Menczer keresztényüldöző természetvédőket lát

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. október 29.

Fekete Lyuk

Az államtitkár a Nagy-Szénáson felgyújtott kereszt pótlásáért harcol, és megnevezett két bűnbakot.

Elfogadhatatlannak nevezte a keresztégetést bárhol Magyarországon a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a közösségi oldalára vasárnap feltöltött videójában.

Menczer Tamás a Nagy-Szénás hegyen a hírek szerint felgyújtott kereszt újbóli felállításáról beszélt. A térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, hogy ez esetben „a valláson messze túlmutató kérdésről van szó”.

A Budai-hegységben lévő Nagy-Szénás hegy tetején álló fakeresztet valakik elpusztították. A 24.hu a rendőrségtől azt a tájékoztatást kapta, hogy a kereszt maradványait augusztus 19-én fedezték fel, és rongálás miatt indult büntetőeljárás ismeretlen tettes ellen.

Az esetről beszámoló Turista magazin azt írta, a vandál tettre nincs mentség, ugyanakkor azt sem lehet tudni, hogy a keresztet eredetileg kik és milyen engedéllyel állították, mivel ez a hazai természetvédelem egyik ikonikus területe, csak turistaútvonalon lehet megközelíteni, és kerékpározni sem lehet arrafelé.

Menczer most azt mondta, mindent megtesz azért, hogy a hegyen ismét kereszt álljon.

A kormányhivatal ki is adta az ehhez szükséges engedélyeket, azonban – mint mondta – „vannak emberek, akik nem akarják, hogy itt kereszt álljon”.

Az államtitkár papírról olvasta Füri András nevét. Ő a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója, aki úgy nyilatkozott, nem támogatja  a kereszt újbóli felállítását. Menczer szintén papírról olvasta fel a leánykökörcsin nevét, és érzékeltette, nem gondolja, hogy a 20 négyzetcentiméteres talapzatra állítandó kereszt ártana a védett növénynek, továbbá az árvalevelű lennek és a borzas vértőnek. 

A Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesület sem akarja a kereszt felállítását, a szervezet elnöke, Vojczek Judit megtámadta a kormányhivatali engedélyt a bíróságon, így bírósági eljárás lesz az ügyben

Menczer – némi drámai szünetet tartva – szintén a papírról olvasta fel, hogy az egyesület szerint ha ezen a talapzaton keresztet állítanak, akkor azzal kivégzik a nagy rókalepkét és a fűrészlábú szöcskét, „valamint elpusztítjuk a kövér daravirágot”.

Az államtitkár fontos ügynek gondolja a környezetvédelmet, azonban szerinte nyilvánvaló, hogy itt nem a környezet védelméről van szó. „Ez nonszensz, amiről ezek az emberek írnak és beszélnek” – mondta Menczer.

„Amit Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója és Vojczek Judit elnökasszony csinál, az a modernkori keresztényüldözés” – mondta Menczer, és kijelentette, harcolni fog ez ellen, és mindenki számíthat őrá, akinek fontos a kereszt felállítása. Ez „komoly küzdelem” lesz, és ehhez kérte „az emberek támogatását”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk