étel, hordó

Perfetto

  • ételhordó
  • 2017. június 11.

Ételhordó

„Belső tere a múlt század első felének kávéházi hangulatát idézi, gyönyörű fatüzelésű kandallójával és valódi kínai vázájával” – így ajánlották korábban a Bajcsy-Zsilinszky út és a Paulay Ede utca sarkán álló Művészinas éttermet. A konyháját is dicsérték, a kiszolgálást is, de akkor vált csak valóban közismertté, amikor kiderült, hogy Portik Tamás volt a tulajdonosa, sőt általában az egyik hátsó asztalnál intézte üzleti ügyeit. Tárgyalásán meg is jegyezte az egyik tanú: „Mindig igényes voltál a környezetedre, szeretted csinosítgatni az éttermet is.”

Mindez ma már történelem. A Művészinas-tábla helyett Perfetto Italian Kitchen feliratot olvasunk a nagy üvegtábla fölött. Se függöny, se redőny, már járókelőként eldönthetjük, hogy van-e kedvünk betérni ide kirakati dekorációnak. „Éttermünk olasz fast casual, azaz nyugodt hangulatú, de mégis gyors kiszolgálást biztosít vendégeinek” – hirdetik, és odabent elsőre nehéz is eldönteni, hogy van-e egyáltalán kiszolgálás; a helyiség nagy része nemcsak látványkonyha, de még az alapanyagok, például a nyers tészták is szemrevételezhetők. Mégsem a pultnál kell kérni, sőt a felszolgálás kifejezetten „éttermi”, elegáns, udvarias. Természetesen a pizza- és pastaválaszték a leghangsúlyosabb, illetve a grillezett vonulat (hal, marha, bárány), jelentős felárral.

Előételnek gorgonzolával, parmezánnal és karamellizált dióval megbolondított grillezett körtét kérünk (1990 Ft), ami kissé túlárazott, de nemcsak érdekes, tényleg élvezetes is. A paradicsomleves (990 Ft) azt az átlagot hozza, amit mostanában a vállalható olasz étteremben szokás. A margherita pizzáról (1690 Ft) is ugyanezt mondhatnánk, ha a tésztája mindenütt ropogós lenne. A rávalókkal nincs semmi baj, azzal már inkább, hogy belül annyira átázott a tészta, hogy szinte szivacsossá vált. A carbonara spagetti (2390 Ft) viszont ötcsillagos. Noha az étlapon a hozzávalók között szerepel az istentagadással felérő tejszín, valamit nagyon jól csinálhatnak, mert egyáltalán nem érezni, hogy tettek volna bele. A profiterolról (1190 Ft) nem mondhatunk ennyi jót. Szerencsésebb lenne somlói galuskának hívni.

Figyelmébe ajánljuk