Stefka István szerint elképzelhetetlen, hogy „az erős napsugár” miatt lángol Ausztrália

  • narancs.hu
  • 2020. január 23.

Fekete Lyuk

Értsék már meg: GY Ú J T O G A T Ó K!

Bencsik András után Stefka István, a Pesti Srácok lapigazgatója is tűz- és katasztrófavédelmi szakértőnek állt, ugyanis a portál PolBeat című műsorában azt mondta Schiffer András korábbi LMP-elnöknek, hogy

„hát nem tudod elképzelni, hogy Ausztráliában csak úgy fölgyulladnak a lombok! Mert milyen klímavészhelyzet? Azért, mert jön az erős napsugár és ettől lobban?”

A beszélgetést 444.hu-nak volt türelme végignézni, így derülhetett ki az is, hogy Stefka azt mondta: „Na most, a legújabb nyomozások és kutatások szerint a klímalobbi egyszerűen felgyújtotta több helyen többször Ausztrália erdeit, bozótjait, és direkt azért csinálták mindezt, hogy legyen klímavészhelyzet.”

Itt még nem állt meg a lapigazgató, ugyanis úgy véli, a globális tűzeseteket azért csinálják valakik, hogy ki lehessen hirdetni a klímavészhelyzetet: „Miért, ezek csak úgy véletlenül történnek Kaliforniában is? Hát ezek a tüzek egymás után jelentik azt, Kaliforniában is, Ausztráliában is, hogy mi történt” – mondta. A teljes felvétel itt lehet megnézni, nagyjából 27:40-nél kezdődik az érintett rész.

 

Ha szeretné tudni, hogy mi történik Ausztráliában, akkor nézze meg az alábbi interjúnkat, amit az Ökológiai Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

Ausztráliában eddig jobban féltek a recessziótól, mint a klímaváltozástól

Mindig is voltak tűzesetek a kontinensen, de a mostani szezon korábban kezdődött, és olyan ökoszisztémák is leégnek, amelyek korábban nem. Az Ökológiai Kutatóközpont munkatársával beszélgettünk. Narancs.hu: Miért lángol Ausztrália? Kröel-Dulay György (KDGY): Ausztráliában minden évben vannak tűzesetek, amiért az éghajlat és a növényzet a felelős.

Figyelmébe ajánljuk