étel, hordó

Perfetto

  • ételhordó
  • 2017. június 11.

Ételhordó

„Belső tere a múlt század első felének kávéházi hangulatát idézi, gyönyörű fatüzelésű kandallójával és valódi kínai vázájával” – így ajánlották korábban a Bajcsy-Zsilinszky út és a Paulay Ede utca sarkán álló Művészinas éttermet. A konyháját is dicsérték, a kiszolgálást is, de akkor vált csak valóban közismertté, amikor kiderült, hogy Portik Tamás volt a tulajdonosa, sőt általában az egyik hátsó asztalnál intézte üzleti ügyeit. Tárgyalásán meg is jegyezte az egyik tanú: „Mindig igényes voltál a környezetedre, szeretted csinosítgatni az éttermet is.”

Mindez ma már történelem. A Művészinas-tábla helyett Perfetto Italian Kitchen feliratot olvasunk a nagy üvegtábla fölött. Se függöny, se redőny, már járókelőként eldönthetjük, hogy van-e kedvünk betérni ide kirakati dekorációnak. „Éttermünk olasz fast casual, azaz nyugodt hangulatú, de mégis gyors kiszolgálást biztosít vendégeinek” – hirdetik, és odabent elsőre nehéz is eldönteni, hogy van-e egyáltalán kiszolgálás; a helyiség nagy része nemcsak látványkonyha, de még az alapanyagok, például a nyers tészták is szemrevételezhetők. Mégsem a pultnál kell kérni, sőt a felszolgálás kifejezetten „éttermi”, elegáns, udvarias. Természetesen a pizza- és pastaválaszték a leghangsúlyosabb, illetve a grillezett vonulat (hal, marha, bárány), jelentős felárral.

Előételnek gorgonzolával, parmezánnal és karamellizált dióval megbolondított grillezett körtét kérünk (1990 Ft), ami kissé túlárazott, de nemcsak érdekes, tényleg élvezetes is. A paradicsomleves (990 Ft) azt az átlagot hozza, amit mostanában a vállalható olasz étteremben szokás. A margherita pizzáról (1690 Ft) is ugyanezt mondhatnánk, ha a tésztája mindenütt ropogós lenne. A rávalókkal nincs semmi baj, azzal már inkább, hogy belül annyira átázott a tészta, hogy szinte szivacsossá vált. A carbonara spagetti (2390 Ft) viszont ötcsillagos. Noha az étlapon a hozzávalók között szerepel az istentagadással felérő tejszín, valamit nagyon jól csinálhatnak, mert egyáltalán nem érezni, hogy tettek volna bele. A profiterolról (1190 Ft) nem mondhatunk ennyi jót. Szerencsésebb lenne somlói galuskának hívni.

Neked ajánljuk

Amatőr, archív

A borító tipográfiája és grafikai megoldásai édes-vegyes emlékeket ébreszthetnek az ötven fölötti hallgatókban. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat az 1970-es évek végétől jelentetett meg hasonló kiszerelésű válogatásalbumokat olyan zenekaroktól, amelyeknek addigra 4–5 nagylemezük volt.

Mögötte fájdalom

A fiatalon eltávozó művész (1879–1920) minikiállítását a Magyar Nemzeti Galéria a halálának 100. évfordulóján készült bemutatni, a tárlatot nagyrészt egy magángyűjtő adományára, illetve új vásárlásokra alapozták. 

Prüntyögés és pátosz

Egyre több a kortárs magyar dráma, legalábbis a függetleneknél és a budapesti main­stream színházak stúdiói­ban, és egyre látványosabb az a tendencia, hogy a szerzők, dramaturgok, rendezők a színház, és nem az irodalom felől érkeznek (ami nem jelenti azt, hogy adott esetben a darabjaik ne lehetnének esztétikailag is értékesek). Ez a pezsgés jót tesz a szcénának: kitermel egyfajta eszköztárat, módszertant, és hosszú távon a középszer színvonalát is emelheti.

Túl a szeméthegyen

A háttérben szemetes zsákokban rengeteg PET-palack. Megjelenik kék estélyiben a műsorközlő, és szájbarágós-hajlongós-negédes modorban felkonferálja Bellinitől a La sonnambulát, amelyet, ahogy ő mondja, egy nagyszerű énekesnő fog előadni. Harmad­éles a cím, aki tud olaszul, annak sérti a fülét a rossz hangsúly. 

Ismeretlen vizeken

A 19. század végén két nő egymásba szeret, aztán több mint öt évtizeden át élet- és üzlettársakként egy hajótársaság élén állnak: ez a történet fikcióként is izgalmas lenne. De Bertha Torgersen és Hanna Brummenæs valóban léteztek. A szerzőnek ez a harmadik magyarul megjelent regénye, a fordítás az előző kettőhöz (Lélegezz, Anyám ajándékai) hasonlóan Petrikovics Edit munkája. A szöveg nőtörténeti és LMBTQ-történeti szempontból egy­aránt kiemelt jelentőségű.

Politikai konstrukció

Az 1950-es évek Magyarországa és a Rákosi-rendszer kapcsán rögtön a mindent elborító Rákosi-képek ugranak be, közöttük az, amelyiken a hős egy búzamezőn kalászokat fogdos, meg persze az, hogy „Sztálin legjobb magyar tanítványához” köthető az ötvenes évek Magyarországán a „személyi kultusz időszaka”. Szinte halljuk az „éljen Rákosi” skandálást az ütemes tapssal.

Három majom egyszerre

„Nem tudom, nem emlékszem, hogy mi volt, nagyon távoli ez nekem már, ködös” – mondotta a tisztelt bíróságnak Berec Zsolt Fidesz-tag, valamikori Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlési alelnök Boldog István Fidesz-tag, volt fideszes országgyűlési képviselő tárgyalásán. Boldogot és társait korrupcióval vádolják, a volt képviselőre hatéves börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

Köhög, fullad

Az Orbán-rezsim szellemi, adminisztratív és morális leépülésének és kormányzóképtelenségének immár minden áldott nap megnyilvánuló tünete az a felülről gerjesztett káosz, amely az oktatásban és az egészségügyben eluralkodott. Mindkét, az ország jólétét és hosszú távú sikerességét meghatározó ágazat túljutott a válság 24. óráján, és mindkettőben a még fellelhető szakszerű működés kizárólag a benne résztvevők elhivatottságán, s még inkább a tűrőképességén múlik.

Hűséges hátország

A magyar kormány kilenc, vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással büntetett orosz oligarchát szeretne leszedetni az Európai Unió szankciós jegyzékéről. Az orosz elnök legbelsőbb körének tagjairól van szó, akiknek fontos szerepük van Putyin háborújának finanszírozásában.

Az erő nem velünk van

Orbán Viktor országstratégiáját nemrég Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vázolta fel „Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra – ez Orbán stratégiája a következő évtizedre!” címmel. Az írás egy tavaly év végén, zárt körben elhangzott Orbán Viktor-beszéd összefoglalójaként jelent meg, először a Mandiner.hu-n, majd minimális változtatással és a kormányfőre utalás nélkül a nyomtatott Mandiner hetilapban is.

Mesél az erdő

Guberálók kutatják át a déli határkerítésnél Magyar­országra bejutott ázsiai, afrikai emberek hátrahagyott holmiját, pénzt, telefont, powerbankot keresve. Az elfogott embercsempészek autóit bandák bontják szét. Az önkormányzatok hiába szerveznek rendszeres begyűjtést, nem győzik elvinni a szemetet.