Szijjártó: „A magyar és a brazil kormány azonos módon közelíti meg a politikát”

  • narancs.hu
  • 2019. október 8.

Fekete Lyuk

Hurrá!

Magyarország és Brazília gazdasági együttműködésének fejlesztése nagy lehetőség előtt áll –mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Sao Paulóban tartott brazil-magyar üzleti fórumon kedden.

A miniszter kiemelte, hogy a brazil és a magyar kormány azonos módon közelíti meg a világpolitika legjelentősebb dilemmáit, így semmilyen nyitott kérdés nem terheli a kétoldalú kapcsolatokat.

Dél-Amerikában Brazília Magyarország második legjelentősebb kereskedelmi partnere. A két ország 430 millió dollár kereskedelmi forgalmat bonyolít egymással, 50 magyar tulajdonú cég működik kifejezetten magas hozzáadott értékű ágazatokban Brazíliában, és az EU-ba irányuló brazil befektetések közül az ötödik legtöbb Magyarországra érkezett – közölte Szijjártó Péter. (MTI)

Az év elején zajlott Jair Bolsonaro brazil elnök beiktatása, ahová Orbán Viktor magyar miniszterelnök is ellátogatott. Bolsonaro már elnöksége elején leszögezte, hogy az Amazonas-medencét jobban ki fogja szolgálni a mezőgazdasági vállalatok számára, aminek következtében tűzvész alakult ki a térségben. Ezt nemzetközi politikai botrányok sorozata követte.

Bolsonaro szerint a nagyhatalmak úgy kezelik Brazíliát, mintha gyarmat vagy a senki földje lenne

Az elnök elfogadhatatlannak tartja a G7-országok beavatkozását. Jair Bolsonaro brazil elnök egy keddi Twitter-bejegyzésében óva intette a nagyhatalmakat attól, hogy beavatkozzanak Brazília belügyeibe. Tette mindezt az után, hogy Emmanuel Macron francia elnök bejelentette: a hét legfejlettebb ipari ország (G7) 20 millió dolláros azonnali segélyt nyújt az amazóniai tüzek megfékezésére.

Bolsonarót egyéb politikai tevékenysége is népszerűvé tette: többek között megfenyegette a sajtót, homofób kijelentéseket tett, valamint vélhetően az egyik állami intézet igazgatóját is eltávolította, miután az felhívta a figyelmet az Amazonas-medencében zajló pusztításra.

Távozik posztjáról az intézet vezetője, aki felhívta az Amazonas-medence gyorsuló pusztítására a figyelmet

Nem egyeztetett a kormányzati tisztségviselőkkel, ezért „nehéz helyzetbe hozta Brazíliát." Távozik posztjáról az Amazonas őserdeit is figyelő brazil nemzeti űrkutatási intézet (INPE) igazgatója, miután Jair Bolsonaro államfő többször bírálta az intézetet, azt állítván, hogy legutóbbi jelentéseik az erdőirtások ütemének gyorsulásáról ártanak Brazília hírnevének - jelentette be szombaton a tudományügyi minisztérium szóvivője.

Figyelmébe ajánljuk