Nem reklámozza, de állítólag elítéli a magyar kormány a történelemhamisítást

  • narancs.hu
  • 2020. május 8.

Fekete Lyuk

Hogy is van ez? Szijjártó Péter aláírt egy közös, nemzetközi nyilatkozatot, de annak nyoma sincs a Külgazdasági- és Külügyminisztérium honlapján.

Szijjártó Péter külügyminiszter is aláírta (amerikai, bolgár, cseh, észt, lett, litván, lengyel, román és szlovák kollégájával együtt) azt az állásfoglalást, amely a második világháború végének 75. évfordulójára született – írja a Népszava.

Az angol nyelvű szöveg szerint az aláíró külügyminiszterek tiszteletüket fejezik ki a világégés áldozatainak és azoknak a katonáknak, akik leverték a náci rezsimet és véget vetettek a holokausztnak. Megjegyzik ugyanakkor, hogy 1945-ben Európa középső-, és keleti részében a kommunista elnyomás köszöntött be, amely többek között a balti államok illegális megszállásával járt. Az érintett országok lakói közül sokan készek voltak életüket áldozni a szabadságért (1956-ban Magyarországon, a Szolidaritás mozgalom során Lengyelországban, a Charta 77 formájában Csehszlovákiában és a balti függetlenségi törekvések folyamán), amely mára megvalósult, de nagyon fontos, hogy a szabad országok folyamatosan egy olyan nemzetközi rend fenntartásán dolgozzanak, melyet az emberi jogok, a demokrácia, a jogállamiság értékei jellemeznek.

Mindemiatt elutasítják többek között a „második világháborúhoz és a megosztott Európához vezető történelmi tények manipulálását is, amely a történelem meghamisítását jelenti”.

Az aláírók emellett hitet tesznek egy olyan világrend mellett, amely a nemzetközi jogon, a népek szabadságán és szuverenitásán, az országok területi integritásának sérthetetlenségén alapul és felhívják a nemzetközi közösség figyelmét, hogy ítéljen el bármilyen, az egyes országokat érdekszférákba kényszeríteni próbáló törekvést.

A Külgazdasági- és Külügyminisztérium honlapján nyoma sincs a közös nyilatkozatnak. De az észt külügyminisztérium honlapjáról kiderül – írja a lap –, hogy Szijjártó is szignózta a nyilatkozatot, csak nem veri nagy dobra.

Figyelmébe ajánljuk