Szijjártó lejárató célzattal nyilvánosságra hozta a román nagykövet levelét

  • BSK
  • 2020. április 25.

Fekete Lyuk

A külügyminiszter azt nehezményezi, hogy a diplomata emberi gesztust mert tenni, és levélben vállalt szolidaritást a náci stílusú propaganda áldozatául esett Szabó Tímeával.

„Ennél valószínűleg nincs lejjebb: a román nagykövet vette védelmébe Szabó Tímeát” – címmel posztolt ma Facebookon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akinek a furcsa, EU-ellenes propagandával átszőtt közösségi média hadviseléséről már korábban is írtunk.

A külügyminiszter egyik mai posztjában nyilvánosságra hoz egy levelet, amelyet szerzője minden jel szerint nem a nagyközönségnek szánt. Románia budapesti nagykövete ezt a levelet Szabó Tímea ellenzéki parlamenti képviselőnek címezte – ebben kívánta szolidaritásáról biztosítani, miután a Magyar Nemzetben egy Zummer Fülöp álnéven író szerző a hírhedt Der Stürmer náci propagandáját idéző szóhasználattal élve mérgező „organizmusnak” és a „háttérhatalom biológiai fegyverének” nevezte a Párbeszéd képviselőjét. A nagykövet később megosztotta a levelet egy zárt WhatsApp csoportban – innen szivárogtatta ki azt minden jel szerint a londoni nagyköveti posztra készülő Kumin Ferenc.

false

 

Fotó: Facebook / szijjarto.peter.official

 

A nagykövet levele így kezdődik: „Nagyon, de nagyon remélem, hogy jól van, és morálisan és minden egyéb szempontból is sértetlenül hagyták azok az ádáz támadások, amelyeknek az utóbbi időben ki volt téve.” Marius Lazurca budapesti román nagykövet jelzi a levélben, hogy a jelen helyzetben nem akarná nyilvánosan kritizálni a magyar miniszterelnök pártját és holdudvarát, ezért nem politikai kiállásként, csupán emberi gesztusként fogalmazta meg levelét: „Kétségkívül kötelességem a magyarországi politikai versengésen kívül és felül maradni, és eltökélt szándékom, hogy szakmám ezen megmásíthatatlan szabályát betartsam. Ugyanakkor nem adhatom fel az emberi tisztesség és józan ész alapvető elveit.

Ezért kérem, engedje meg, hogy ezzel az üzenettel szolidaritásom szerény, de mélyen átérzett jelét, és kívánjam Önnek a legjobbakat!”

A kormányzati propagandamédia a hétfői parlamenti felszólalása miatt kezdett a Párbeszéd politikusa ellen hergelni.

A Párbeszéd frakcióvezetője akkor egyrészt azt akarta megtudni, miért nincs a parlamentben a miniszterelnök, hogy válaszoljon az azonnali kérdésekre.Hol van a miniszterelnök? Miért nem vesz részt a parlamenti ülésen? Ha annyira rendben mennek a dolgok és olyan jól állunk a kórházi ellátottsággal, miért nálunk a legmagasabb a vírus halálozási rátája a világon?” – kérdezte.

Majd arról érdeklődött, hova megy az a több tíz- és százezer maszk, amelyek érkezéséről a kormány nap mint nap beszámol, ha a magyar egészségügyben láthatóan nincs elegendő, viszont külföldre még így is jut belőlük.

Ezután túlnyomórészt határon túli magyarok lakta településeket sorolt, erre a fideszes képviselők hangos tapsolásba kezdtek, Szabó Tímea pedig nem tudta folytatni mondanivalóját, és lejárt a felszólalásra rendelkezésre álló ideje. Kövér László házelnök gúnyosan azzal zárta le a felszólalását, hogy a „viharos tetszésnyilvánítással nem tudott mit kezdeni”, majd másnak adta meg a szót.

Később a kormányzati és kormányközeli média a felszólalást a határon túli magyarok elleni hergelésként próbálta bemutatni az olvasóknak – ami a Magyar Nemzet stürmeri magasságokban repkedő cikkével érte el (eddigi) csúcsát.

Azóta Szabó Tímea az Azonnalinak cáfolta, hogy a határon túli magyarokat akarta volna bármilyen módon szidalmazni: „Fogalmazzuk meg a kérdést eggyel tisztességesebb formában, a beszédemben egy szóval sem hangzott el, hogy nem támogatom a határon túliaknak juttatott maszkokat és más adományokat. A határon túli magyarok támogatása teljesen rendben van. A mondatom első felében elkezdtem sorolni a határon túli városokat, illetve megyéket, a második fele pedig már nem tudott elhangozni, mert a tapssal belém fojtották a szót.”

Figyelmébe ajánljuk