Tartalom

(2013-11-14)

Snoblesse
Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

Nem jogásznak való vidék - Tisztogatás a pécsi egyetemen?

Országos botrányt okozott, hogy létszámleépítés örvén egy egész tanszéket és neves alkotmányjogászokat bocsátanának el a Pécsi Tudományegyetem jogi karáról. A szakmailag nehezen védhető intézkedést részben megfúrta az egyetem vezetése, ám a kar így is megválik több mint tíz főtől. Az ügyben nehezen szétszálazható módon keverednek gazdasági kényszerek, személyi ellentétek és politikai megfontolások.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Felsál a gondod

Levitték az egész és a fél disznó áfáját 27-ről öt százalékra, és ebben két dolog lehet jó. Egy, hogy aki eddig feketén, a pult alatt adott el fél disznót, és ezzel 27 százalék pluszt keresett, most a legalitással járó lelki nyugalomért cserébe számlára fog fél disznót árusítani, legfeljebb valamivel kevesebbet fog rajta. Kettő: aki saját magának adott el legálisan fél disznót, most a (nettó) fél disznó árának 22 százalékával lesz gazdagabb. Ha valaki nem magától vett fél disznót, hát, majd meglátjuk, hogy a legális féldisznó-árussal mire megy, a 22-ből mennyit tud magának kialkudni.

A szerk.

A szerk.

Leépülés

Mivel sem két hét, sem két év alatt nem lett rend, a Fidesz nem tud mást tenni, mint szóban keménykedni - vagyis a Btk.-t és a büntetőeljárási törvényt a totális szigor irányába tolni. A három csapás törvénye, a 12 évesek büntethetősége, a rendőrségi tanúkihallgatás ügyvéd nélkül - szép íve ez a jobbikos kottából játszó kormánypárti javaslatoknak, és a szabálysértési változásokat, közöttük is a legundorítóbbat, a hajléktalanság kriminalizálását még nem is említettük.

Egotrip

Várhegyi Éva

Egotrip

Ekotrip

Csodavárás

Beköszöntött a november, de a beharangozott csoda elmaradt: nem vált kámforrá a lakosság devizaadóssága. Egy újabb adósmentő tákolmányt sebtében átnyomtak ugyan a parlamenten, de mivel a jogszabály beterjesztői nem egyeztettek a bűnbakszerepbe állított bankokkal, megint csak látszatmegoldás született. Hiába próbálják például a tartozások részleges elengedésére bírni őket az állami garancia megvonásának fenyegetésével, ha a bankok ezt eddig sem vették igénybe. Így viszont kérdéses, hogy az árfolyamgát megnyitása a 90 napon túli hátralékkal rendelkezők előtt mennyivel bővíti a konstrukcióba belépők körét.

Ara-Kovács Attila

Egotrip

Orient expressz

Egy (ellenzéki) vezér születése

Számtalan párhuzamot lehet vonni a magyarországi és oroszországi helyzet között, de a legtöbb efféle hasonlóság eseti vagy látszólagos. Az, hogy Orbán Viktor igyekszik kedvében járni Vlagyimir Putyinnak, s nemcsak visszaigazolja a politikai kalkulációit, de gyakorta átveszi kétséges megoldásait, kevés annak igazolására, hogy bármilyen életképes következtetés levonható lenne az oroszok számára a magyar valóságból, és fordítva...

Külpol

Kongói Demokratikus Köztársaság

Külpol

Vert hadak

Várjuk ki a végét! - alighanem az óvatos távolságtartás a helyes álláspont, hiába örvendetesek a múlt heti hírek az M23 elnevezésű, a nyugat-európányi méretű afrikai ország nyugati részében, a ruandai és az ugandai határ vidékén grasszáló milícia kapitulációjáról.

Belpol

Belpol

Ami a csövön befér - Mindent visz az új vizescég

24,5 milliárd forint: ennyi vízügyi informatikai beruházásra szánt uniós pénzt kezel az az újonnan alakult kft., amelyet eredetileg nem is erre a célra hoztak létre. A három projektből a vízügyi szakma szerint az egyik 10 milliárdos feladat teljességgel értelmetlen. Viszont a kft. csak ezek után a projektek után 450 millió forint projektmenedzseri díjra számíthat.

Könyv

Könyv

Könyv

Hidas Judit: Hotel Havanna

Tizenhat "szelíd történetet" foglal magában Hidas Judit első kötete, a szelídség azonban csak látszólagos: a csillogó felszín mögött hétköznapi patológiánk húzódik meg. Hidas avatottan mesél a magyar középosztálybeli családok hétköznapjairól, figyelmének fókuszában a magánszféra történései, és azon belül is különösen a rokoni viszonyok állnak.

Elsüllyedt szerzők XXXVIII.

Könyv

Az urbanista – Granasztói Pál (1908-1985)

Nem pajzsos-lándzsás városvédő, de nem hasonlít korunk szertelenül ötletelő bloggereire sem. Ybl-díjas építész, a CIAM tagja, aki sohasem épített. Fölkent városesztéta, egységes látomással, alaprajzokkal és módszerrel a fejében. Belvárosi bennszülött, belvárosi tájszavakkal a tollán (tudja a különbséget a "Van szerencsém" és a "Részemről a szerencse" között). Ottlik róla mintázta Virrasztók című novellájának megtermett, lomha csillagászát.

Könyv

"A Harry Potter nem kapudrog" - Ságvári Bence az olvasási szokásokról

Miközben sokkal kevesebb könyvet olvasunk, mint néhány évtizeddel ezelőtt, egyre nő a különbség az olvasók és a nem olvasók között. Egy vékony réteg nagyon sokat olvas, a többiek szinte semmit. Az MTA Társadalomtudományi Kutatóintézet szociológus munkatársa szerint a digitalizálódás még inkább elmélyíti az egyenlőtlenséget.

Zene

Lemez

Zene

Tökéletes keverékek

Machinedrum: Vapor City; Special Request: Soul Music

Napjaink elektronikus tánczenéiben határozott tendencia a frissebb, de a retróval rendre kacérkodó műfaji innovációk és a kilencvenes évek (az e-muzsikák aranykora) zenéinek kreatív szembesítése.

mi a kotta?

Zene

Lilásban játszik

Késő reneszánsz, illetve prebarokk idézetünk (Tusnády László fordításában) nem a nőbántalmazás gyászos és máig aktuális jelenségének valamely történeti epizódját mutatja, hanem a hét egyik zenei ínyencfalatának irodalmi alapját citálja.

Zene

"Tudunk viselkedni" - Tegan and Sara interjú

A mai popzene leghíresebb ikerpárja nemrég először járt Budapesten, hogy bemutassa szintipopos új lemezét, a Heartthrobot. A koncert előtt Tegan Quinnel slágeresedésről, tévésorozatokról és neveletlen rajongókról beszélgettünk.

Koncert

Zene

A Fesztiválzenekar

A Fesztiválzenekar hangversenyére eredetileg elvárt világhírű művésznő helyett egy másik nagyszerű pianista érkezik, aki nem romantikus zongoraversenyt, hanem Mozart-koncertet játszik: ez a komplex mintázat rövid időn belül másodszor fordul elő ebben az évadban. Igaz, a zeneakadémiai koncertekre invitált Martha Argerich lemondása már hetekkel korábban tudottá vált, s helyettese, Mihail Pletnyov most újfent bizonyította nagyszerű, biztos technikájú, bár enyhén hűvös-rezervált hangszeres művészetét.

Interjú

Zene

"Az ukulele nagykövete"

Vető János képzőművész, zenész

Költő, zenész, fotós és performer, a Trabant zenekar alapító tagja. Jelenleg Koppenhágában él családjával, idén 60 éves. Az interjú legutóbbi hazalátogatásakor készült.

Koncert

Zene

Csalog Vasárnap

Csalog Gábor vasárnapi sorozata első délutánján egy koncerten két koncertet adott. Sőt, voltaképpen hármat, mivel az első rész is két élesen elkülönülő szakaszra bomlott. Bevallom, a sűrű program és a roppant koncentrációt igénylő művek befogadási nehézségei miatt magam beértem volna csak az első etappal, amelyben Liszt és Kurtág műveiből adott tematikus válogatást.

Koncert

Zene

Brad Mehldau

A Zeneakadémia tán újkorában sem volt enynyire szecessziós, mint most, hogy minden egyes arany babérmintát gondos kezek vikszeltek fényesre. És hát a csillár, nos, a csillárról is ódákat lehet zengeni, simán elhomályosítja az alant próbálkozó művészt, aki leginkább zongorajátékával és kockás ingével igyekszik magára vonni a figyelmet.

Lemez

Zene

Ø [Phase]: Frames Of Reference

A dél-londoni Ashley Burchett, ismertebb nevén Ø [Phase] a kompromisszummentes, sötét tónusú techno egyik biztos kezű előadója, aki több mint tizenkét aktív évvel a háta mögött már jól tudja, mi működik a tánctéren, és mi nem.

Film

Interjú

Film

"Szörnyetegek oldalán"

Ettore Scola filmrendező Felliniről és a mulandóságról

A velencei filmfesztiválon debütált a De furcsa, hogy a nevem Federico! című személyes hangú dokumentumfilmje, amit a múlt héten a budapesti Olasz Kultúrintézet is bemutatott. Mi Rómában értük utol az Egy különleges nap, A Terasz, A bál, A postakocsi és persze a Csúfak és gonoszak alkotóját.

Film

Film

A nyár királyai

Felnőni általában nehéz, ám egy saját, erdő közepén álló, szülők nélküli faházban nyilván könnyebb - pláne a filmeken. A tizenöt éves Joe, Patrick és Baggio megelégelve a szülők nyűgét s nyilait, nekivág a rengetegnek; hátizsákkal, kalapáccsal, szokványos, de életszerű konfliktusokkal és sok humorral.

Film

Film

Végjáték

Egy, azaz 1 főn (amerikai, 33 éves) végzett mintavételes felmérésünk kimutatta, hogy Orson Scott Card Ender's Game című ifjúsági sci-fijén egy teljes generáció cseperedett fel az Államokban, míg tehát nálunk csak a sci-fi rajongók szűk köre tartja számon a később sorozattá terebélyesedett művet, túl az óceánon Ender történetét falta minden tizenéves kamaszkora legszebb nyarának esős vasárnapjain.

Film

Film

Bettie-mobil

Egy hatvan fölötti nő teljesen normális élettel és idegrendszerrel Franciaország egyik módfelett bukolikus vidékén az egyik nap fogja magát, és megszokott életét - mindenestül - csak úgy, minden előzmény és magyarázat nélkül hátrahagyja. Még az is lehet, hogy láttunk már ilyet (néhányszor), franciául meg szinte biztosan, de hősnőnk ezúttal maga Catherine Deneuve, aki nagymamakor ide vagy oda, simán világgá megy, szűkre szabott életét nagyobbra cserélni.

tévésmaci

Film

Elefántszeráj

Amikor Sztupa és Troché elvitték hüsizni a lányokat, afféle kismenőknek számítottak vele (meg persze a pesti haverjukkal, Ómafával) a faluban. Vasárnap délelőttönként a kastély udvarában lévő salakos pályán bajnoki kézilabdameccs volt. Egyik héten a fiúk, másik héten a lányok játszottak (míg a fiúk idegenben). Ebéd után rendezték a meccseket, utána a lányok elmentek hüsizni (hűsítőket fogyasztani, ma úgy mondanánk: üdítőzni) a lovagjaikkal, s még mindenki leért a régi vásártérre is, ahol ötkor kezdett a focimeccs; esténként tánc volt a Napsugár kisvendéglő kerthelyiségében, de arról máskor.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Betépve

Beatnemzedék - Allen Ginsberg

Tagadhatatlan, hogy a Ludwig Múzeum profiljában visszalépést jelent egy utazó kiállítás bemutatása.

Színház

Színház

Színház

Ismered az érzést?

Szabó Borbála: Nincsenapám, se anyám

Ha nem ismernénk olyan irodalomrajongó kamaszt, aki utálja az iskoláját, a magyartanárát is eléggé, ráadásul - finoman szólva - küzdelmes viszonyban van a családjával, és József Attila vagy Thomas Mann jobb ismerőse, mint mindazok a nem létező barátok és ismerősök, akik nem veszik körül, tehát akinek az irodalomnál jobb menekülési útvonal a világból kifelé nincs is - ha nem ismernénk ilyen végtelenül magányos kamaszt, akinek irodalomrajongása oly ismerős nekünk is, azt hihetnénk, hogy Szabó Borbála csak úgy kifantáziált egy kamaszlányt a két macskájával, a könyveivel és a rossz családjával.

Tudomány

Tudomány

Mi elől rohan, hova tart az ember? - Zygmunt Bauman szociológus értelmezi a világot

Csak annyit tudunk, hogy a világunk gyorsan változik - hogy mi felé, milyen új formák felé halad, arról fogalmunk sincs. Az egyik legnagyobb ma élő társadalomelmélet-író a Nyugat-magyarországi Egyetem Társadalomtudományok és Európa-tanulmányok Intézetének (ISES) meghívására érkezett Budapestre. Meggyőződése: a ma élő generációk vállán hatalmas a teher, hisz ha el akarjuk kerülni a katasztrófát, gyökeresen meg kell változtatnunk a gondolkodásunkat.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Forró, krémes, leves

Az őszben például az is nagyszerű, hogy az ember újra levesezhet jó sokat, és bővítheti a repertoárját újabb kedvencekkel. Van egy jelöltem: íme, a fűszeres, csirkés krémleves. Fűszeres alapon induló húsleves (csirkecombból), amit utána teljesen le kell turmixolni. Az angolszász kultúrában jellegzetes leves (különösen Amerika déli államaiban), de francia sörözőkben is előfordul, olyan, mint egy húsleves, egy vadas és egy curry keveréke (utóbbira ráerősít, ha nem tejszínt, hanem kókusztejet használunk).

Riport

Riport

"Hozott anyagból" - Donorbankok Magyarországon

A donorspermabankban ismeretlen férfiak mintájából választhatnak egyedülálló nők, nemzőképtelen párok, illetve akiknek olyan genetikai betegségük van, ami veszélyezteti a születendő gyermeket. Magyarországon két ilyen intézmény működik, de száz donorjelöltből kevesebb mint tíz felel meg szigorú követelményrendszerüknek.

Tarlós vs. Vitézy

Riport

Végkimerülésig

Főpolgármester-jelölti esélyét igyekszik javítani Tarlós István azzal, hogy ismét nyíltan ekézi Vitézy Dávidot, a BKK vezérigazgatóját - vélik forrásaink. A harc addig tart, míg egyikük el nem hullik. A csatározásban előkerült a főpolgármester 1995-ös gázolási sztorija is.

Hogyan működik a Terrorelhárítási Központ?

Riport

Az élalakulat

Hároméves a magyar állam első önálló terrorelhárító alakulata. Bár a Terrorelhárítási Központról a nemzetbiztonsági hivatkozások miatt kevés biztosat tudni, megkíséreltük áttekinteni a szervezet felépítését és működését.

Ételhordó

Ételhordó

Hadik

Ahová Karinthy is gyalog járt: az Ételhordó munkatársa a régi Hadik helyén sztrapacskázik egyet.