Gépek

  • Kálmán C. György
  • 2013. augusztus 14.

Első változat

Egy délután, két hír, és az ember rájön, hogy itt automaták működnek. Bejön egy impulzus, és kapásból, kiszámíthatóan, azonnal kijön a gépből a reakció.

És akkor még nagyon jóindulatú voltam, mert azt feltételezem, hogy gondolkodásnak, megfontolásnak, a bejövő impulzustól független más tényezők figyelembevételének semmi szerepe nincs – csakis, ahogyan a gép be van állítva, az számít. Igen, ez jóindulatú elképzelés – a rosszindulatú az volna, hogy tényleg így gondolják, hogy maguk is elhiszik, amit mondanak, hogy nem gépek – hanem tényleg eszementek.

No, lássuk.

Az egyik hír szerint Hoppál Péter „a gyermekek és a szülők nevében" arra kéri Bajnai Gordont, hogy „gyűlöletkeltő politikájával messziről kerülje el az iskolákat, hagyja a pedagógusokat dolgozni". Hoppál, ha megnyomnak rajta egy gombot, azonnal elkezd bajnaigyurcsányozni és elmúltnyolcévezni, felszólít, kiáll, sajnálkozik és felkér – ezúttal annyi történt (gombnyomás gyanánt), hogy az Együtt–PM egyik politikusa aggályait fejezte ki az iskolaigazgatók kinevezésével kapcsolatban. Erről Hoppálnak rögtön a szegény kisdiákok molesztálása jut az eszébe, valamint a bajnaista sátánok hada. Nem tudom, mennyit kap Hoppál, de egy kezdő számítástechnikus okosban, olcsón megoldaná a helyettesítését, már az emberi beszédhangot is (pláne a tagolt fideszes hanghordozást) remekül lehet generálni.

A másik hír szerint a román elnök pikírt és a Fideszt kikezdő marosfői beszédére Mesterházy Attila, az MSZP elnöke válaszolt. Mesterházy kicsit bonyolultabb gépezet, ha csak annyiban is, hogy négy-öt csavarral vagy áttétellel több van benne. De a működéséből annyit már bárki megtanulhatott, hogy ha olyan stimulus éri (gombnyomás!), hogy „báncsák a magyart”, akkor hörögni kezd, mert van egy beépített nemzetgyalázás-érzékelője. Ha Bǎsescu szidja a mai magyar rendszert, akkor a Mesterházy-gépből a „magyarellenesség” szó tud előtörni, a kritikát „kirohanásnak”, az Orbán-rendszer bírálatát „a magyarságot nyíltan fenyegető, agresszív, kioktató és lekezelő mondatoknak” nevezi. Ráadásul ennek az automatának nyilvánvalóan elromlott a „szendergő” üzemmódja: noha Mesterházy nemegyszer érzékeltette, hogy – rajta kívül – ki mindenkinek kellene csendben maradnia, ő maga akkor is bekapcsol, amikor erre semmi szükség nincsen. Fölöslegesen pazarolja az energiát, koptatja az alkatrészeket.

Kalapácsra, ludditák.

Figyelmébe ajánljuk

Elhunyt Karsai Dániel

  • narancs.hu
Negyvenhét éves korában meghalt Karsai Dániel. Az alkotmányjogász több mint három éven át hősiesen küzdött gyógyíthatatlan betegségével, miközben próbálta elérni az aktív eutanázia magyarországi engedélyezését.