Értetlenül

  • Kálmán C. György
  • 2014. január 2.

Első változat

A Kormányzati Információs Központ válaszolt a Mazsihisz levelére – értetlenül áll. Én is.

Nem tudom, hallott-e már a kedves olvasó a Kormányzati Információs Központról. Én nem. Pedig létezik, rövid keresés számtalan találatot ad – ez a központ közleményeket ad ki, kommentál, véleményt mond; csakhogy neki magának nincs honlapja, még egy nyomorult alsite-ja se (a Miniszterelnökség szervezetét taglaló lapon elő sem fordul), teljesen visszahúzódó, rejtőzködő, kváziillegális életet él. Vagy olyan, mint a szél, amelynek létezését egy bizonyos tevékenység (a szél esetében a fújás, a Kormányzati Információs Központ esetében a közleménykiadás) teszi kizárólagosan manifesztté. Csak akkor van, ha épp ezt a tevékenységét folytatja.

Persze lehet, hogy felületes voltam, és ez a központ voltaképpen ugyanaz, mint Giró-Szász kormányszóvivő (biztosan nem azonos viszont az Információs Hivatallal, mert az a kémszervezet), csak szerénységből egy központ neve alatt nyilatkozik. Szóval: nem tudom, ki áll az intézmény mögött, de megszólalt, ismét – tehát van.

Igazán nem akarok – legalábbis most – belemenni a szilveszterkor (vagy újév napján?, ez kérdés) váratlanul kiötlött és azonnal kormányhatározatba hozott Szabadság téri német megszállási emlékmű problémáiba. Van elég. Most csak valami minimumra szeretném felhívni a figyelmet. Tegyünk (majdnem) mindent félre, csak elemi normákra összpontosítsunk.

Anélkül, hogy túlértékelném a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét, azért mégiscsak olyan magyar állampolgárok társasága, akiknek a felmenői, khm, érintettek voltak Magyarország német megszállásának következményeiben (persze: sokan másokkal együtt, és persze: korántsem a megszállás napjától, de, mondom, mindezt most tegyük félre). Ha tehát nyilatkoznak az emlékmű felállításáról, az a minimum, hogy komolyan fontolóra véve, amit írtak, komolyan válaszoljon nekik a megszólított – vagyis a kormány.

Ehhez képest – nem a kormány, hanem – a Kormányzati Információs Központ „értetlenül áll”.

Ez az értetlenség, mint már korábban megírtam, rendkívül hatásos (és pofátlan) eszköz, amivel nemigen lehet mit kezdeni. A Kormányzati Információs Központ „magyarázata” két lépésből áll: először is (a közlemény egészéhez képest) hosszan idéz az „Alaptörvényből”, majd – mintha csak ebből következne – közli: „Ennek szellemében döntött a Kormány, hogy a magyar holokauszt 70. évfordulója alkalmából emlékévet tart, valamint felállítja Magyarország tragikus német megszállásának emlékművét. Ezen lépéseivel a Kormány minden magyar áldozat előtt lerója kegyeletét.” Mintha ezzel bármit is megvilágítana, mintha ez válasz volna.

Magyarán: hülyének nézi azt, aki hozzá fordul. A minimum az volna, hogy ezt ne tegye.

Értetlenül állok. Azaz: dehogyis.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.