Szijjártó Péter már rendet is tett a grúziai választási csalások ügyében

  • narancs.hu
  • 2024. október 28.

Fekete Lyuk

Spoiler: a liberális és Brüsszel a hibásak, amiért támadják a családbarát kormányt.

Szijjártó „nem szólunk bele más országok ügyeibe” Péter magyar külügyminiszter fontosnak tartotta a maga módján kommentálni a grúz (georgiai) választásokat, miután azt az oroszbarát kormánypárt (Georgiai Álom) megnyerte, de az ellenzék és több megfigyelő is súlyos szabálytalanságokról beszélt, az ellenzék és a köztársasági elnök köztben azt is kijelentette, hogy nem fogadják el az eredményt. Szijjártó nem emlegetett semmiféle csalási potenciált – ahogy nem emlegetett soha Belaruszban vagy Oroszországban sem – hanem inkább brüsszelezett és liberálisozott egyet Facebookon.

 
Szergej Lavrov és Szijjártó Péter orosz és magyar külügyminiszterek
MTI/KKM
 

„Nincs új a Nap alatt: Georgiában szombaton nem azok nyerték a választást, akiket erre Brüsszel és a liberális mainstream kijelölt, hanem a szuverenitás-, béke- és családpárti kormányzópárt, mely nyíltan a nemzeti érdeket helyezi előtérbe.  Mivel tehát a liberálisok csúnyán elhasaltak, meg is indult a támadás: a választás nem volt tisztességes, Georgiában nincs demokrácia stb., stb… A legszánalmasabb, hogy az egyik fő kritikus az a litván külügyminiszter, akinek pártját a tegnapi választáson ültették kispadra a litván választópolgárok.  Mi gratulálunk a Georgian Dream pártnak a georgiai emberek bizalmának elnyeréséért, illetve megőrzéséért, készen állunk a kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködés fejlesztésére és az európai integrációs folyamat támogatására” – írta.

A kormánypárt újraválasztásra esetére azt is megígérte, betiltja a nyugatbarát ellenzéki pártokat arra hivatkozva, hogy tulajdonképpen ők provokálták ki az ország 2008-as orosz lerohanását, értelemszerűen erre az ígéretre sem tért ki Szijjártó.

Orbán Viktor tulajdonképpen a nulladik percben gratulált szövetségeseinek, és már be is jelentette, hogy hamarosan Georgiába utazik egyeztetni.

Grúzia miniszterelnöke, Irakli Kobakhidze üdvözölte az „elsöprő választási eredményt”, és visszautasította a szavazathamisításra és erőszakra vonatkozó vádakat. „Szabálytalanságok mindenhol előfordulnak, minden országban” – mondta a portálnak adott interjújában. Grúzia nyugatbarát elnöke, Szalome Zorubasvili elítélte a szavazás „totális meghamisítását. Az Oroszországgal szomszédos dél-kaukázusi állam választási megfigyelői arra panaszkodtak, hogy a választás egyenlőtlen előnyhöz juttatta az oroszbarát pártot, ami arra utalhat, hogy a szavazatsértések száma befolyásolhatta az eredményt.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk