Válasz a kérdésre

  • Kálmán C. György
  • 2013. október 27.

Első változat

Ahogyan az MTA új kutatóházának ügyében írt kérdésből nem lett semmi, úgy Bajnai levele is pillanatokon belül el fog felejtődni. Ez szomorú.

(A „Mármeginnekemvoltigazam” sorozatból)

Hónapokkal ezelőtt írtam arról, hogy az Együtt–PM kérdést intézett a miniszterelnökhöz a budai Várban és másutt a városban található akadémiai kutatóintézetek kiköltöztetésével kapcsolatban. A miniszterelnök és az MTA elnöke ugyanis eldöntötték, hogy a kutatóintézetek egy részét összeköltöztetik a kies Vágóhíd környékére, egy semmi építészeti erénnyel nem rendelkező, 8 milliárdért megépítendő centrumba. A kérdés lagymatag volt, és nem tapintott a lényegre, sőt messze elkerülte; háborogtam azon, hogy az ellenzék képtelen erős, kellemetlen és a legszélesebb nyilvánosságot is elérő megszólalásokkal zavarba hozni a kormányt. Azt jósoltam, hogy a miniszterelnök valamelyik slapaja negyedóra alatt könnyedén lediktálja majd a választ, amely formálisan megválaszolja a kérdést, és az ügy el van intézve.

Ez történt.

Amikor megírtam azt a cikket, többen óvtak attól, hogy elhamarkodottan ítéljek; itt egy ügy megpiszkálásának a kezdeteiről van csak szó, ez tapogatózás, bemelegítés, csak kóstolgatják az ellenfelet, lesz ebből még botrány, ne ítéljek korán. Azóta várom tehát, hogy valami történjen; nem a legfontosabb kérdés, persze, mindössze 8 milliárd, és nagyon keveseket érint – de kíváncsi lettem volna, hogyan is fest egy ilyen ellenzéki offenzíva. Először érdektelen és könnyen megválaszolható kérdésekkel altatjuk az ellenfelet, oké – de majd jönnek a kínos tények, a nehezen kimagyarázható döntéshozatalok, és dagad a botrány…

Semmi nem dagad itten.

A kérdésre két héten belül válaszolt az Emmi egyik államtitkár-helyettese, Doncsev András. Azt írja, hogy minden rendben van, és amúgy is: az MTA felelős vezetőihez kell fordulni a kérdéssel, ha már. Előre lehetett tudni, hogy ilyesmi lesz a válasz. És akkor várhattuk volna a következő lépést, hogy akkor a bátor ellenzék most megpiszkálja a döntés létjogosultságát, a döntés (és az ahhoz vezető folyamatok) nyilvánosságát, az anyagi hátteret, a várható hasznokat és hátrányokat. Hát, erre várhatunk. Annyi fontosabb dolog van, tényleg. Felejtsük el.

Ebből még talán nem kellene szomorú következtetéseket levonni: nekizúdul egy – valóságos – problémának az ellenzék, amelytől a kormány szigorú ellenőrzését várjuk, de eleve nagyon lagymatagon áll neki, később meg rálegyint, futni hagyja –, csakhogy ez mintha általánosan jellemző volna, még akkor is nagyon bénára sikerül a háborgás, ha látszólag a felszínen keménykedés folyik is. Például Bajnai Gordon a miniszterelnök valóban elképesztő (október 23-i) beszédére reagálva írt egy levelet; és, ahogyan várható volt, Rogán Antal semmitmondó, mellébeszélő és nagyon rövid válaszlevélben pattintotta le.

Mármost Bajnainak igaza van – Orbán beszéde tényleg szörnyű és ijesztő volt. Bajnai levele sem hosszú –, de harmadekkorának kellene lennie, mellék-mondanivalók burjánzása nélkül, kevesebb felkiáltójellel, pofásabbnak, összefogottabbnak. Bizonyára vannak tanácsadói – nem kellene félniük figyelmeztetni a főnököt, hogy beszédei is rendkívül terjengősek, többször fejezi be őket, nem keltenek jó benyomást, ez a levél is túl volt méretezve. És egy ilyen levélből ugyan mi jut el a választókhoz? Alig valami – éppen mert annyi mindenről szól. A mintázat, sajnos, ugyanaz, mint az MTA esetében: a jogos felháborodásból vérszegény és érdektelen csetepaté lesz, ami nagyon gyorsan a semmibe enyészik.

Csak nem direkt csinálják?

Figyelmébe ajánljuk

Ének az előcsarnokból

  • - turcsányi -

Quentin Tarantino nem filmrendező, jó, nem elsősorban filmrendező, hanem valami szekta, de híveinek számossága miatt sokkal inkább valamiféle egyház érinthetetlen Jézuskája, aki történetesen filmrendező (is).

Nyomasztó naplemente

  • Kiss Annamária

Az izraeli Hanoch Levin 1975-ben bemutatott méltán híres tragikomédiájának új interpretációjából pont az nem jön át, amitől izgalmas lenne a darabot épp most elővenni: az élni akarás ereje.

 

A múlt titkai

Nem sokon múlt, hogy Brückner Jánosból (1984) festőművész lett; az egyébként kémia–biológia tagozaton eltöltött középiskolai évek alatt fordult a rajzolás felé, majd a kétezres évek elején, amikor az ELTE BTK magyar irodalom és filozófia szakán tanult, kezdett el hobbi szinten festegetni.

Focipálya, lovarda, Dubaj - Rákosrendezőn

Lázár János szerint a volt teherpályaudvar helyére építendő városközpont születése egyenesen Orbán Viktor kívánsága volt, aki a minisztert nemcsak azzal bízta meg, hogy találjon helyet az új szenzációnak, de azt is kikötötte, hogy a területen középszerű projekt nem valósulhat meg.

Kartávolság

Amikor időről időre kísérletet tesznek arra okos, mérsékelten okos és kifejezetten hülye ún. elemzők („megfigyelők”), hogy meghatározzák a 2010 utáni magyarországi berendezkedés mibenlétét, a hülyék általában arra jutnak, hogy minden problémája ellenére ez még mindig demokrácia.

A 2023-as kormányprogram

Sok ronda disznóság megtörtént már Magyarország parlamentjében a rendszerváltás óta eltelt évtizedekben, de ennél a múlt csütörtöki esetnél szégyenteljesebb aligha.

Magánbankok viszik a prímet

Az Orbán-rezsim térfoglalása egyedülálló helyzetet hozott létre a magyar bankszektorban. Míg másutt a politikai vezetés elsősorban állami pénzintézeteket használ föl céljai megvalósítására, addig nálunk magántulajdonú bankok bekebelezésével erősíti és tartósítja a hatalmát.