Szemrevaló - új német filmek

Beköszöntő

  • .
  • 2011. szeptember 22.

Film

Szeptember 22-28. között ismét a legfrissebb német filmeket kínálja a Szemrevaló, a Goethe Intézet filmfesztiválja.

Az idei válogatásban Berlinnek, Bruno Ganznak és a fogyatékkal élő fiataloknak jut meghatározó szerep. A filmekben emellett felbukkannak még gyurmából készült és valódi nyulak, nagy és még nagyobb német írók, s három fivér a filmtörténet hőskorából, továbbá törökök, kínaiak és németek, zenészek, utcai táncosok, politikusok és nyomozók, s persze újra és újra: Berlin, Berlin, Berlin!

A nyitóesten (szeptember 22., 19.30, Művész mozi) az Almanya. Isten hozott Németországban c. német-török vígjátékot vetítik, amely szeretetteli iróniával ábrázolja mindkét nációt. Az est vendége a film egyik főszereplője: Demet Gül színésznő.

A fesztiválon debütál Magyarországon a Néma csönd c. krimi (szeptember 23., 19.15, Művész mozi), melynek rendezője, Baran bo Odar ez alkalomból szintén Budapestre látogat.

A Szemrevaló harmadik vendége Pepe Danquart rendező, akinek Joschka Fischerről, a nagy hatású politikusról szóló portréfilmje (szeptember 27., 20.00, Örökmozgó Filmmúzeum), sajátos szemszögből tekint vissza Németország legutóbbi negyven évére.

A vetítések után a vendégek találkoznak a közönséggel is. Jegyek a Goethe Intézet ajándékaként valamennyi vetítésre 100 forintos áron kaphatók a Művész moziban és az Örökmozgó Filmmúzeumban. A filmeket eredeti német nyelven, magyar szinkrontolmácsolással vetítik.

A fesztivál részletes programja: www.goethe.de/szemrevalo

Figyelmébe ajánljuk