étel, hordó

Perfetto

  • ételhordó
  • 2017. június 11.

Ételhordó

„Belső tere a múlt század első felének kávéházi hangulatát idézi, gyönyörű fatüzelésű kandallójával és valódi kínai vázájával” – így ajánlották korábban a Bajcsy-Zsilinszky út és a Paulay Ede utca sarkán álló Művészinas éttermet. A konyháját is dicsérték, a kiszolgálást is, de akkor vált csak valóban közismertté, amikor kiderült, hogy Portik Tamás volt a tulajdonosa, sőt általában az egyik hátsó asztalnál intézte üzleti ügyeit. Tárgyalásán meg is jegyezte az egyik tanú: „Mindig igényes voltál a környezetedre, szeretted csinosítgatni az éttermet is.”

Mindez ma már történelem. A Művészinas-tábla helyett Perfetto Italian Kitchen feliratot olvasunk a nagy üvegtábla fölött. Se függöny, se redőny, már járókelőként eldönthetjük, hogy van-e kedvünk betérni ide kirakati dekorációnak. „Éttermünk olasz fast casual, azaz nyugodt hangulatú, de mégis gyors kiszolgálást biztosít vendégeinek” – hirdetik, és odabent elsőre nehéz is eldönteni, hogy van-e egyáltalán kiszolgálás; a helyiség nagy része nemcsak látványkonyha, de még az alapanyagok, például a nyers tészták is szemrevételezhetők. Mégsem a pultnál kell kérni, sőt a felszolgálás kifejezetten „éttermi”, elegáns, udvarias. Természetesen a pizza- és pastaválaszték a leghangsúlyosabb, illetve a grillezett vonulat (hal, marha, bárány), jelentős felárral.

Előételnek gorgonzolával, parmezánnal és karamellizált dióval megbolondított grillezett körtét kérünk (1990 Ft), ami kissé túlárazott, de nemcsak érdekes, tényleg élvezetes is. A paradicsomleves (990 Ft) azt az átlagot hozza, amit mostanában a vállalható olasz étteremben szokás. A margherita pizzáról (1690 Ft) is ugyanezt mondhatnánk, ha a tésztája mindenütt ropogós lenne. A rávalókkal nincs semmi baj, azzal már inkább, hogy belül annyira átázott a tészta, hogy szinte szivacsossá vált. A carbonara spagetti (2390 Ft) viszont ötcsillagos. Noha az étlapon a hozzávalók között szerepel az istentagadással felérő tejszín, valamit nagyon jól csinálhatnak, mert egyáltalán nem érezni, hogy tettek volna bele. A profiterolról (1190 Ft) nem mondhatunk ennyi jót. Szerencsésebb lenne somlói galuskának hívni.

Figyelmébe ajánljuk

„A Száraz november azoknak szól, akik isznak és inni is akarnak” – így készítették elő a Kék Pont kampányát

Az idén már kilencedik alkalommal elindított kampány hírét nem elsősorban a plakátok juttatják el az emberekhez, hanem sokkal inkább a Kék Pont önkéntesei, akik a Száraz november nagyköveteiként saját közösségeikben népszerűsítik a kezdeményezést, sőt, néhány fővárosi szórakozóhely pultjaira „száraz” itallapokat is visznek.

Állami támogatás, pályázatírás, filozófia – Kicsoda a halloweeni tökfaragást megtiltó zebegényi polgármester?

Ferenczy Ernő még alpolgármesterként tevékenyen részt vett abban, hogy az előző polgármester illetményét ideiglenesen felfüggesszék. Közben saját vállalkozása tetemes állami támogatásokban részesült. Zebegény fura urát úgy ismerik, mint aki alapvetően nem rosszindulatú, de ha elveszíti a türelmét, akkor stílust vált. 

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.