Az EchoTV műsoraiból kiderül: Webernek ingatag a pozíciója, békülni jön Magyarországra, a válsághelyzetet a média idézte elő

  • B.P.M.
  • 2019. március 12.

Fekete Lyuk

Még szerencse, hogy van egy ilyen televíziónk, ezért nem kell a fontos kérdések miatt izgulnunk.

Az EchoTV több műsorában igyekezett kideríteni, mi lehet a valós oka annak, hogy Manfred Weber Budapesten találkozik Orbán Viktorral: a Napi Aktuális hétfői adásában az Alapjogokért Központ vezető kutatója, Pócza István volt a vendég, akitől Velkovics Vilmos műsorvezető azt kérdezte: „ennyire szüksége van a Néppártnak a Fideszre?”

A kutató erre azt felelte, Manfred Weber ingatag pozícióját mutatja ez a történéssorozat, hiszen egyértelműen nem mindenki bízik abban a Néppárton belül, hogy ő lehet a megfelelő jelölt az Európai Bizottság elnöki tisztére. „Látjuk, hogy szorítják azok az erők, amelyek a bevándorlás mellett állnak. Próbálják őt felhasználni arra, hogy kiszorítsák a Fideszt az Európai Néppártból.”

Velkovics ekkor visszakérdezett, hogy biztosan Néppárton belüli erőkről van szó, amire Pócza helyeselt, majd leszögezte: „Ez nagyon fontos!” A teljes beszélgetés itt nézhetik meg:

Ma a Jó reggelt Magyarország! című műsorban Deák Dániel a Figyelő főmunkatársa, politológus arról beszélt, egy hete még azt hihettük (amikor Weber az ultimátuma pontjait megfogalmazta), hogy kenyértőrésre kerül a sor, viszont ez a látogatás és az előző napokban tett nyilatkozata egyértelművé tette: a Néppárt csúcsjelöltje békülni jön Budapestre.

„Jól felfogott érdeke mind az Európai Néppártnak mind a Fidesznek, hogy az európai parlamenti választásig ne legyen semmilyen változás.” Hozzátette, ha a Néppárton belüli „liberálisnak is mondható” szárny folyamatosan kritizálta a Fideszt már a 2015-ös migrációs válság idején is. „Ők mindig is követelték, hogy zárják ki a Fideszt a Néppártból- szögezte le. Az ultimátummal kapcsolatban elmondta, Weber azért fogalmazta meg a pontjait, hogy a liberális szárnyat kielégítse vele.

A műsorba behívták Balog Zoltán miniszterelnöki biztost is, hogy a Néppárt alapértékeiről beszélgessenek vele. A korábbi Emmi miniszter szomorúnak tartja, hogy a német média milyen nyomást gyakorol a kereszténydemokrata pártokra, aminek engednek is, ez a nyilatkozataikból derül ki, miközben a „háttérben mégiscsak másképpen beszélnek.”

„A lényeg mégiscsak az, hogy vannak-e olyan értékek, melyek bennünket azokkal a pártokkal összekötnek, amelyek az Európai Néppárton belül vannak, vagy pedig már nincsenek. Ők azt szokták mondani, hogy mi már nem felelünk meg annak, amit ők elgondolnak európai kereszténydemokrata értékeknek, jogállamnak, és így tovább” - mondta.

Hozzátette, a „mi” oldalunkról is fel lehet tenni azt a kérdést, vajon ők megfelelnek-e azoknak az értékeknek, azoknak az elveknek, annak a küldetésnek, amivel az európai kereszténydemokrácia a második világháború után nemcsak hogy sikeres volt, de Európát úgy erősítette, az európai keresztény identitást úgy képviselte, hogy az jót tett a kontinensnek.

Balog szerint a válsághelyzetet a média idézte elő, a Néppárt érzi azt a veszteséget, amit ennek a Fidesznek az elvesztése jelentene. „Hangsúlyozom, hogy amit én ebben a dologban szomorúnak és kicsit szánalmasnak tartok az az, hogy egy balliberális médianyomásra ilyen módon egy európai uniós kampányban nem tudnak Németországban mással foglalkozni csak Orbán Viktorral, meg a Fidesszel, meg Magyarországgal, ahelyett, hogy mondjuk arról beszélnének, hogy milyen veszélyt jelent egy szocialista Európa."

Bár a műsorokban erről nem esett szó, Weber egy konkrét ajánlattal érkezik Budapestre, ami arról szól, Bajorország a CEU két tanszék finanszírozását vállalná, illetve arról sem igen beszéltek, hogy az európai politikus érkezésére leszedték a Soros Györgyöt és Jean-Claude Junckert ábrázoló plakátokat (amit a 444 szúrt ki).

Azt hitték, vége a sorosozásnak?

Tévedtek. Ha egy üzlet beindul... Az európai parlamenti választásokra készül a Fidesz, ezért a kormány „tájékoztató akció" néven kampányba kezd. A kampány célja, hogy „leleplezzék a bevándorlást ösztönző brüsszeli terveket", ami annyiban mindenképp kihívás, hogy ilyen tervek nem léteznek. De ha egyszer már, a tavalyi országgyűlési választások előtt bejött ez a fajta kampány, nem érdemes változtatni.

Figyelmébe ajánljuk