Harrach Pétert megnyugtatták Orbán Viktor szavai az egészségügyben dolgozók és a rendfenntartó erők létszámáról

  • narancs.hu
  • 2020. március 23.

Fekete Lyuk

Akkor jó.

"Jó érzés volt arról hallani, hogy milyen létszámban vannak egészségügyi dolgozók, és jó volt hallani a rendfenntartó erők létszámáról" – mondta a KDNP frakcióvezetője az Országgyűlés hétfői, a felhatalmazási törvényről szóló rendkívüli vitáján.

Orbán Viktort követően a pártok vezetői reagáltak a miniszterelnök szavaira, valamint a veszélyhelyzet meghosszabbítására vonatkozó törvényjavaslatra.

Gyurcsány Ferenc többek között arról beszélt, hogy míg azok, "akik a frontvonalban vannak, úgy érzik, magukra vannak hagyva", addig az ellenzék a parlamentben a demokrácia fenntartásáért kénytelen harcolni.

Gyurcsány a felhatalmazási törvény vitáján: Azért küzdünk, hogy hazánk maradjon szabad, demokratikus jogállam, azt nem lehet elvenni valami más ürügyén

A DK elnöke szerint "akik a frontvonalban vannak, úgy érzik, magukra vannak hagyva".

Gyurcsányt követve Szabó Tímea kevesellte Orbán intézkedéseit. Azt kérte a kormánytól, hogy havi 100 ezer forintra egészítse ki a bajba jutott emberek bevételét, és legyen sokkal több koronavírus-fertőzés szűrés.

Szabó Tímea: Lehet, hogy a börtönbe kerülök rémhírterjesztésért, de egyelőre nincs elég védőfelszerelés a kórházakban

A Párbeszéd társelnöke a felhatalmazási törvény vitáján azt hangsúlyozta, Orbán elsődleges ellenfele nem a vírus, hanem az ellenzéki pártok.

Ehhez képest nem sokkal később Harrach Péter igen csak megnyugodott a kormányfő beszámolójától és intézkedéseitől. A KDNP frakcióvezetője külön kiemelte, hogy "mindig fontos volt számunkra a padlóra került családok helyzetének a kezelése". Ez most sincs másként. Harrach szerint az ellenzék hozzáállása pozitívabb volt, mint korábban, de sajnos azt is látni kell, hogy vannak olyan hagyományos, ellenzéki törekvések, amiket a járvánnyal kapcsolatban hozott intézkedések ürügyén szeretnének érvényesíteni. Szerinte nem csoda, hogy ezeket a kormány nem veszi komolyan.

A KDNP frakcióvezetője szerint az ellenzék bizalmat emleget, de a jelenlegi kormány már bizonyította, hogy érdemes a bizalomra, míg az ellenzék soraiban ülők nem. Harrach érvelése szerint a kormány, de legalábbis a kormányfő már képes volt olyan válságok kezelésére, amelyre mások nem. Így hát működnie kellene a bizalomnak ahhoz, hogy elfogadják azt a javaslatot, amelyet a kormány benyújtott.

Figyelmébe ajánljuk