Miniszterelnök úr, „mi lesz a közalkalmazottakkal?”

  • narancs.hu
  • 2020. május 8.

Fekete Lyuk

Egyszerű igen-nemes választ igénylő kérdést tett fel Ungár Péter. Arra sem kapott választ.

„Mi lesz a közalkalmazottakkal?” címen adott be írásbeli választ igénylő kérdést Ungár Péter a parlamentben (még április 22-én). Az LMP-s képviselő ebben első körben arra emlékeztet, hogy a kormány az egészségügyi veszélyhelyzet alatt benyújtott egy törvényjavaslatot, amely kiveszi a kulturális dolgozókat a közalkalmazotti státusz alól, korábban pedig már kivette a szakképzésben dolgozókat is ugyanezen státusz alól. Hozzáteszi azt is, hogy Lázár János még Miniszterelnökséget vezető miniszterként 2016-ban azt mondta: „A következő években mintegy 300 ezer alkalmazottal kellene csökkenteni a közszférában dolgozók létszámát.”

Ezekből kifolyólag Ungár Péter úgy érezte, meg kell kérdeznie a Miniszterelnök úrtól: „Tervezi-e a Kormány, hogy további munkaköröket kivesz a közalkalmazotti státusz alól?” A kérdésre elég lett volna igennel vagy nemmel válaszolni.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettese viszont inkább egy hosszú, de teljesen semmitmondó válasz mellett döntött. Már ha válasznak lehet nevezni azt, hogy a kérdést figyelmen hagyva leírta, hogy „a szakképzés megújítása érdekében hozott intézkedések teljesítményalapú, versenyképes, motiváló bérezési rendszer bevezetését teszik lehetővé.” Majd azzal büszkélkedett el, hogy a művészeti szervezeteknél, a közművelődési intézményeknél és a közgyűjteményeknél foglalkoztatott közalkalmazottak a jogviszonyváltásukkal hat százalékos béremelésnek örülhetnek.

Azt nem tudtuk meg, bővül-e a közalkalmazotti státuszukat elvesztők köre.

false

 

Fotó: parlament.hu

Figyelmébe ajánljuk