Bayer Zsolt szerint Weber egy „gyáva szarjankó”

  • B.P.M.
  • 2019. március 13.

Fekete Lyuk

Újfent magasra teszi a lécet a publicista.

„Amúgy Weber tegnapi, budapesti látogatásának egyetlen igazi, őszinte, nem maníros, nem hazug pillanata volt, az az egyetlen pillanat, amihez Webernek nem volt köze: amikor levitte a szél a fejéről a kipát a zsinagóga kertjében. Hja kérem, a Jóisten sem tudja elviselni a farizeus szarjankókat!” - írja blogbejegyzésében Bayer Zsolt.

A publicista azt fejtegeti (a 888.hu kormányközeli hírportál cikkét idézve), hogy amíg Budapesten békülős, enyhe hangnemben beszélt az Orbán Viktorral folytatott tárgyalásáról, addig Németországba hazatérve már aznap másképp látott néhány kérdést Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje.

„Ahogyan arról kedden beszámoltunk, Manfred Weber Budapesten előbb a Soros-egyetemre látogatott, majd azt követően tárgyalt Orbán Viktorral, végül pedig a Dohány utcai zsinagóga előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem sikerült mindenben megegyezni, de konstruktív beszélgetést folytattak a magyar kormányfővel. [...] Ehhez képest a politikus még aznap, miután hazaért Németországba, kettős beszédet alkalmazott, bátrabbnak érezte magát, mint Magyarországon: A Néppártban elfogyott a türelem Orbán Viktorral és a Fidesszel szemben a legutóbbi plakátkampány után– fogalmazott az EPP csúcsjelöltje a ZDF esti műsorában.

A politikus ezután felsorolta a Soros és Juncker bosszújaként ismert néppárti ultimátumot, melyben azt követeli a pártcsalád bevándorlást támogató szekciója, hogy a magyar kormány biztosítsa a Soros-egyetem Budapesten maradását; szedje le a tájékoztató plakátokat, amelyen Soros György szerepel Jean-Claude Junckerrel; Orbán Viktor pedig kérjen bocsánatot. Weber kijelentette, hogy az Európai Néppárt értékeit meg fogja védeni Orbán Viktortól. Arra viszont nem tért ki, hogy milyen értékekre gondolt.”

Manfred Weber kedden Budapestre látogatott, hogy Orbán Viktorral tárgyaljon, többek között a kormány plakátjairól, melyen Soros György és Jean-Claud Juncker volt látható (azóta leszedték őket). Az Európai Néppárt csúcsjelöltje azt mondta, hogy nem sikerült mindenben megegyezniük, viszont a beszélgetés konstruktív volt. A politikus később a német köztévé, ZDF Heute Journal című hírmagazinjának azt mondta (amit a Mérce szúrt ki), hogy elfogyott a türelme Orbánnal szemben, hozzátéve, hogy a Néppárt számára nem a mandátumok száma az elsődleges, hanem az értékeik alapvetései, amiket „szigorúan meg fognak védeni Orbántól”:

Weber: A Fidesznek minden Brüsszel- és Európai Unió-ellenes kampányt be kell szüntetnie

Konstruktívnak minősítette a magyar miniszterelnökkel folytatott megbeszélését az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Manfred Weber ugyanakkor hozzátette: Orbán Viktorral sok mindenről beszéltek, de nem oldottak meg minden problémát. Vannak alapvető értékek, amelyeket az EPP minden tagpártjának, így a Fidesznek is tiszteletben kell tartania - mondta a Dohány utcai zsinagógában tett látogatásakor Manfred Weber.

Figyelmébe ajánljuk