Almásy

  • ételhordó
  • 2013. június 28.

Ételhordó

"A femme fatale helyett a jóságos nagymama jut az eszünkbe." Az Ételhordó munkatársa a hiányzó medvehagyma nyomában.

Lehet-e elit éttermet vinni egy szuterénban, ami a rendőrkapitányságra néz? Minden bizonnyal, ha a börtönkoszt a mérce, bár közrejátszhatnak más körülmények is. Például a múlt század nyolcvanas éveiben bármi elit tudott lenni, csak a kapcsolatokon múlott. Így a Rózsadomb aljában, a Budai László és Rómer Flóris utca sarkán álló Les Amis nevezetű maszek ételbárt az isten sem menthette volna meg attól, hogy menő hely legyen, nem számított sem a mélység, sem a kilátás. Amikor egy új Golf-dízel belépőként szolgált a felső tízezerbe, ennél szerényebb adottságokkal is csúcsra lehetett kerülni.

false

Csakhogy a Les Amis túlélte a rendszerváltást, sőt egy, az ezredforduló táján született kritika "jó és nagyon jó között" ingadozónak ítélte. Pár éve mi is szerettük volna kipróbálni, de csak egy "ez az étterem eladó" tábla fogadott. Akkor bármibe lefogadtuk volna, hogy itt legfeljebb akkor eszünk, ha magunk vásároljuk meg az amúgy parányi helyiséget.

Tévedtünk. Nemrégiben új tulaj érkezett, megvette a szomszédot is, így az Almásy étterem a Les Amis-nél tágasabb területen kezdte működését. De nemcsak a megszaporodott négyzetméterek miatt nevezhetjük immár kisvendéglőnek a helyet (a Les Amis akkor volt étterem, amikor a kempingbicikli túrakerékpár). A kínálat is teljesen más, mint korábban: femme fatale helyett a jóságos nagymama jut az eszünkbe, a ma már gyakorinak mondható falusi éléskamra hangulata fogad, az étlapot egyértelműen a primőröknek rendelték alá, még ha tetten is érhető némi fáziskésés: a medvehagymás spárgakrémleves (680 Ft) kiváló, csak épp a medvehagyma hiányzik belőle. A töltött zsenge tök kapormártással és sós krumplival (1980 Ft) már nem okoz hiányérzetet, a lehető legklasszabbul készítette a szakács, ám a "löncsös" töltelék miatt oda a harmónia... Szerencsére csak a következő állomásig. A ketalazac roston medvehagymakrémmel (1980 Ft) remek, noha itt szó sincs primőrökről, a hal nem az Ördög-árokból való, és lám, a medvehagyma is tartósítható! Elismeréssel kell szólnunk a lazac kukoricalisztes (?) bundájáról, ami talán még a parizert is képes lenne bearanyozni.

Diós palacsintával (680 Ft) zárunk; az ebéd legsúlyosabb epizódja, kár, hogy csak ezért emlékezetes.

Figyelmébe ajánljuk