Egymást díjazták a lakájmédia dolgozói

  • narancs.hu
  • 2020. március 12.

Fekete Lyuk

Bátor jómadarak díjaztak bátor jótollúakat.

Átadták a Médianéző Központ Jótollú magyar újságíró elnevezésű sajtódíjait csütörtökön Budapesten - adta hírül az MTI. Azaz a morális fölényben álló lakájmédia dolgozói ismét kaptak egy kis hátbaveregetést. Lássuk is legjobb tollú díjazottakat a jótollúak között!

Publicista kategóriában Szentesi Zöldi László, a Magyar Demokrata főmunkatársa kapta az elismerést - ő saját berkein kívül legutóbb azzal keltett feltűnést, hogy beleszállt a kulturális törvény elleni tüntetésen beszédet mondó Pintér Bélába. "A színház alapvetően kritikus, ellenzéki, vagy ha nem az, akkor kurva unalmas és hazug" - mondta többek között a színész-rendező beszédében. "Elavultatok, Pintér Béla!" - vágott neki vissza Szentesi Zöld a 888 hasábjain. "A jó színház ugyanis nem ellenzéki vagy kormánypárti, hanem esztétikai, művészeti értékén ilyen vagy olyan. Ha nektek a jó színház ellenzéki és lázító, akkor fogalmatok sincs a művészet mibenlétéről. Azt hiszitek, hogy muszáj forradalmat támasztani állandóan, és nem veszitek észre, hogy milyen kopottak és öregesek vagytok" - írta publicisztikájában, díjához tehát kétség sem férhet. Bár nekünk a témában sokkal jobban tetszett Bödőcs Tibor Szentesi Zöldnek címzett posztja.

Szentesi Zöldet így méltatta Gajdics Ottó: a díjazott azok közé tartozik, akiknek "soha nem voltak problémái az identitásával". Szentesi Zöldi László "minden mondatán átsüt a magyar nemzet sorsa iránti felelősség, a haza feltétel nélküli szeretete, az anyanyelv ápolása és a szülőföld tisztelete."

Újságíró kategóriában Swendt Pál, a Magyar Nemzet belpolitikai szerkesztőségének munkatársa vehette át az elismerést. Swendt bűnügyi tudósítóként dolgozott a Magyar Hírlap, a Napi Gazdaság, a Magyar Idők, majd az újjáalakult Magyar Nemzet munkatársaként. Hogy kik ítéltek oda a díjat? Íme a kuratórium tagjai:

  • Nagy Katalin, a Kossuth rádió vezető szerkesztője, aki egyedülálló módon izzaszthatja meg kérdéseivel a miniszterelnököt
  • Néző László, a Mediaworks központi szerkesztőségének főszerkesztője, aki a kulturális forradalmat kirobbantó Szakács Árpádot váltotta a Mediaworks élén, de a NER Petőfijéhez képest tevékenysége egyelőre nem vert nagy hullámokat
  • Szarvas Szilveszter, a PestiSrácok.hu főszerkesztő-helyettese, aki korábban bűvészmutatványokkal oknyomozott, majd egy rágalmazási ügy miatt elfogatóparancsot is kiadtak ellene
  • Gajdics Ottó, a KarcFM és a Szabad Föld főszerkesztője, a Jótollú magyar újságíró díj tavalyi díjazottja, aki Bayer Zsolttal karöltve hétről hétre a Sajtóklubban tesz tanúságot tollúságáról

A tavaly alapított díj célja, hogy olyan újságírók munkáját ismerjék el, akik valósághű, tényszerű cikkeikkel, riportjaikkal hozzájárulnak nemcsak a közvélemény tájékoztatásához, hanem az újságíró szakma hagyományos értékeinek megőrzéséhez is - írja az MTI, amitől csak Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója tudott jobbat mondani: "Ez a díj elsősorban a bátorságról szól."

Minden díjazottnak szívből gratulálunk!



Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?