennünk.

„Ne válasszunk félmegoldásokat […]. Ha csinálunk valamit, akkor az úgy nézzen ki, hogy a gyerekeink is büszkék legyenek rá.” Előremutató, konkrét és megszívlelendő szavak. Mindent jól kell csinálni, ha már. Vonatkozik ez a stadionépítésre és a turistaház felújítására egyaránt. Azért ezt így kevesen gondolták végig, mi tagadás. Ez is része annak a „kultúraváltásnak”, amiről többször megemlékezett ugyanitt a miniszterelnök: és ennek akadálya (azokon a „sokakon” kívül, akikről fentebb volt szó) a „gyerekbetegségek” – ez ugyancsak többször előkerült a beszédben. A megoldás? Részint meghozza az idő („csak ki kell nőni a gyermekbetegségeinket, és meg kell őriznünk az idősektől kapott lelkesedésünket”), részint meg nem szabad félmunkát végezni, jól kell dolgozni, nem összecsapni, a kutyafáját.

Bölcs iránymutatás, örök érvényű szavak. Ha például tetőszerkezetet újítunk fel, kicseréljük a nyílászárókat, bevezetjük az áramot és a vezetékes vizet, valamint gondoskodunk a szennyvízhálózat bekötéséről is, akkor azt a világ helyes rendje szerint végezzük el. Mert sokak szerint ezt nem így kéne – pedig dehogynem. Jól jegyezzük meg.

Figyelmébe ajánljuk