Hannibal Lecterként mutatta Orbánt a német közszolgálati tévé

  • narancs.hu
  • 2020. május 2.

Fekete Lyuk

"Ahol Orbán dönti el, mi az álhír, ott Weinstein lehet a nőjogi ombudsman."

A német közszolgálati tévé péntek esti Heute Show adásában külön blokk foglalkozott az autokrácia működésével a koronavírus-járvány idején. Ebbe a blokkban volt szó Orbán Viktorról és a magyar kormány egyes döntéseiről is – írja a hvg.hu.

A lap hozzáteszi, hogy a Heute Show leginkább a Jon Stewart-féle The Daily Show német variációja.

"Ahol Orbán dönti el, mi az álhír, ott Weinstein lehet a nőjogi ombudsman" – hangzott el a műsorban, amikor a műsorvezető az álhírek terjesztésének új magyar büntetőjogi szabályozásáról beszélt. A magyarországi helyzetet bemutató blokkban egy híradórészlet után a műsorvezető elmagyarázta a rendeleti kormányzást, majd kitért az európai reakciókra.

Ekkor jelent meg a műsorvezető mögött a kép, amelyen Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét Clarice Starling FBI-ügynökként lehet látni, Orbán Viktort pedig a lekötözött, maszkkal ártalmatlanná tett Hannibal Lecterként. A felirat szintén A bárányok hallgatnakra utal: "a brüsszeliek hallgatnak".

Orbán illusztris társaságba került – írja a lap – hiszen a szegmensben még Peking propaganda-hadjáratáról volt szó, amely során a kínai diplomaták igyekeznek a megfelelő szóhasználatra kötelezni külföldi országokat. Emellett a törökországi helyzetet mutatták be, ahol a koronavírus elleni védekezés jegyében sokan kaptak amnesztiát kaptak, miközben a politikai foglyok és bebörtönözött újságírók rács mögött maradnak.

Figyelmébe ajánljuk