Vér és sör – Vazul és lazul

  • narancs.hu
  • 2014. június 14.

Fekete Lyuk

Ha nincs István, a király, jó a Vazul is.

A Megyer Camp fesztivál még nem az a helyszín, ahová tömegesen érkeznének Európa fiataljai, de ami késik, nem múlik. A rendezvény honlapja szerint a „Megyeri Zorall Sörolimpia négy éve és elvándorlása után a nem zenekartag szervezők úgy döntöttek, kár lenne ezt a rendezvényt veszni hagyni, és Megyer Camp néven, több neves zenekar támogatásával tovább folytatták a hagyományt, tovább szól Megyeren nyaranta a rock ’n’ roll!” Ám úgy látszik, a nagy sikerre való tekintettel a Megyer Camp máris bővül, ugyanis egy 0. napot iktattak be. No, nem azért, mert a programba a Depresszió, a Road, az Anna & The Barbies, a Fish!, a Haelo, a Kowalsky meg a Vega, a Supernem és „még megannyi remek banda” mellett annál is több szintén remek banda vegye birtokba a színpadot, hanem mert rockopera-ősbemutató lesz, nem is akármilyen! Így aztán a sörverseny és rock and roll helyett történelmi tudatmódosítással kezdődik a fesztivál, ami vélhetően elsősorban azért fontos, hogy a felelőtlen bulizást kellő komolysággal kezelje minden magyar (és nem magyar) fiatal, illetve az olyan hivatalok, amelyek szívesen áldoznak a rockzene és a magyar történelem alkímiai menyegzőjére, akár súlyos forintmilliókat is.

A mű a Vazul vére címet viseli,és ezt tudtuk meg róla: „Ha követed a Rómeó Vérzik dolgait, nyilván tudod, hogy a gitárosuk, Ermi (azaz Vörösmarty Imre) azért szállt ki tavaly a felvidéki csapatból, mert új projektjére, a Vazul vére című rockoperára akart koncentrálni. Mostanra elkészült a nagy mű, amelyben a Dinamitból ismert Kálmán Gyuri mellett Schrott Péter (Tűzmadár), Jósa Tamás (Invader, The Iron Inside, Nightquest stb.) és Molnár „Stula" Péter (Crazy Gránát) is énekel.”

A beharangozóból az is kiderül, hogy az 1046-ban játszódó rockopera „az összefogás fontosságáról, a világban betöltött szerepünkről is szól, ezáltal akár könnyen vonhatunk párhuzamot a mai kor helyzeteivel is”, és egy szövegrészletet is megismerhettünk:

Tíz körmével a régi magyar majd ás,
mert féli a vadkanagyart
Parancsra magának hat láb mély
Sírgödröt a saját földbe kapar

De rajtam a Jel, az Élő Forrás
bennem, nincs aki innen elűz
Életadó, tisztító fényből
jöttem, nem fog rajtam a tűz.

Márpedig ha ez így van, akkor egészen biztosak lehetünk abban, hogy a Vazul vére nem lesz leégés.


Figyelmébe ajánljuk