Előjött a koronavírusos szegedi rektor és maszkokkal fotózkodott

  • narancs.hu
  • 2020. április 9.

Fekete Lyuk

Rovó László korábban azzal szerzett magának hírnevet, hogy fertőzötten dolgozott, mivel ausztriai síelése után nem vonult karanténba.

Most először mutatkozott a nyilvánosság előtt a Szegedi Tudományegyetem rektora azóta, hogy kiderült róla: „Ausztriában síelt, majd itthon sem vonult azonnal karanténba, koronavírusosan is dolgozott. Erről szóló közleménye óta eltűnt, egészen mostanáig – hogy rögtön megszegje pártja számos korlátozását, iránymutatását.” – írja képekkel gazdagon átszőtt riportjában a Szeged.hu.

A kínai Senhszi tartomány adományozott a Szegedi Tudományegyetemnek és a Csongrád Megyei Közgyűlésnek szájmaszkokat, orvosi védőfelszereléseket, valamint védőszemüvegeket, és ezek átadásán megjelent az egyetem szinte teljes vezetése, valamint legalább tizenöt újságíró.

A rektor eleinte szájmaszkot viselt, de később levette azt. Védőkesztyű a Szeged.hu beszámolója szerint nem volt a résztvevőkön. Az adományok dobozain kétnyelvű felirat hirdeti: Bajban ismerszik meg a jó barát.

Annak ellenére dolgozott, hogy fertőzött helyen nyaralt

Rovó Lászlót, a szegedi egyetem rektorát jóval azt követően vetették alá vizsgálatoknak, hogy produkálta a koronavírus tüneteit – írta meg még március közepén a Magyar Hang. A lap úgy értesült, hogy a professzor miatt a Rektori Hivatal munkatársainak karanténba kellett vonulniuk.

Rovó a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója is, ezért az ott dolgozókat is meg kellett vizsgálni, de a rektor vezeti a Koronavírus Ügyi Operatív Bizottságot is. A hírről elsőként az RTL Klub esti híradója számolt be róla, hogy a Rovó László annak ellenére felvette a munkát, hogy egy olyan külföldi helyről érkezett haza, ahol már többen megfertőződtek a koronavírussal.

Rovó László rektor az esettel kapcsolatban akkor közleményt adott ki, ami így szólt:

„Több hazai sajtóorgánumban napvilágot látott az információ, miszerint jómagam egyike vagyok azon szegedi polgároknak, akik megbetegedtek az új típusú koronavírus okozta fertőzés következtében. A hír igaz.

Egy hónapokkal korábban betervezett, magáncélú külföldi utazáson vettem részt Dél-Tirolban a hónap elején, ahonnan március 8-án, tehát a magyarországi hivatalos veszélyhelyzet – és egyúttal az egyetemi oktatás és betegellátás leállása – előtt érkeztem haza. Üdülésem helyszíne előzetes tájékozódásom alapján nem tartozott a koronavírus által veszélyeztetett területek közé, és ezt számos forrás megerősítette számomra.

Figyelmébe ajánljuk