11 milliárdért dicsekszik a kormány, milyen sikeresen támogatja uniós programok segítségével a rászorulókat

  • narancs.hu
  • 2018. október 17.

Fekete Lyuk

Konferenciák, workshopok keretén belül kürtölik világgá a teljesítményt.

Nem csalás, nem ámítás, nettó 11 milliárd forintba kerülnek majd azok a rendezvények (több száz fős konferenciák, workshopok), amelyeken a rendezvények megszervezésére kiírt közbeszerzési pályázat nyertesei elmondják, milyen sikeres volt két uniós program, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) és a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) – írja a 24.hu.

Az EFOP-ra 2014 és 2020 között összesen 952 milliárd forint, a RSZTOP-ra pedig 34 milliárd forint jut a minisztérium közlése szerint. A két segítő program teljes összege tehát 976 milliárd forint volt. A sikeres segítő projektek világgá kürtölésére a programokra költött teljes összeghez képest bő egy százalékot használnak majd fel.

A RSZTOP az a projekt, amely keretében a leginkább rászorulóknak természetbeni juttatást adnak, például hajléktalanoknak ételt osztanak vagy szegény gyerekes családoknak élelmiszersegélyt juttatnak.

Ez a program például olyan jól sikerült, hogy még az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) érdeklődését is felkeltette a megvalósítás: vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy történt-e csalás a tavaly kiosztott élelmiszersegélyeknél.

A nettó 11 milliárdos rendezvényköltség majdnem a harmada a rászorulók megsegítését szolgáló operatív program keretében 7 év alatt szétosztandó uniós támogatásnak.

A rendezvények megszervezésére kiírt közbeszerzési pályázatra tizenegyen jelentkeztek, és közülük nyolcan részt is vehetnek a közhírré tételben. A szerencsések között van a Budapest Party Service Kft.; a COMP-LET Party Service Kft.; a Hamu és Gyémánt Kft.; Keiok Kft.; a Király és Novotny Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (képviselő ajánlattevő); az EuroPro Consulting Kft.; az L.A. Multi-Zone Kft. és a Sensation Event&Congress Kft.

Hogy ki-ki mekkora szeletet hasított ki az üzletből, az nem derül ki az eredményhirdetésből.

De az biztos, hogy Vajna Tímea barátnője, Sárosi Krisztina Mónika (Sensation Event&Congress Kft.) tuti részesül a jóból.

Figyelmébe ajánljuk