„Ne szakadjunk el az európai kultúrától” – Garancsi Ágnes az art mozikról

  • Kovács Bálint
  • 2013. szeptember 30.

Film

Múlt héten a Fővárosi Önkormányzat 50 millió forintos támogatást szavazott meg a Budapest Film Zrt. által üzemeltetett Művész, Puskin és Toldi art moziknak, amelyet működési költségekre fordíthatnak. Ám a főváros többi, még létező „független” art mozija – a Cirko-Gejzír, a Tabán és a Vörösmarty –, valamint a vidéki mozik hosszú ideje semmilyen támogatásban nem részesülnek, noha nekik az ingatlanbérleti díjakat is fizetniük kell, szemben a Budapest Film mozijaival, amelyek számára a főváros ingyen bocsátja rendelkezésre az ingatlanokat. A Cirko közleményt adott ki, amelyben kifejezik a „szerencsés” mozik támogatása felett érzett örömüket, egyúttal felhívják a figyelmet a helyzet tarthatatlanságára. A helyzetről a Cirko jelenlegi és a tavaly bezárt Kino korábbi mozivezetőjével beszélgettünk.

magyarnarancs.hu: Milyen források állnak az art mozik rendelkezésére a költségvetés kigazdálkodásához? Mi változott ebben az elmúlt években?

Garancsi Ágnes: 2010-ig létezett rendszeres működési támogatás a mozik számára, amelyet az MMKA folyósított. Az önkormányzatok, ahol tudtak, szintén beszálltak mozinként évente több millió forinttal, és ez – kiegészítve az EU-s forrásból finanszírozott Europa Cinemas-támogatással – nagyjából elég volt a biztos alapokhoz. A fenntartási költségek, a bérek, a rezsi ezt nagyjából el is vitték mindenhol. Vagyis fesztiválra, reklámra, valódi közönségépítő tevékenységre még nem feltétlenül futotta ebből, de a jegybevétel és néhány kiegészítő pályázat (az NKA-nál évente egyszer volt rendezvényre, illetve közönségkapcsolat-fejlesztésre kiírás) lehetővé tette ezeket is.

Az MMKA megszűnése volt az a fordulópont, amikor váratlanul nagyon rossz lett a helyzet. Onnantól a jegybevétel és az önkormányzati szerepvállalás függvénye volt, hogy ki tudták-e fizetni a mozik a villanyszámlát és a béreket, és bár az Europa Cinemas hálózat támogatása is segítség, ez nem olyan meghatározóan magas összeg. Ez nyilván azt jelenti, hogy vonzó programokra, filmfesztiválokra és hirdetésre nem sok pénz maradt, azok nélkül pedig szép lassan a közönség is csökken. Nálunk, a Cirko-Gejzírben szerencsére a nézőszám nagyjából szinten maradt, de könnyen belátható, hogy ez alapvetően egy lefelé haladó spirál, amiből csak a működési támogatás újraindítása vezetné ki a mozikat. A Magyar Nemzeti Filmalap tavaly tett gesztusa egy „gyorssegélypályázat” formájában levegővételnyi segítség volt, de az MMKA korábbi rendszerét nem pótolja semmi.

magyarnarancs.hu: Kaptak-e bármiféle formális vagy informális jelzést a támogatásban nem részesülő art mozik az állami vagy fővárosi szervezetektől, amely magyarázza a támogatások elmaradását?

false

GÁ: Magyarázatra kevéssé szorul a helyzet, inkább egyértelmű állásfoglalásra lenne szükség, de ilyet természetesen nem fogalmazott meg senki. Az informális pletykák szintjén már sok mindent hallottunk, de még semmi sem történt. Az egyértelmű, hogy szükség van ránk, mivel a multiplex mozik nem fognak olyan filmeket vetíteni, mint mi: olyanokat, amik garantálják, hogy nem szakadunk el végleg az európai kultúrától és művészettől. Amik kicsit rólunk is szólnak, közelebb állnak az életünkhöz, mint az átlagos amerikai vígjátékok, és amik ezáltal sokkal többet adnak.

Az is egyértelmű, hogy az art mozizás sehol a világon nem megy támogatás nélkül. Az a kérdés, hogy ki veszi át az MMKA korábbi szerepét a filmterjesztésben, és mikor. Eltelt három év, ezalatt bezárt nagyjából húsz art terem. Az Emmi idén augusztusban először megkérdezte, hogy hány nézőnk és milyen eredményeink voltak mostanában, de hogy ebből milyen következtetéseket vonnak le, azt nem sejtjük. De érthető, hogy kíváncsiak voltak, hiszen a statisztikai rendszer sem működik már évek óta, ahol meg lehetett volna nézni.

magyarnarancs.hu: Jelen körülmények között, a támogatási rendszer változatlansága mellett meddig tud működni a Cirko?

GÁ: Ezt nehéz megmondani, a filmjeink sikerétől és a nézők vásárlóerejétől is függ. Elég gyanús, hogy hosszú távon csak rájuk számíthatunk.

magyarnarancs.hu: Mennyiben van a Budapest Filmnek befolyása a budapesti artmozi-szektor egészének működésére vagy működésképtelenségére?

GÁ: Meghatározók a piacon, ők a három legnagyobb art mozi a városban… Ennél nagyobb befolyása kinek lehet?  

magyarnarancs.hu: A Budapest Film mennyiben működött közre előző munkahelyed, a Kino megszűnésében?

GÁ: Amennyiben nem voltak hajlandók csökkenteni a mozi bérleti díját (az ingatlan akkor is az ő tulajdonuk volt, és most is az), annak ellenére, hogy a Körút ingatlanárai a válság és egyéb körülmények hatására is zuhanni kezdtek, illetve miközben nyilvánvaló volt számukra, hogy a támogatások megszűnésével milyen nehéz helyzetbe kerültünk.

magyarnarancs.hu: A közleményben azt írjátok: idén, illetve a korábbi két évben volt már országos hatókörű, az Emmi által kiírt pályázat, de az csak kifejezetten a mozik formátumváltását segítette, és ez a kiírás is csak az önkormányzati kötődésű moziknak szólt, ráadásul a feltételek miatt többen kiestek a pályázók köréből. Milyen nehézségei lehetnek a moziknak a pályázás során?

GÁ: Ez a pályázat nem a működésre, hanem egy kifejezett célra szól: egy megkerülhetetlen technológiai váltást segít, ami az egész világon most zajlik. A 35 mm-es filmtechnika digitális vetítésre történő cseréjéről van szó, ami termenként minimum 15 milliós költség. Egy EU-s előírásrendszer miatt ezt a digitalizációs támogatást csak de minimis rendszerben lehet lehívni, ami azt jelenti, hogy ha a pályázó az előző három évben már túllépett egy összeghatárt, amit szintén de minimis támogatásokból hívott le, akkor már nem pályázhat.

Sok mozi egy nagyobb szervezet alá tartozik, akik sokféle tevékenységet végeznek, és sokféle de minimises pályázatuk van – például a nagyobb vidéki művelődési központoknak –, vagy csak mozival foglalkoznak, de sok digitalizálandó termük van (például a Budapest Film Zrt.). Az ilyen cégeknél előfordul, hogy már túllépték az összeghatárt, ezért nem indulhatnak. Ez egy objektív körülmény, ilyenek az előírások, ezt tudomásul kell venni. Viszont amikor ez az egyetlen központi támogatás, de sokan nem tudják igénybe venni, akkor szerintem elég megtévesztő, hogy az Emmi erre a pályázatra hivatkozva igyekszik azt a benyomást kelteni, hogy mindent megtett a mozik érdekében.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.